Vágólapra másolva!
Utoljára 1989-ben nyert bajnokságot a Vasas vízilabda-csapata. Akkor még Roman Polacik, Tóth Frank és Petőváry Zsolt vezérelte a piros-kék alakulatot, azóta pedig az ezüst volt a legfényesebb érem  az angyalföldiek számára. Idén úgy érzik a XIII. kerületben, hogy eljött az ő idejük: a csapat a két olimpiai bajnokkal, Kásás Tamással és Steinmetz Barnabással alaposan megerősödött, olyannyira, hogy eddig az idény mindkét bajnoki összecsapásán legyőzte a háromszoros címvédő Domino-BHSE-t. Legutóbb szombaton, idegenben, a Kőér utcában, 10-8-ra.

Ezzel már szinte biztosra vehető, hogy a Vasas nyeri az alapszakaszt, s ezzel elkerüli a rájátszás elődöntőjében a mindig, mindenkire veszélyes BVSC-t. "Ehhez még le kell győznünk a Fradit és a BVSC-t is az alapszakasz hajrájában" - figyelmeztet Kásás Zoltán, a Vasas edzője. "Ami tény: pici lépéselőnybe kerültünk, és az a körülmény, hogy kétszer megvertük a Honvédot, jogos önbizalmat adhat játékosaimnak. Ám Birosék vannak olyan jó vízilabdázók, hogy bármikor visszavágjanak."

Kásás a felvetésre, hogy sokak szerint motiváltabbak a Vasas-játékosok, mint a Honvéd pólósai, kesernyés mosollyal felel: "Motiváltabbak? Akkor biztosan nem látta az Olympiakosz elleni BL-meccsünk első felét. Ott vajmi kevés motivációt fedeztem fel a csapat játékában... Éppen ezért kértem a fiúktól, hogy ott folytassák a Honvéd ellen, ahol az Olympiakosz ellen befejezték, merthogy a hajrában már csipkedték magukat. Ehhez képest átaludták a meccs elejét."

A szakemberek szerint a Vasas egyik legnagyobb erénye a kiegyensúlyozottság: soha nem lehet tudni, kitől érkezik a döntő csapás. Ha a nehéztüzéreket - Kásás Tamást vagy Madaras Norbertet - lefogják, mint például szombaton is, a két Steinmetz adhatja meg a kegyelemdöfést.

"Ez tényleg így van. A fiamtól egyébként inkább azt várom, hogy irányítson, mert tényleg van elég gólvágónk. Tamásnak pénteken még úgy fájt a jobb csuklója, hogy alig tudta megfogni a labdát, aztán tessék, éppen csuklóból lőtt egy hatalmas gólt..."

Steinmetz Ádám élete egyik nagy játékát nyújtotta: három gólja között két akciótalálat is esett. "Pedig nem akárkik fogtak centerben, például az olimpiai bajnok Vári Attila, a világ egyik legjobb bekkje" - hangsúlyozta Steinmetz. "A győzelem azért különösen fontos, mert nem szeretnénk a BVSC ellen játszani az elődöntőben, s így valószínűleg el is kerüljük a vasutasokat. Külön öröm, hogy talán az olimpiai csapatba kerülésért is fontos segédpontokat szereztem. Óriási a tülekedés, csak kiemelkedő teljesítménnyel lehet bárkit is kiszorítani a világbajnok csapatból. Érdekes egyébként, hogy tizenöt éve magam is ott voltam kissrácként a nézőtéren, amikor a Vasas még Polacikkal, Tóth Frankkal, Petőváryval, Kenéz edzőségével megnyerte eddigi utolsó bajnokságát. De szép is lenne, ha a következő bajnokcsapatban én is benne lennék, mondjuk az idén..."

Kovács István, a Honvéd edzője elismeri, szombaton a jobb csapat győzött: "A Vasas szerintem is jobban játszott, pontosabban fogalmazva jobban élt a lehetőségeivel, emberelőnyös helyzeteivel. Tudom, hogy nagyon régen nyert bajnokságot a Vasas, sokan azt mondják, itt az ideje, meg jönnek a számmisztikával, hogy másfél évtized, s azt is emlegetik, hogy Kásás Tomi mindent nyert már, csak magyar bajnokságot nem. Én még azt is készséggel elhiszem, hogy a piros-kékek motiváltabbak, de hát miért is ne? Az elmúlt három évben mindig mi voltunk a bajnokok. Azt azért senki se higgye, hogy önként átadjuk nekik a bajnoki trófeát. Vagyunk mi olyan jó csapat, hogy ha kell, legyőzzük a Vasast. Garantálom, hogy ha bejutunk a bajnoki döntőbe - mert azért a BVSC sok borsot tört már az orrunk alá -, akkor nem adjuk olcsón a bőrünket."

Ch. Gáll András

Mindent egy helyen az Eb-ről