Vágólapra másolva!
Három negyednyi soproni parádé és egy negyednyi velőtrázó izgalom kellett ahhoz, hogy a Sopron Basket női kosárlabdacsapata ismét Euroliga-döntőt játsszon. Az isztambuli elődöntőben a soproniak 74-69-re győzték le az Avenida Salamanca együttesét, és bejutottak a vasárnapi döntőbe.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Isztambulból.

Elérkezett tehát az a nap, amire mind a négy Final Fourba jutott csapat, a Sopron, a Salamanca, az USK Praha és a Fenerbahce is várt. Az elődöntők napja, azaz eldőlt, hogy vasárnap melyik két csapat játssza a finálét és melyik kettő mérkőzhet meg a bronzéremért. Az első elődöntőt - csakúgy, mint egy évvel korábban - a Sopron Basket és az Avendia Salamanca együttese vívta egymással. 40 perccel a kezdés előtt néhány soproni szurkolón kívül senki sem volt még a 13 ezer nézőt befogadó hatalmas csarnokban. Egyelőre semmi sem igazolta azt a döntést, hogy a törököknek érdemes volt az egy évvel ezelőtti 5200-as csarnokot erre a hatalmas hodályra felcserélniük. A kezdésre jó 300 néző jött össze, amely messze elmaradt a várakozástól.

Határ Bernadett az első félidő elején remekül támadott és védekezésben is fontos labdákat szerzett Forrás: FIBA

A Sopron a Fegyverneky, January, Williams, Brooks, Határ összeállításban kezdett. Az első kosarat Jelena Brooks szerezte. A Salamanca holland játékosa, Emese Hof válaszolt, majd Határ dobott egy kettest. Nagyon koncentráltan játszott a Sopron, keményen védekezett, jól szedte a lepattanókat. Határ és Williams vezetésével 8-2-re elhúzott a magyar csapat. Határt tömték a labdával a többiek, s ő remekül használta ki magassági fölényét. 10-5-ös vezetésnél Brooks dobott egy csodás hármast, 13-5 ide és a Salamanca edzőjének máris időt kellett kérnie. A fegyelmezett soproni védekezés nagyon szép labdaszerzésekkel párosult, ez alapozta meg a meccs elején megszerzett 8 pontos előnyt.

Az időkérés után Dolson helyettesítette Határt, Brooks meg dobott egy újabb triplát. 16-7 a Sopron javára, nem is akartunk hinni a szemünknek.

Jelena Brooks elképesztő játékkal jelentkezett a Salamanca elleni meccs első félidjében Forrás: Origo

Williams centerposztról dobott jól, Dolson lepattanót szedett mindkét oldalon, majd ő is dobott egy kosarat. Az első negyed Brooks kosarával fejeződött be és 22-13-ra, azaz 9 ponttal vezetett Gáspár Dávid csapata.

Jovanovics duplájával indult a második negyed, ezzel 24-13 volt az állás, de Samuelson hármassal válaszolt. Határ visszajött a centerben Dolson helyére. Ekkor egy eladott labda után gyors Salamanca-kosár született, 24-18-as vezetésnél Gáspár Dávid jobbnak látta egy időkéréssel megfogni a mérkőzést, mielőtt túlságosan lendületbe jött volna a Salamanca. Az addig görülékenyen tamadó soproni játékba egyre több hiba csúszott, 24-20-ra jött fel Iniguez csapata. Szerencsére Jelena Brooks három büntetőt dobhatott és nem is hibázott. majd újabb hárompontos dobtunk, Fegyverneky követte el és ezzel visszaállt a 10 pontos előny (30-20.) A védőlepattanókat jól szedték a magyar csapat tagjai, Brooks újabb duplájával 32-20 volt az állás.

Stefanie Dolson nagyott küzdött védekezésben Forrás: Origo

Ez egy 8-0-s futást jelentett a második negyed közepén. Inigueznek megint időt kellett kérnie. Jó volt nézni a soproniak remek játékát és azt, hogy mennyire együtt élnek a meccs minden rezdülésével. Iniguez nem hitt a szemének, mert az időkérés után January is bedobta, majd Határ is és ezzel 36-20 lett az állás. Ezt még leírni is hihetetlen volt: 16 ponttal vezettünk. Igaz, Határ kosara úgy született, hogy az Avenida játékosa, Kahleah Copper a saját palánkja alatt maradt, a keze sérült meg. A bírók elkezdtek videózni. Addig nézték, amíg Határ ellen befújtak egy sportszerűtlent, azaz a magyar center kosara érvényes volt, de a Salamanca dobhatott két büntetőt és az oldalvonal mellől is ők jöhettek. Ezt alaposan kihasználták, mert előbb Rodriguez dobta be a büntetőket, majd Samuelson vágott egy hármast. Egy támadásból tehát 5 pontot hozott a Salamanca. Semmi baj, nem volt szabad összezuhanni. Az első félidő utolsó két percében Gabby Williams dobott két duplát, majd January egy szenzációs hármast. Ezzel ért véget az első félidő és ami ennék sokkal fontosabb volt, a Sopron 16 ponttal, 47-31-re vezetett.

Briann January (a labdával) szenzációs hármast dobott a második negyed végén Forrás: FIBA

Az első félidőben látott játékkal meg lehetett nyerni az egész meccset, de mindenki tudta, hogy a második félidőben még nagy küzdelem lesz és azt is, hogy a Salamanca soha nem fogja feladni. De az biztos, hogy a meccs első 20 percében kegyelmi állapotban kosarazott a magyar bajnokcsapat.

Samuelson hármasával indult el a második félidő, erre Határ egy büntetővel felelt. Továbbra is irányítása alatt tartotta a meccset Gáspár Dávid együttese, s amíg 14-16 ponttal vezettünk, nem volt miért aggódni. Pláne, ha Jelena Brooks beleállt egy hármasba. Beleállt és be is dobta 55-38 ide, azaz 17 pont volt az előny. A Sopron palánk alatti védőmunkája káprázatos volt. S amikor a Salamanca eladta a labdát, Iniguez tehetetlenségében tapssal próbálta biztatni az övéit. Mi tagadás, jó volt nézni, ahogy a soproniak leckéztették az ellenfelet és az edzőjét.

Gabby Williams két büntetőt hagyott ki a 26. percben, s ez azért volt fájdalmas, mert a túloldalon Cazorla nem hibázta el a triplát. Kissé megakadt a tű a lemezjátszón, büntető maradt ki, Dolson is hibázott, de jött Jelena Brooks, s kiszorított helyzetből vágott be egy kosarat. Egyre nagyobb lett a küzdelem és - bármilyen fura - az izgalom is, mert a 14 pontos előny megnyugtatónak tűnt, de ennél a Salamancánál sosem lehetett tudni.

A spanyolok edzője, Roberto Iniguez alaposan meglepődhetett a Sopron teljesítménye láttán Forrás: FIBA

A harmadik negyed utolsó két perce 16 pontos, 62-46-os vezetésnél kezdődött. Jelena Brooks ekkor már 23 dobott pontnál tartott, ami világklasszis teljesítmény volt tőle. Dolson gyönyörű betörése után 79 másodperccel a harmadik negyed vége előtt 64-47-es állásnál is jöhettünk előre, de ekkor több hiba csúszott a játékba. A legnagyobb hiba az volt, hogy 0.5 másodperccel a vége előtt Gabby Williams három büntetőt hagyott ki. Nem is akartunk hinni a szemünknek. Csak nehogy ezen múljon bármi is.

A negyedik negyedet tehát 12 pontos előnnyel kezdte meg a Sopron Basket. Williams megint kihagyta a ziccert, Copper hármast vágott és máris csak 9 ponttal vezetett a magyar bajnok. Copper belelendült, nem tudtuk tartani, nagyon meleg lett a helyzet. Gáspár Dávid lehozta a sokat hibázó Williamset, January állt a helyére. 66-57-es állásnál sokáig nem esett kosár, nagy kérdés volt, ki tud innen elmozdulni. Az óra is ólómlábakon mászott, nagyon lassan peregtek a másodpercek. Mintha mindkét csapat számára bénítólag hatott volna a tét. S amikor Copper 66-59-re hozta fel a Salamancát, Gáspár Dávidnak muszáj volt időt kérnie.

Gabby Williams (zöld mezben) a Sopron játékosa tör a kosárra Forrás: FIBA

Teljesen szétesett a magyar csapat támadójátéka, amelyet a Salamanca könyörtelenül használt ki. A 35. percben már csak 5 pont volt a Sopron előnye. Ekkor Határ ellen szabálytalankodtak és neki kellett bedobnia a büntetőket. De neki helyén volt a keze és a szíve is. Ezzel 68-61 lett az állás, s ennek is nagyon örülnünk kellett. De még mindig 4 perc volt hátra.

Vajon a Salamanca időkérése hogyan hatott a Sopron játékára? Sikerül-e visszatalálni arra az útra, amelyen 3 negyeden át jártunk? Copper hármasa után négy pontra olvadt az előny, majd Dolsont ütötték le a palánk alatt. Egy agyonnyert meccs vált hirtelen velőtrázóan izgalmassá. 8 perc alatt mindössze 4 pontot dobott a Sopron. Így fordultunk rá az utolsó 2 és fél percre, Az a napnál is világosabb volt, hogy pontokat kell dobni. January megtette ezt - 2 büntető ment be, 6 pont volt az előny. De a válasz sem késett sajnos. Cazorla kosarára végre Gabby Williams is válaszolni tudott, 72-66 ide, de még mindig 1.56 volt hátra.

A negyedik negyedben elfogyott a soproniak támadóátéka, de Brooksék foggal-körömmel tartották az előnyt Forrás: FIBA

Minden az utolsó 114 másodpercben dőlt el. Újra elő kellett húzni valami olyat, ami még ezen a meccsen nem volt. És ez sikerült. Bár az utolsó másodpercek valóban hideglelősek voltak, végül sikerült megtartani az előnyt és 74-69-re győzni. Ezzel a Sopron Basket története során másodszor játszhat Euroliga-döntőt. Mégpedig a török Fenerbahce ellen, mert a házigazda a pénteki második elődöntőben 83-74-re legyőzte az USK Praha együttesét.

Eredmény, elődöntő: Sopron Basket-Salamanca (spanyol) 74-69 (22-13, 25-18, 17-21, 10-17)
A magyar csapat pontszerzői:
Brooks 27 pont, Határ 15, Williams 13, January 8, Jovanovic 4, Dolson 4, Fegyverneky 3

Mindent egy helyen az Eb-ről