Vágólapra másolva!
A dániai Herningben rendezendő csoportba került a magyar férfi jégkorong-válogatott a 2025-ös évi elit-világbajnokságon.

A magyar hokiválogatott a bolzanói divízió I/A-torna megnyerésével jutott fel a 16-os elitbe, és a legfrissebb világranglistán a 18. helyen áll. A jövő évi vb-t május 9. és 25. között Stockholmban és Herningben rendezik. A világranglista-helyezések alapján, és figyelembe véve, hogy a svédeknek Stockholmban, a dánoknak pedig Herningben kell játszaniuk a csoportkörben, a magyarok alapesetben egy csoportba kerültek volna az olimpiai bajnok finnekkel, ám a két szervező élt a jogával, és úgy döntött, hogy a finneket és a svájciakat "kicseréli" - írja az MTI.

Ennek köszönhetően a magyarok a vb-ezüstérmes svájciakkal, a friss világbajnok csehekkel, a vb-ötödik amerikaiakkal, a tavaly vb-második, idén hatodik németekkel, a házigazda, vb-13. dánokkal, a vb-11. norvégokkal, valamint a vb-12. kazahokkal mérkőznek meg a csoportban.

 

MVM DOME, Magyarország–Kanada, kanadai jégkorong-válogatott, Budapest, magyar csapat, jégkorong, felkészülési mérkőzés, 2024. 05. 07.
A magyar jégkorong-válogatott erős csoportba került az elit-vb-n
Fotó: Csudai Sándor - Origo 

Stockholmban az olimpiai címvédő, vb-8. finnek mellett a világranglista-éllovas, vb-negyedik kanadaiak, a társrendező, vb-bronzérmes svédek, valamint a vb-7. szlovákok, a vb-9 lettek, a vb-10. osztrákok, a bennmaradást éppen kiharcoló franciák (14.) és a szintén feljutó szlovénok játszanak.

Mindkét nyolcas csoportból az utolsó helyezett esik ki a divízió I/A-ba. Svájc nem lehet búcsúzó, mert 2026-ban rendező lesz. A világranglista-2. oroszok és a 16. fehéroroszok az ukrajnai háború miatt nem indulhatnak az elit-vb-n.    

A csoportok (zárójelben a világranglista-helyezés):
A csoport (Stockholm): Kanada (1.), Finnország (3.), Svédország (7.), Szlovákia (9.), Lettország (10.), Ausztria (13.), Franciaország (14.), Szlovénia (19.)
B csoport (Herning): Csehország (4.), Svájc (5.), Egyesült Államok (6.), Németország (8.), Dánia (11.), Norvégia (12.), Kazahsztán (15.), MAGYARORSZÁG (18.)

 

Mindent egy helyen az Eb-ről