Vágólapra másolva!
Tizenöt játékossal kezdi meg szereplését a szerbiai Európa-bajnokságon a magyar férfikézilabda-válogatott. A 18 fős keretből, amely Újvidékre utazott, a kapus Tatai Péter, a beálló Szöllősi Szabolcs és a balszélső Vadkerti Attila maradt ki.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány vasárnap este kijelölte azt a keretet, amelynek tagjai hétfőn pályára léphetnek az Oroszország elleni nyitányon. A szabályok értelmében a csoportkör végéig még egy főt benevezhet a magyar csapat.

"Két alternatívánk kínálkozott az oroszok ellen pályára lépő keret kijelölésére. Az egyik, hogy 16 fős keretet nevezünk be, ez esetben a csoportkör végéig már nem tudunk módosítani; a másik pedig, hogy 15 főt nevezünk, elsősorban az oroszok elleni mérkőzéshez igazítva a keretet, és a későbbiekben egy kapust vagy egy mezőnyjátékost benevezünk a csoportkör során" - mondta Mocsai.

"Végül 15 játékost neveztünk be, szem előtt tartva, hogy az oroszok nagy tömegű, magas beállókkal és átlövőkkel rendelkeznek. Nagy küzdelem várható ezeken a posztokon, így a belső védelem megerősítése rendkívül fontos. Laluska Balázs, Schuch Timuzsin és Ilyés Ferenc a belső posztokon védekezésben kulcsszerepet kap, a világversenyen újonc Ancsin Gábor léphet itt még be, Császár Gábor és Nagy Kornél pedig irányítóként szerepel.

A legnagyobb repertoárral a jobbátlövő poszton rendelkezünk, de ez szükséges is az oroszok nagyon nyitott, valamint zártabb, zavaró 3-2-1-es, illetve rendkívül masszív hatos falas védekezése ellen, hiszen a balkezeseinkkel erre fel tudunk készülni."

A kapitány elmondta, kapusposzton Fazekas Nándor nagy nemzetközi rutinnal rendelkezik, a nagy mérkőzéseken extra teljesítményt nyújthat, mellette pedig a jó formában lévő Mikler Roland került a keretbe, noha Tatai Péter is jó formát mutatott eddig.

"A csoportkör után két cserelehetőségre van mód, remélem, élni tudunk vele, hiszen ez azt jelentené, hogy a középdöntőben is lesz három mérkőzésünk" - jegyezte meg Mocsai.

A magyar válogatott:
kapusok: Fazekas Nándor (Veszprém), Mikler Roland (Szeged)
jobbszélsők: Harsányi Gergely (Tatabánya), Iváncsik Tamás (Veszprém)
jobbátlövők: Ancsin Gábor (Szeged), Krivokapics Milorad (Cimos Koper, szlovén), Laluska Balázs (Veszprém), Mocsai Tamás (Flensburg, német)
irányítók: Császár Gábor (Veszprém), Nagy Kornél (Dunkerque, francia)
beállók: Schuch Timuzsin (Veszprém), Zubai Szabolcs (Szeged)
balátlövők: Ilyés Ferenc (Veszprém), Putics Barna (Gummersbach, német)
balszélső: Iváncsik Gergő (Veszprém)

A C csoportban szereplő magyar együttes hétfőn kezdi meg Eb-szereplését az orosz válogatott ellen, szerdán a vb-bronzérmes spanyolok, pénteken pedig az olimpiai, világ- és Európa-bajnok franciák következnek. A csoportból az első három jut a középdöntőbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!