Vágólapra másolva!
Hétfőn este a címvédő Szombathely 76-70-re legyőzte az alapszakasz-győztes Szolnok csapatát a férfi kosárlabda NB I döntőjének negyedik mérkőzésén, ezzel 2-2 az állás az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban.

A bajnoki döntő párharca eddig nem lehetett panasz a kosárrajongóknak, mert minden meccs tartogatott valami különlegességet. Az első szolnoki összecsapást drámai körülmények között nyerte az Olajbányász a horvát Roko Badzim 1,2 másodperccel a vége előtt dobott hárompontosával.

A második meccs is emlékezetesre sikeredett, bár nem a kiélezett harc miatt, ugyanis azt simán nyerte 99-73-ra a hazai pályán játszó Falco. A találkozó első negyedében a szombathelyi Váradi Benedek és a szolnoki Marjan Cakarun keveredett összetűzésbe. Cakarun lefejelő mozdulatot tett, mire Váradi teátrálisan elterült a földön. A bírók a szolnoki játékost azonnal kiállították, Váradi pedig megúszta egy technikaival.

A harmadik mérkőzés rendkívül kiélezett csatát hozott,

amelyet végül a Szolnok nyert meg hosszabbításban, így a Falco győzelmi kényszerben lépett pályára a negyedik, Szombathelyen sorra kerülő meccsen.

A szurkolókon semmi nem múlt a szombathelyi Arena Savariában Forrás: MTI/Varga György

Az első percben dobópárbajt rendezett mindkét csapat, de egyik oldalon sem jött össze sikeres hárompontos. Az első kosarat a Falco szerezte meg Benke Szilárd tempójából. Majd a következő támadásnál Benke hármasa kipördült a gyűrűből, a lepattanót viszont Evan Bruinsma begyűjtötte és dobott egy könnyű ziccert.

Ezt követően az amerikai kosaras bedobott egy büntetőt is, így 5-0-val kezdett a szombathelyi csapat.

A Szolnok első kosarára három percet kellett várni, Bojan Subotic állt bele egy sikeres triplába. Az ötödik percben átvette a vezetést az Olaj. Curtis Warner egy remek betörés után értékesített egy ziccert, majd egy büntetőt is dobhatott, a Falco kezdőjébe bekerülő Doktor Péter pedig már a második személyi hibáját szedte össze.

Ez után a két csapat fej-fej mellett haladt, bár a dobószázalék egyik oldalon sem érte el az 50%-ot. A Falcóban a magyar válogatott Perl Zoltán hiába dobott kilenc pontot, a szombathelyi csapatnak volt öt eladott labdája, ezeket kihasználva a Szolnok 19-16-ra nyerte az első negyedet.

A szombathelyi Keller Ákos védekezik a szolnoki Kovács Péterrel szemben Forrás: MTI/Varga György

A második negyed szolnoki kosárral kezdődött, Zsíris Péter dobott könnyű ziccert egy betörés után. Ez után Perl kosara és értékesített büntetője következett, majd egy labdaszerzés után Bruinsma mutatott be egy látványos zsákolást, így a Falco pillanatok alatt ledolgozta a hátrányát (21-21), a Szolnok edzője, Gasper Potocnik pedig azonnal időt kért.

A folytatásban gyors egymásutánban két hárompontos is összejött. Szombathelyi oldalon Bruinsma, szolnoki részről pedig Warner villant. Majd Subotic is elengedett egy sikeres hármast, így újra az Olaj vezetett három ponttal. Ezt követően Keller Ákos közelijével zárkózott a Falco, ráadásul Warner is begyűjtötte a harmadik személyiét a 15. percben.

Három perccel a második negyed vége előtt az Olaj öt ponttal vezetett, de a Falco játékosa, Kyan Anderson egy közelivel megszerezte első kosarát, majd gyorsan értékesített egy hármast is.

Egy perccel a félidő vége előtt kétpontos hátránynál támadhatott a Falco, Anderson kihagyott ziccere után Bruinsma kotorta be a lepattanót, de sokáig nem volt egál, mert Roko Badzim trojkájával ismét hárompontos előnyre tett szert a Szolnok.

A szolnoki Marjan Cakarun nyolc pontot dobott az első félidőben Forrás: MTI/Varga György

A harmadik negyed Falco-kosárral indult. Pongo Máté eladott labdája után Váradi Benedek dobott könnyű ziccert, majd egy fault után Perl értékesített két büntetőt, ezzel a magyar válogatott játékos már 15 pontnál járt, a szombathelyi csapat pedig egy perc alatt átvette a vezetést (42-41). Sokáig azonban nem vezetett a Falco, mert az egy perccel korábban nagyot hibázó Pongó egy gyönyörű hármassal jelentkezett, majd Marjan Cakarun is értékesített egy ziccert, így az Olaj ismét meglógott négy ponttal.

Ez után a magyar válogatott csapatkapitánya, Keller Ákos értékesített két büntetőt, Samuel Taiwo támadóhibája után pedig a Falco támadhatott a vezetésért, de

Váradi ötödik triplakísérlete is lejött a gyűrűről, az ellentámadásból pedig Shane Gibson csont nélküli hármast dobott, így a Szolnok megint öt ponttal vezetett.

A 25. percben a Szolnok játékosa, Warner került ziccerbe, de óriási blokkot kapott Kellertől, az ellentámadásból Benke Szilárd állt bele egy hármasba, de ő sem járt sikerrel, így a Falco dobószázaléka továbbra sem érte el az 50%-ot. A szombathelyi csapaton érződött, hogy az első félidőben remeklő Perl Zoltán visszaesett. A 28. percben Warner tempója és Gibson ziccere után már kilencpontos volt a különbség, ráadásul Keller is kihagyott két büntetőt. Egy perccel a negyed vége előtt Badzim dobott egy gyönyörű triplát, ezzel a horvát játékos lett a negyedik a Szolnok csapatából, aki átlépte a tízpontos határt. Húsz másodperccel a vége előtt Subotic közeli dobása után először volt tíz pont különbség a meccsen, így a Szolnokot egy negyed választotta el a bajnoki címtől.

A szombathelyi Keller Ákos (balra) rengeteget vállalkozott Forrás: MTI/Varga György

A Falcónak óriási fordításra lett volna szüksége, ami azért tűnt elképzelhetetlennek, mert a szombathelyi csapat fél óra alatt nyolc triplakísérletből csak kettőt tudott bedobni, míg a Szolnok már nyolc sikeres triplánál járt a meccsen, és közel 13%-kal dobott jobban.

Az utolsó negyedet jobban kezdte a Falco, amely Perl három pontja és Boris Barac könnyű ziccere után gyorsan lefaragott öt pontot a hátrányából. Az időkérés után Cakarun gyűjtött be egy lepattanót, és faulttal együtt értékesítette a ziccert, majd a büntetőt is bedobta. Szombathelyi oldalon Barac jelentkezett egy gyönyörű horoggal, a közönség pedig elkezdte skandálni az "álljatok fel" rigmust. Ez után csak még nagyobb lett a lelkesedés, amikor Cakarunnak fújtak egy támadó faultot, aki ezzel megkapta a negyedik személyi hibáját. Hét perccel a vége előtt Benke gyűrűről levágódó hármasát Bruinsma pöccintette be, a túloldalon pedig újabb támadó hibát fújtak a Szolnokra, és Badzim is megkapta a negyedik személyiét.

Az ellentámadásból Barac engedett el egy gyönyörű tempót, a Falco pedig feljött két pontra úgy, hogy négy perc alatt 11-3-ra hozta a negyedik negyedet.

Gasper Potocnik időkérése után Keller ziccerével azonnal egyenlített a Falco, majd Zsíros eladott labdája után már a vezetésért támadhatott a szombathelyi csapat, amely össze is jött Boris Barac zsákolásával.

A szlovén Gasper Potocnik két időt is kikért a negyedik negyedben két percen belül Forrás: MTI/Varga György

A Szolnok edzője kikért egy újabb időt, majd három és fél perccel a vége előtt Badzim hármasával újra átvette a vezetést az Olaj. Azonban nem sokáig vezetett a vendégcsapat, mert az ellentámadásból a már 22 pontnál járó Perl dobott egy kosarat a dudaszó pillanatában.

Egypontos hazai vezetésnél megint fordíthatott volna a Szolnok, de Cakarun kapott egy óriási sapkát, viszont az ellentámadásból a Falco sem tudta növelni az előnyét, mert Baracra fújtak támadó hibát. Másfél perccel a vége előtt Perl vitte végig a labdát és egy gyönyörű ziccerrel három pontra növelte a Falco előnyét, majd a túloldalon Badzim kihagyott hármasára Perl azonnal egy sikeres középtávolival reagált (73-68), ezzel a Falco óriási lépést tett a győzelem felé.

Perl mellett Evan Bruinsma (jobbra) is rengeteget tett hozzá a szombathelyi sikerhez Forrás: MTI/Varga György

Fél perccel és hárompontos Falco-előnynél Badzim kipontozódott, Perl pedig értékesített két büntetőt. 20 másodperccel a vége előtt még Pongó próbálkozott egy hármassal, de nem járt sikerrel, így a Falco egy hatalmas feltámadással megnyerte a mérkőzést és egyenlített a párharcban.

Eredmény, döntő, 4. mérkőzés
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely-Szolnoki Olajbányász 76-70 (16-19, 22-22, 14-21, 24-8)
Legjobb dobók: Perl 28, Bruinsma 15, Keller 14, Barac 10, illetve Cakarun 13, Badzim 13, Warner 13, Subotic 12

Az egyik csapat harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2-2.

A döntő ötödik, utolsó mérkőzésére szerdán 20 órakor kerül sor Szolnokon.