A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Sokak legnagyobb vágya teljesült akkor, amikor Golovin Vlagyimirt, az elmúlt fél évtizedben az utánpótlás-válogatottakkal sikert sikerre halmozó szakembert nevezték ki a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányának. Két olyan ellenféllel szemben, mint amilyennek Portugália és Szlovákia lesznek az Európa-bajnoki selejtezősorozatban, még sok mindent nem lehet majd leszűrni azzal kapcsolataban, hogy be fog-e válni Elek Gábor utódaként, de az alaphangot megadhatja két nagy arányú győzelemmel.

Golovin Vlagyimir 2018-ban világbajnokságot, egy évvel később Európa-bajnokságot nyert a magyar juniorválogatottal, emellett 2015 óta az MTK csapatának a vezetőedzője. A felnőtt válogatott szombat délelőtt óta készül együtt a jövő novemberi Európa-bajnokság selejtezősorozatának első két fordulójára.

Ezek a mérkőzések – az ellenfeleket nem lebecsülve – a szétszakadó női mezőnyben könnyed ujjgyakorlatnak kellenének, hogy legyenek. Szerda este Portugália érkezik az Érd Arénába, majd vasárnap a mieink utaznak Szlovákiába. A várható simább mérkőzések ellenére hosszú távon nagy jelentősége lehet minden együtt töltött napnak a válogatott életében.

Új szakmai stábbal dolgozik a magyar női kéziabda-válogatott Fotó: Koncz Márton - Origo

– mondta az MTI-nek az új kapitány, akinek újdonságot jelenthet, hogy itt nincs négy-öt hete felkészülni egy-egy nagy tornára, mint utánpótlásszinten.

"Válogatott szinten minden nap fontos, hiszen nincs sok belőlük, egy évben 21 nap áll rendelkezésünkre a világversenyeken kívül, amikor közösen dolgozhatunk.

Ez nem olyan sok idő a csapatépítésre" - vélekedett az odesszai születésű, 51 éves Golovin, aki már 1992 óta él Magyarországon.

Előbb játékosként a Szolnok, a Kiskőrös, a Százhalombatta, a Hargita KC és a Dabas csapatát erősítette, majd volt a Százhalombatta, a Kispest SE, a Bugyi SE, a Kiskunhalas és a Siófok vezetőedzője is, mielőtt az MTK-hoz, illetve az utánpótlásválogatottakhoz került volna.

A tokiói olimpián 7. helyen zárt a magyar csapat Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

A szakember fontos tapasztalatokat szerzett válogatottbeli elődje, Elek Gábor oldalán is, akivel edzői pályája elején még a Fradiban kötött szoros barátságot. A tokiói olimpián a nemzeti csapatot 7. helyre vezető szakember munkáján csak apró változtatásokat tervez végrehajtani.

„A korábban elkezdett munkát szeretnénk tovább vinni, mert szerintem ez a siker titka.

Nem szabad kapkodni, mert az csak zűrzavart okoz. Biztosan lesznek változások, de csak apránként."

A kapitány elárulta, a felnőtt válogatott játékában biztosan lesznek olyan elemek, amelyek a sikeres juniorcsapatoknál is előfordultak.

- szögezte le Golovin.

Első keretéből kimaradt a két rutinos, sérüléssel bajlódó irányító, Kovacsics Anikó és Szucsánszki Zita, de ott lesz Vámos Petra, aki az ötkarikás játékokon már bizonyította fantasztikus képességeit. A Debrecen 21 éves játékosa már Tokióban is valódi vezérként viselkedett, a következő években ő lehet a támadójáték legfontosabb szereplője.

Golovin Vlagyimir sokak legnagyobb örömére végre a felnőttválogatottat irányíthatja Fotó: Koncz Márton - Origo

Védekezésben a Tokióban szintén klasszisát bizonyító Tomori Zsuzsanna mellé visszatérhet az elmúlt években sérüléssel bajlódó Planéta Szimonetta. Szintén nem lesz ott a két Eb-selejtezőn Szöllősi-Zácsik Szandra, akire szintén egészségi okok miatt ezúttal nem számíthat a szakmai stáb.

– mondta a változatos összetételű keretről a kapitány, akinek néhány poszton - jó értelembe véve -meggyűlhet majd a baja az előttünk álló időszakban, hogy kiket válasszon egy-egy világeseményre.

Ilyen például a balszélső poszt, ahol Schatzl Nadine és Márton Gréta mellett Fodor Csenge is ott van a legmagasabb szinten, de eddig még nem kapta meg a lehetőséget. A hétfői nyílt edzésen, amelyen az Origo Sport is ott volt, ő mozgott a legenergikusabban. A 2018-as juniorvilágbajnok együttesből heten, a 2019-es junior Európa-bajnok csapatból ketten kaptak helyet régi-új edzőjük első keretében.

A magyar női válogatott kerete:

Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZIKORA Melinda (SG BBM Bietigheim, német)
Jobbszélsők: KOVÁCS Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), LUKÁCS Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), PLANÉTA Szimonetta (DVSC Schaeffler), TOMORI Zsuzsanna (Vipers Kristiansand, norvég)
Irányítók: LAKATOS Rita (Siófok KC), TÓTH Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC SE), VÁMOS Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: BORDÁS Réka (DVSC Schaeffler), HELEMBAI Fanny (Váci NKSE), TÓVIZI Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: HÁFRA Noémi (Győri Audi ETO), KÁCSOR Gréta (Váci NKSE)
Balszélsők: FODOR Csenge (Győri Audi ETO), MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), SCHATZL Nadine (Győri Audi ETO)

Szövetségi kapitány: GOLOVIN Vlagyimir
Edző: PIGNICZKI Krisztina
Kapusedző: DULEBA Norbert

Utóbbi világeseménynek a gólkirálynőjét a szerdai mérkőzésen mégsem a magyar, hanem a portugál csapatban kell keresni. Joana Resende dobta a legtöbb találatot azon a Győrben megrendezett kontinenstornán. A vezetékneve nem véletlenül csenghet annyira ismerősen a kézilabda szerelmeseinek, hiszen ő az 1990-es évek egyik ikonjának, a kétszeres BL-gólkirály Carlos Resendének a lánya.

Fodor Csenge jó formában és nagy kedvvel várja az Európa-bajnoki selejtezőket Fotó: Koncz Márton - Origo

A Párizsban játszó fiatal balátlövő ellenére is legalább tíz gól van a két csapat között. Ezzel át is vezethetünk egy kicsit globálisabb témára, mi szerint az Európa-bajnokság selejtezője formalitássá vált az elmúlt pár évben.

A legutóbbi három Eb-n ugyanaz a 16 válogatott vehetett részt, azaz nem változott a mezőny összetétele.

A mostani sorozatban is 95 %-os eséllyel meg tudjuk mondani, hogy melyik lesz az a 12 csapat, amelyik csatlakozik a három balkáni házigazdához és a címvédő Norvégiához.

Mivel Szlovénia és Montenegró mellett az az Észak-Macedónia is otthont ad majd pár mérkőzésnek jövő novemberben, amely legutóbb 2012-ben jutott ki az Eb-re, ezért ez a három tornás sorozat egészen biztosan megszakad majd. Egyedül a francia, horvát, cseh trióból fog az egyik biztosan kiesni, ezen kívül nagy eséllyel változatlan összetételű marad a mezőny.

A magyar válogatott a portugál és a szlovák együttes mellett a legutóbbi vb ezüstérmesét - egyben a decemberi vb házigazdáját - Spanyolországot tudhatja még a négyesében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!