Jó szerencsét és norvégverést hozzon a szerda a kézilabda-vb-n!

LÉKAI Máté
Koppenhága, 2019. január 17. Bodó Richárd (b2) és a svéd Jesper Nielsen, a háttérben Lékai Máté (b) a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének 5. fordulójában játszott Magyarország - Svédország mérkőzésen Koppenhágában 2019. január 17-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar válogatott szerdán 18 órai kezdettel lép pályára Herningben, a dán-német közös rendezésű olimpiai kvalifikációs torna utolsó középdöntős mérkőzésén. Az ellenfél Norvégia lesz, és ugyan jó esélyünk van rá, hogy továbbjutunk, és játszhatunk a hetedik, olimpiai kvalifikációs tornán való részvételre jogosító helyért, a sorsunk ezúttal sem csak a mi kezünkben van.

Kiküldött munkatársunk jelenti Herningből.

Az már hétfőn eldőlt, amikor Norvégia legyőzte Svédországot (29-26), hogy a magyar csapat nem végezhet a csoport negyedik helyénél előrébb, és legjobb esetben is csak a hetedik helyért rendezett helyosztón léphet pályára. Jó lenne azt írni, hogy azóta tisztult a kép, és milyen egyszerű dolguk lesz Nagy Lászlóéknak, de ez sajnos továbbra sem igaz. Ehhez az kellett volna, hogy egy vereséggel elszálljanak a norvégok elődöntős esélyei, illetve, hogy Dánia kíméletlenül elverje Egyiptomot. Ehhez képest a norvégok, ugyebár nyertek, és Dánia is úgy nyert csupán hat góllal, hogy az utolsó percben alakult ki a legnagyobb különbség.

Mikkel Hansen (középen) és társai nem nagyon erőltették meg magukat Egyiptom ellen Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Megpróbáljuk leírni, hogy milyen forgatókönyvek léphetnek életbe. Amit biztosan tudunk, az a mérkőzések menetrendje. Eszerint 15.30-kor kezdődik az Egyiptom–Tunézia, 18 órakor a Magyarország–Norvégia és 20.30-kor a Dánia–Svédország találkozó. Azaz az utolsó páros kivételével senki nem fogja tudni, hogy neki mi a jó eredmény céljai eléréséhez.

Azt leszögezhetjük, hogy a mínusz 13-as gólkülönbséggel álló Egyiptomnak, minél nagyobb különbséggel le kell győznie Tunéziát, ha meg akarja előzni a mieinket, és még ebben az esetben is szurkolniuk kell, hogy Lékaiék alapos verést kapjanak a norvégoktól, és elrontsák mostani mínusz 1-es gólkülönbségüket. Két csapat pontegyenlősége esetén ugyanis a gólkülönbség rangsorol. Példának okáért, ha ők héttel nyernek, mi pedig hattal kikapunk, akkor David Davis csapata örülhet, és léphet pályára a hetedik helyért.

Ha akár egy pontot is szerzünk a norvégok ellen, akkor nem kell számolgatni, mi leszünk ott a helyosztón.

Az egyiptomiak persze fogadkoznak, hogy az utolsó leheletükig harcolnak, de ugyanerre készülnek a mieink is.

Lékai Máté (b.) és Bodó Richárd (k.) játékára biztosan számíthat a magyar válogatott Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar csapatba visszatért egy gyors családlátogatás után Lékai Máté és Balogh Zsolt is, mindketten ott lesznek a pályán, és Bodó Richárd bokája is, ha nem is egészséges, de bírja a terhelést.

A dán-norvég-svéd hármas az elődöntőért harcol, ahová még bármelyikük bejuthat, így értelemszerűen bármelyikük le is maradhat róla. A norvégok saját győzelmük esetén szurkolhatnak, hogy a svédek legfeljebb egy pontot szerezzenek Dánia ellen, mert ha nyernek a kék-sárgák, jöhet a minitabella a három nyolcpontos skandináv csapat részvételével, abból pedig bármi kisülhet.

A norvégok őrült gyors kézilabdát játszanak, Vladan Matics szövetségi kapitány a támadásaik lelassítását és a gyorsindítások megakadályozását nevezte a magyar védelem legfontosabb feladatának. A kapunkban a sorminta szerint ezúttal várhatóan Mikler Roland fog kezdeni, neki kell majd szembenéznie a norvég lövésekkel. Az ellenfél keretéből tizenegyen játszanak a Bundesligában, közülük négyen a bajnok Flensburgot erősítik. A csapat legjobbja – nem ritka vélekedések szerint a világ egyik legjobbja – az irányító, átlövő, Sander Sagosen pedig Paris Saint-Germain csapatában pattogtat.

Sagosen megállítása lesz az egyik legnehezebb feladata a magyar csapatnak ezen a vébén Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Eközben fél szemmel már azt is figyeljük, hogy melyik válogatottal kellene játszanunk a hetedik helyért. A másik középdöntős csoportban is nagy a kavarodás. Hármas spanyol-horvát-brazil holtverseny esetén a horvátokkal találkoznánk, míg spanyol-horvát pontegyenlőség esetén előbbiekkel kellene mérkőznünk.

A Magyarország–Norvégia vb-középdöntős mérkőzést szerdán 18 órától rendezik a dániai Herningben. A találkozót az Origo a megszokott módón, élő, szöveges formában követi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!