A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Őrült meccset nyert meg nagy nehezen a magyar férfi kézilabda-válogatott a németországi Európa-bajnokság C-csoportjának 1. fordulójában Montenegró ellen. A hektikus, sok hibával tarkított összecsapáson a magyarok többször is vezettek már 3 góllal, de sokáig képtelenek voltak leszakítani a montenegrói csapatot.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Münchenből.

Elképesztő meccsel kezdődött meg a férfi kézilabda Európa-bajnokság C-csoportjának küzdelemsorozata Münchenben. A szerbek és az izlandiak gyilkos csatát vívtak egymással - ne feledjük, egyik csapatnak sincs még olimpiai selejtezős helye -, a végeredmény 27-27 lett. Ennek a döntetlennek az izlandi együttes örülhetett igazán, mert a szerbek 8 perccel a vége előtt már 3 góllal vezettek. Aztán hagyták a sajtot kiénekelni a szájukból. A pontvesztés egyik csapatnak sem jött jól, de valószínűleg úgy vannak vele, hogy az 1 pont is több a semminél. Nagy kérdés, hogy ez az eredmény hogyan befolyásolja majd a továbbiakat ebben a négyesben.

A magyar válogatott játékosai a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Magyarország - Montenegró mérkőzése előtt a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az első meccs döntetlenje után a magyarok nagy lehetőséget kaptak, hiszen egy győzelem rögtön a csoport első helyére repítette volna a mieinket. Amúgy is tudtuk, hogy a Montenegró elleni csata kulcsfontosságú lesz a továbbjutást illetően, mert a négy gárdából csak kettő éri el a középdöntőt. A magyaroknál a kapus, Andó Adrián, valamint Imre Bence, Krakovszki Bence és Szöllősi Szabolcs maradt ki a csapatból.

Az első gólt az ellenfél szerezte, az első magyar gólt pedig Ancsin Gábor. Kemény játékot tett le a pályára a zöld mezes montenegrói csapat, de a mieink folyamatosan vették fel a fonalat. Az 5. percben Lékai góljával már 3-2-re Magyarország vezetett. Ezt a minimális előnyt menedzseltük tovább a következő percekben is. Majd Palasics Kristóf óriási védése után Krakovszki Zsolt góljával már 6-4-re vezetett Magyarország. 7-5-ös vezetésnél a montenegrói csapat időt kért, de előtte már akár 8-5 is lehetett volna az állás, ha nem adjuk el támadásban a labdát.

Bánhidi Bence (j) és a montenegrói Vuko Borozan a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Magyarország - Montenegró mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Mindenesetre a magyar csapaton nem látszott a megilletődöttség és az elfogódottság sem. Ugyanakkor a meccs első félidejének középső szakaszában sok hibával játszottunk, így a montenegrói időkérés után az ellenfél kiegyenlített (7-7.) Növelte a bajt, hogy egy magyar hétméteres is kimaradt. Ez azonban nem bizonyult végzetesnek, mert pillanatok alatt visszaállt a kétgólos magyar előny, úgy, hogy Lékai hatperces magyar gólcsendet tört meg, s rögtön lőtt kettőt. 9-7-es magyar vezetésnél Palasics hetest fogott, majd kettős emberelőnybe került a szívósan játszó montenegrói csapat. Ezt elég jól megúsztuk, mert nem tudott a délszláv csapat a nyakunkra mászni. Elég keményen játszottunk, a két macedón bíró pedig szórta a kétperces bünetétéseket. Szerencsére Krakovszki Zsolt keze jól sült el, így tartottuk a kétgólos előnyt (11-9). de ennek a növelése nem akart összejönni. De a 27. percben megtört a jég és Sipos Adrián góljával 13-10-re vezettünk.

Ancsin Gábor (b) és a montenegrói Vasilije Kaludjerovic a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Magyarország - Montenegró mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ez már megnyugtatóbb előny volt, s külön öröm, hogy az első félidő hajrájában alakult így a meccs. Gondoltuk mi. De a montenegrói csapat a 30. percben dobott kettőt, aztán eladtuk a labdá és a szünetben 14-14 volt az állás. Bosszantó volt látni az utolsó egy percet, mert a nehezen felépített előny pillanatok alatt lett oda.

A második félidőben az ekkor pályára lépő Máthé Dominik hozott új színt a csapat játékába és gyorsan elléptünk megint két góllal. Ám hiába játszottunk jobban, nem tudtuk leszakítani az ellenfelet. De aztán mintha egyre magabiztosabbak kezdtek volna lenni a mieink. Bánhidi mezét megtépték, így is le tudott fordulni és nagy gólt lőtt. Ezzel a 37. percben 18-16-ra vezetett Magyarország. Bánhidi később ugyanezt megismételte, Montenegrónak időt kellett kérnie.

Lékai Máté a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Magyarország - Montenegró mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Azért azt nem volt jó látni, hogy az ellenfél játékosa, Dragisevics kínai figura végén lőtte be a zöld mezesek tizennyolcadik gólját. Vuk Lazovics harmadik kettő perces büntetése piros lapot ért, egy eladot magyar labda után pedig ismét egyenlített a vetélytárs. Nem és nem, nem akartak leszakadni. Komoly hullámvölgybe került a magyar csapat, a montenegróiak pedig folyamatosan tüzelték egymást. Ha nincs Palasics a kapuban, komoly gondba kerülünk, de egy ziccer védése után Lékai ismét a magyaroknak szerzett gólt és vezettünk 20-19-re. De továbbra is borzalmasan hektikus volt a játékunk. Lékai egymaga újab két gólt lőhetett volna, de egyszer a kapusba vágta, egyszer meg az ellenfél kezébe adta a labdát. Teljesen érthetetlen jelenetek voltak ezek.

Negyedórávak a meccs befejezése előtt azt kellett megállapítani, ha nem véd úgy a magyar kapus, Palasics Kristóf, ahogy tette, nagy bajban lettünk volna. Nagyon hektikus volt a játék, sok hibával játszottak a csapatok.

Bánhidi Bence (b) és Ancsin Gábor (j), valamint a montenegrói Bozo Andjelic a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Magyarország - Montenegró mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ideges volt a magyar kispad is, nem csoda, mert tényleg kapusunk tartotta a lelket a csapatban. A 49. percben 20-20 volt az állás, nagyon nehéznek ígérkezett a végjáték. Hosszú szünet után Rosta Miklós hetesével törtük meg az átkot, de a vezetés nem tartott sokáig. Szerencsére mintha mi nyugodtunk volna meg jobban és Bánhidi újra elemében volt középen. Kétszer villant és erre ekkor óriási szükség volt, mert újra két góllal vezettünk - 23-21-re.

Dragaszevics két gyors góllal némiképp visszahozta a montenegrói reményeket, de Bánhidi góljával ismét a magyar csapatnál volt az előny. Fél perccel a vége előtt időt kértek a montenegróiak, majd az egyenlítésért támadhattak, ám Palasics hatalmas bravúrral, lábbal védte Vujovics átlövését, a kipattanót pedig Ligetvári szerezte meg, sőt az utolsó másodpercben még Ilics vitt végig egy kontratámadást, amivel végül beállította a 26-24-as végeredményt. Így Chema Rodríguez együttese győzelemmel kezdte Európa-bajnokság csoportkörét.

Eredmény, csoportkör, 1. forduló, C csoport:
Magyarország-Montenegró 26-24 (14-14)
München, v.: I. Covalciuc, A. Covalciuc (románok)
lövések/gólok: 44/26, illetve 44/24
gólok hétméteresből: 4/3, illetve 3/2
kiállítások: 14, illetve 12 perc

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!