A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Jelenleg nincsen nehezebb feladat kézilabdában, mint ami előtt a Telekom Veszprém áll. Momir Ilic csapata azt a Barcelonát fogadja telt ház előtt a Veszprém Arénában, amelyik a 2020-21-es kiírásban mind a 20 mérkőzését megnyerve hódította el a trófeát a Bajnokok Ligájában.

Ha a 2020. december végi, THW Kiel ellen elveszített – még a 2019-20-as idénybe tartozó – BL-döntőt nem vesszük számításba, akkor a Barcelona tökéletes valóban szezont tudhat maga mögött.

A katalánok a 2020-21-es szezon mind az 59 mérkőzését megnyerték.

Ez még úgyis elképesztő, hogy a spanyol bajnokság az előző évtized közepétől ugyanúgy a „Farmers League" gúnynevet viselhetné, ahogyan fociban a francia ligát is egycsapatos ligának nevezik a PSG egyeduralkodása miatt, a többi csapat játékosait pedig farmereknek, akik csak munka után mennek el focizni. Utóbbi állítás persze itt sem igaz, de a Barcelona fölénye miatt mégis rásüthető a Farmer Liga kifejezés.

A Veszprém legutóbb 2019 februárjában tudta legyőzni a Barcelonát - azon a mérkőzésen ugyanúgy telt ház volt, ahogyan most szerdán hosszú idő után ismét az lesz a Veszprém Arénában Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Ugyanakkor az már nem mindennapi, hogy egy olyan színvonalas és többesélyes sorozatot, mint amilyen a Bajnokok Ligája, százszázalékos teljesítménnyel tudjon megnyerni. A Barca tökéletes szezonjának jó leképezése volt az Aalbog elleni döntő, amit 36-23-ra, minden idők legnagyobb különbségével nyert meg a katalán együttes.

Minden posztra három jó játékosuk volt a kispadon az egyik legnagyobb stratégával, Xavi Pascuallal. Ez után az idény után a reményt nem a többi csapat erősödése adhatja a számunkra, hanem a Barca – tényleg csak – minimális gyengülése. A sikeredző 12 év után a Dinamo Bukarestbe szerződött, ahogyan szintén elhagyta a klubot két irányító, az Aalborgba távozó Aron Pálmarsson és a visszavonuló Raúl Entrerrios is.

Mivel a legfontosabb poszton Luka Cindric megsérült, így a szupertehetségnek kikiáltott Domen Makuc komolyabb lehetőséget kap a bizonyításra a csapat vezetőedzőjének nyáron kinevezett, a Veszprém kispadján 2012 és 2015 között megforduló Antonio Carlos Ortegától. Ha nagyon szorulna a hurok, akkor az új idény egyik legnagyobb igazolása, Melvyn Richardson balkezes átlövőként szintén képes középen játszani.

Volt ok az örömre a Barca háza táján az előző szezonban - a BL-ben 20-ból 20 mérkőzést megnyerve hódították el a trófeát Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Barcelona, nyári érkezők és távozók

Érkezett: Leonel Maciel (kapus), Ángel Fernández (balszélső), Ali Zein (balátlövő) és Melvyn Richardson (jobbátlövő-irányító)
Távozott: Kevin Möller (kapus), Aron Palmarsson (irányító), Casper Mortensen (balszélső), Jure Dolenec (jobbátlövő), Alex Pascual (balszélső), Cedric Sorhaindo (beálló), Mamadou Diocou (jobbszélső), Raúl Entrerrios (irányító - visszavonult)

Hogyan lehet legyőzni a legyőzhetetlent? Jó védekezéssel a világ legjobb szurkolótábora előtt.

A Paris Saint-Germain ellen a BL nyitó fordulójában aratott 34-31-es győzelem során a második félidőben végre ismét olyan hangulat uralkodott a Veszprém Arénában, ami páratlan és ami hosszú évtizedeken át még a világ legerősebb ellenfeleit is rendre megtörte.

A Barcelona elleni rangadóra természetesen minden jegy elkelt.

Egy olyan, változások közepén álló együttesnek, mint amilyen a Veszprém, jó alapot adhat az építkezésre, ha a hazai pályájuk ismét bevehetetlen erőddé válik.

Momir Ilic együttese a franciák elleni fantasztikus siker óta picit rapszodikus, a Fradi otthonában lejátszott bajnokin csak az utolsó három percben tudott fordítani, a Kielce elleni BL-mérkőzésen pedig nem volt reális esélyük a győzelemre.

A jó kapusteljesítményre ezúttal is nagy szükség lesz a veszprémi kapuban Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy olyan brutálisan nehéz csoportban, mint amiben az Építők helyet kapott a mostani évadban egy (vagy több) Barca elleni pontnak hatalmas jelentősége lehet a végelszámolásban. Ha Rodrigo Corrales vagy Vladimir Cupara elkapja a fonalat és 10-15 védést bemutat, az jó alapot jelenthet a katalánokat legutóbb két és fél éve megverő Veszprémnek.

Tovább csiszolódhat a Sipos Adrián-Ligetvári Patrik hármas védőpáros, ráadásul mindkét magyar válogatott játékosra támadásban is fontos feladatok várhatnak. Ha a Kielcében megsérülő Andreas Nilsson nem játszhat, akkor a beállónak támadásban is lesz lehetősége a bizonyításra, Ligetvári pedig már a PSG ellen is bombagólokkal hívta fel magára a figyelmet.

A közel egy éves sérülésből felépülő, a legutóbbi két mérkőzésen már pályára lépő Rasmus Lauge lehet az, aki játékával meglepetést okozhat.

Nagyon régen láthattuk őt a Veszprém Arénában a BL-mérkőzésen pályára lépni (a THW Kiel ellen tavaly decemberben) - a dán klasszis csapatkapitányként most először futhat ki a csapat szurkolói elé. Momir Ilic elsősorban balátlövőként számít rá, ahogyan a Kielcében kilenc gólt dobó Petar Nenadicra is, így Lékai Máté és Kentin Mahé irányítják majd a támadásokat.

A játékot valamelyest lassítva, jó kapusteljesítménnyel és széles támadójátékkal lehet esélye a magyar csapatnak a világ legjobbja ellen a 18:45-kor kezdődő rangadón, amely talán még most szeptember végén könnyebben elkapható, mint egy tavaszi egyenes kieséses párharcban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!