A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Drámai körülmények között ért véget a címvédő Dánia Egyiptom elleni meccse a kézi vb-n

handball Horizontal
Denmark's goalkeeper Niklas Landin Jacobsen (C) reacts with his teammates during the 2021 World Men's Handball Championship quarterfinal match between Denmark and Egypt at the Cairo Stadium Sports Hall in the Egyptian capital on January 27, 2021. (Photo by MOHAMED ABD EL GHANY / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A címvédő Dánia minden idők egyik legjobb kézilabda-mérkőzésén büntetőpárbajban ejtette ki a hazai pályán játszó Egyiptomot a férfi kézilabda-világbajnokság szerda esti negyeddöntőjében.

Fantasztikusan kezdte az egyiptomi válogatott a torna első negyeddöntőjét. Roberto García meglepetésre két fiatal játékosnak is helyet adott a kezdőcsapatban. Irányítóban a 20 éves Ahmed Hesham, kapusposzton a 24 éves Mohamed El-Tayar kapott lehetőséget, és mindketten éltek is vele. Hesham négy gólt dobott, El-Tayar pedig nem kapott gólt az első hat percben.

A kapus többek között Mikkel Hansen első két lövését is magabiztosan védte. A kisebb sérüléssel bajlódó, a Horvátország elleni utolsó középdöntős találkozót kihagyó legenda sok hibával kézilabdázott az első játékrészben.

Mikkel Hansen tíz gólt dobott, mégsem emiatt lett a mérkőzés főszereplője Forrás: AFP/Mohamed Abd El Ghany

A hazaiak még 11-10-nél is jobban álltak, mint a dánok, de ekkor a címvédő kapujába Niklas Landin helyett beállt Kevin Möller, aki 44 %-os teljesítménnyel zárta a félidőt. A Barcelona szenzációs formában lévő kapusával csak a veszprémi Omar Yahia tudott mit kezdeni, aki jól szállt be a 36. születésnapját ünneplő Ahmed El Ahmart váltva.

A szünetet követően öt perc alatt ledolgozta háromgólos hátrányát Egyiptom, 16-13 után 17-17-nél már egyenlő volt az állás. Sőt, Mohamed Mamdouh és Ali Zein ziccereinél is a kapuba visszakerülő Landin bravúrjai kellettek. Nikolaj Jacobsen időkérése után Dánia átállt hét a hat elleni támadójátékra. Hansen eladott labdája után mégis sikerült a hazaiaknak visszavenni a vezetést, Yahia lőtt az üres kapuba. (17-18)

Egyiptom úgy tudott Yahia újabb bombagóljával 40 percet követően is előnyben lenni, hogy világklasszis jobbszélsőjük, Mohamed Sanad egyetlen labdát sem kapott a jobbszélen. Ez nem volt elmondható a dánok 24 éves beállójáról, Magnus Saugstrupról, aki a torna egyik felfedezettjévé nőtte ki magát ezen a poszton. Hansen mellett ő volt a címvédő legeredményesebb játékosa a találkozón.

Mathias Gidsel (labdával), Ahmed Hesham, Yahia El-Deraa - hatalmas tehetségek egytől-egyig Forrás: AFP/Mohamed Abd El Ghany

A második félidő közepén párosával dobták a gólokat a csapatok, Hansen hetesgóljaira Ali Zein kínai figurával tudott válaszolni. (22-22) Saugstrup mellett a vébé másik dán felfedezettje, Mathias Gidsel is fontos pillanatban talált be, ahogyan tíz perccel vége előtt Landin is hozzá tudott tenni pár védést. Kettejüknek köszönhetően a hajrára fordulva Dánia 25-23-ra elhúzott.

Roberto García időkérése után a házigazda is megpróbálkozott a hét a hat elleni játékkal, a döntést pedig El-Deraa kezébe adta a támadások végén. Yahia hatodik találata után a dánok hibáztak, Ali Zein azonban nem tudott saját térfeléről az üres kapuba lőnie, így az egyenlítés csak egy perccel később, Sanad első góljával jött össze.

A hazaiak a vezetést nem tudták átvenni, öt perccel a vége előtt Hansen egy szenzációs passzal hozta játékba Anders Zachariassent, aki nem hibázott. (26-25) El-Deraa és Yahia góljai, valamint Karim Hendawy óriási védése után az utolsó percre fordulva Egyiptom a vezetésért támadott. Yahia nem hibázott. Úgy tűnt, Magnus Landin egyenlítő gólja 59:30-nál túl korán jött, azonban Mamdouh gondoskodott róla, hogy ne így legyen.

A veszprémi Omar Yahia fantasztikusan kézilabdázott a címvédő ellen Forrás: AFP/Mohamed Abd El Ghany

A rutinos beálló óriási hibát elkövetve nyolcadik játékosként lépett pályára, amiért a játékvezető kiállította őt, és elvette a labdát Egyiptomtól. A hazaiak megúszták, Hansen eladta a labdát, így drámai körülmények között 28-28-as döntetlennel ért véget a rendes játékidő. A dánok a hosszabbítás első felében 31-29-es előnybe kerültek, köszönhetően Landin bravúrjainak.

A fáradó Egyiptom nem adta fel, Yahiában még ekkor is volt erő. Hansen tizedik góljára Sanad még válaszolni tudott, de Gidsel találatával a címvédő közel került a továbbjutáshoz. Hansen után Yahia is elérte a kétszámjegyű gólmennyiséget, de a győztes gól mégis Lasse Svan nevéhez fűződhetett volna, ha Hansen nem dobja el az utolsó másodpercben, a bíró sípszava után a labdát.

Azonban mivel megtette, hosszas videózás után a dán klasszist piros lappal kiállították, a jogosan megítélt bünetőt pedig Sanad magabiztosan értékesítette. 34-34, jöhetett a második kétszer öt perces hosszabbítás. Ennek első fele Landin és Hendawy parádéját hozta, csupán El-Deraa tudott egyszer a kapuba találni. A 77. percben Emil Jakobsen kihagyta a hétméterest, majd Holm is hibázott. Mivel ekkor már Egyiptom is képtelen volt gólt szerezni, így Dánia mégis egyenlíthetett volna.

Ali Zein hibája megpecsételte az egyiptomiak sorsát Forrás: AFP/Mohamed Abd El Ghany

Ezúttal egy másodperccel a vége előtt a dánok kaptak büntetőt. Ibrahim El-Masry nem engedte elvégezni a szabaddobást. Magnus Landin hetese a kapufáról bepattant, így 35-35-re zárult a mérkőzés. Jöhetett a bünetetőpárbaj, ahol sokáig csak El Ahmar hibázott, majd az utolsó előtti sorozatban Nikolaj Öris lövését El-Tayar védeni tudta.

Az utolsó körben Ali Zein hibázott, majd Svan bedobta, így Dánia nyerte minden idők egyik legjobb mérkőzését.

Nikolaj Jacobsen csapata a Spanyolország-Norvégia rangadó győztesével találkozik a pénteki elődöntőben.

Férfi kézilabda-világbajnokság, Egyiptom, negyeddöntő
Dánia-Egyiptom 35-35, hétméteresekkel: 4-3 (16-13, 28-28, 31-29, 34-34, 34-35)
később:
Franciaország-MAGYARORSZÁG 20:30
Svédország-Katar 20:30
Spanyolország-Norvégia 20:30

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!