Vágólapra másolva!
Térdműtét, magyar állampolgárság, első ázsiai kézilabdázó a Final Fourban - Iman Dzsamali tavalyi éve valóságos hullámvasút volt. Hamarosan akár magyar válogatott is lehet a Nagy Lászlót példaképének tekintő iráni születésű kézis.

Az elmúlt év örömöt és bánatot is hozott Imán Dzsamálinak, az MKB-MVM Veszprém 202 centiméter magas átlövőjének. Az iráni Iszfahánban született, majd 2014-ben a magyar bajnokot erősítve ő lett a Bajnokok Ligája négyes döntőjének első ázsiai résztvevője - és szintén tavaly magyar állampolgárságot is kapott. Az eredetileg 2016-ban lejáró veszprémi szerződését kiterjesztve most már 2019-ig kötelezte el magát az idén is a Final Four résztvevői közé pályázó együttesével.

Ugyanakkor a tavalyi sikereket beárnyékolja, hogy áprilisban újra elkezdte fájlalni a térdét, amelyet négy évvel ezelőtt Iránban egyszer már meg kellett operálni. Lehet, hogy akkor csak félmunkát végeztek, de az sem kizárt, hogy az újabb, a kézilabdázók pályafutását gyakran fenyegető térdszalag sérülést a folyamatosan nagy terhelés, vagy egyetlen kemény ütközés, esetleg egy rosszul kivitelezett földre érkezés váltotta ki. Klubja a nemzetközi hírű dr. Hangody László professzort kérte fel a megismételt műtét elvégzésére.

"Nagyon hálás vagyok a professzor úrnak, és vele együtt annak az orvosok, gyógytornászok és fizioterapeuta szakemberek alkotta egész csapatnak, akiknek köszönhetően a jövő héten már újra a csapatommal edzhetek. Több mint hét hónapig tartott a teljes felépülésem, amelynek végén most úgy érzem, hogy ugyanolyan jó a térdem, mint amilyen 18 éves koromban volt. Jó erőben vagyok, de három-négy hétre így is biztos szükség lesz ahhoz, hogy újra ráérezzek a mozdulatokra, felvegyem a játék ritmusát, és a csapat teljes értékű tagja lehessek” - mondta a 23 éves óriás a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

Büszke arra, hogy már magyar útlevéllel is rendelkezik, de még büszkébb lenne, ha a magyar nyelv útvesztőiben is sikerülne eligazodnia.

„A magyar csapattársaim sok mindenre megtanítottak már. Otthonosan érzem magamat a majdnem kétmillió lakosú Iszfahán után az ahhoz képest kicsiny Veszprémben, ahol szeretet fogadott, és egy olyan csapatba kerültem, amelynél Európában alig akad jobb. Én még azt sem tartom kizártnak, hogy egyszer majd egy magyar hölgy kezét megkérve választok feleséget magamnak” - lelkesedett be Dzsamáli, akit sokan az exveszprémi és szintén kettős állampolgár kubai-magyar Carlos Pérezhez hasonlítanak.

Szakemberek szerint a Talant Dujshebaev vezette magyar válogatottnak éppen egy olyan képességű, illetve posztot betöltő balátlövőre lenne szüksége, mint amilyen Imán Dzsamáli.

„Ehhez most még semmit sem szeretnék hozzátenni, mert jelenleg csak az lehet a célom, hogy a problémákkal teli tavalyi év után visszaszerezzem a helyemet az MKB-MVM Veszprém csapatában. Minden játékostársamat kedvelem, és nagyon örülök annak, hogy olyan kiváló edzőnk van, mint Carlos Ortega, a csapatkapitányunk pedig Nagy László, akit a tanítómesteremnek is tekintek” - árulta el Dzsamáli.

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

Mindent egy helyen az Eb-ről