A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Fantasztikusan magabiztos győzelemmel nyerte meg a Győr a budapesti női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét, ezzel 2019 után újra Európa legjobb csapata lett. Per Johansson csapata egy percig nem hagyott kérdést, hogy melyik volt vasárnap a jobb csapat, 30-24-re nyert a Győr.

A Győri Audi ETO KC vasárnap este a budapesti MVM Dome-ban a Bietigheim ellen lépett pályára a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjének fináléjában. A Győr drámai meccsen jutott a fináléba, Sandra Toft hihetetlen védése. A másik szombati meccsen a németek 36-29-re nyertek a francia Metz együttese ellen. A németek színeiben Háfra Noémi és Faluvégi Dorottya várta a meccset, Szikora Melinda sérülés miatt nem szerepelhetett. Az 1992-ben ezüstéremmel záró TV Giessen-Lützellinden után jutott ismét német csapat a legrangosabb európai klubsorozat fináléjába.

A győriek 2019 után készültek újabb BL-győzelemre, az ETO 10. alkalommal lehetett ott a Bajnokok Ligája döntőjében. Per Johansson csapata ebben a szezonban a bajnoki címet és a kupát is elbukta a Ferencvárossal szemben, de a BL-ben remekül menetelt.

A győriek jól kezdték a meccset, az első támadásból Kari Brattset volt eredményes, majd Veronica Kristiansen remek betörése után már 2-0-ra vezetett a magyar csapat. Erre tudott először válaszolni a német csapat, Kaba Gassama lőtt gólt, de hetesből Ana Gros visszaállította a kétgólos magyar vezetést, majd az 5. percben időt kértek a németek.

kézilabda, női, bajnokok ligája, döntő, MVM Dome, stadion, 2024. 06. 02., Győri Audi ETO KC, SG BBM Bietigheim, magyar-német
Győri-Lukács Viktória remek napot fogott ki 
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo

A rövid szünet után Gassama lőtt újabb gólt, majd hiába volt több eladott labda a németektől, Moraschi mindent védett, de Solberg is fontos helyzetben védett a szélről győri oldalon. Brattset két góljával 5-2-re vezetett a Győr, majd Solberg próbálkozott üres kapura, de túl erősen. Oftedal kiharcolt hetesét Gros lőtte be, majd emberelőnyből, szintén hetesből jöttek fel háromra a németek, Antje Döll szerezte a gólt.

Emberhátrányból Győri-Lukács Viktória is megszerezte az első gólját, majd Stine Oftedal harcolt ki újabb hetest, Gros góljával pedig 8-3 volt a Győrnek az első félidő felénél. Döll góljára Gros válaszolt a negyedik hetesével, majd Inger Smits gólja után Döll hetesét védte Solberg, ami után potyogtak a gólok: Győri-Lukács, Kelly Dulfer és Kristiansen, majd Sofia Hvenfelt és újra Győri-Lukács talált be, 20 per után 12-7 volt az állás. 

kézilabda, női, bajnokok ligája, döntő, MVM Dome, stadion, 2024. 06. 02., Győri Audi ETO KC, SG BBM Bietigheim, magyar-német
Ana Gros szinte képtelen volt hibázni 
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo

Karolina Kudlacz hetesből talált be Solbergnek, Almeida de Paula tudott válaszolni, majd újra Kudlacz volt eredményes, a két védelem eléggé szellős lett a félidő második felére. Solberg védése után Fodor Csenge és Győri Lukács lőtt gyors gólokat 15-9-re vezetett ekkor az ETO. Hvenfelt és Győri-Lukács gólváltásával kezdődött az utolsó öt perc, majd hetesből lőttek még gólt a németek Xenia Smits révén és Hvenfelt is megszerezte második gólját. Fodor Csengéé lett az utolsó találat az első félidőben, így 17-12-vel fordultak a csapatok.

A második félidő Solberg bravúrjával kezdődött, majd Faluvégi Dorottya szerezte meg első gólját, amire Bratset válaszolt győri részről és Estelle Nze Minko is feliratkozott a góllövők közé, majd Solber védte Faluvégi lövését, ekkor újra hattal vezetett a Győr, majd Line Haugsted első góljával először vezetett héttel a Győr 20-13-ra.

Dulfer és Gros gólváltása következett, a németek hetesből sem tudtak gólt lőni, sőt, a kipattanót is kapufára lőtték, de egy lerohanásból Xenia Smits tartotta életben a német reményeket, Győri-Lukács a 11. percben fejbe lőtte a kapust, amiért kétperces kiállítást kapott, egyben ez volt a németek első védése a második félidőben.

kézilabda, női, bajnokok ligája, döntő, MVM Dome, stadion, 2024. 06. 02., Győri Audi ETO KC, SG BBM Bietigheim, magyar-német
Stine Oftedal a csúcson távozott a Győrtől 
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo

Veronika Mala góljával jöttek vissza ötre a németek, majd a győriek megint fejbe lőtték a kapust, Kristiansen kapott ezúttal kényszerpihenőt, 21-16-nál Jakob Vestergaard kért időt. Faluvégi gólja azt jelentette, hogy 3-0-s periódusban volt a Bietingheim, így nagyon kellett Schatzl Nadine gólja, majd Solberg újabb bravúrja is, ami után Schatzl állította vissza a hatgólos vezetést (23-17).

Az utolsó 15 perc kezdetén Kristiansen és Schatzl rontása is beleférni látszott, ugyanis Inger Smits góljára Schatzl és Brattset is válaszolt, Solberg pedig tovább parádézott a kapuban.

kézilabda, női, bajnokok ligája, döntő, MVM Dome, stadion, 2024. 06. 02., Győri Audi ETO KC, SG BBM Bietigheim, magyar-német
A Győr nem hagyott sok kérdést a meccsen 
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo / Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó tíz perc kezdetén Lönborg kapta el a fonalat a német kapuban, ennek is köszönhetően 25-21-re jöttek vissza a németek, két gyors üres kapus góljuk is volt a németeknek. A 3-0-s német sorozatot Gros hetesgólja zárta le, ekkor újra időt kértek a németek.

Nze Minko gólja tette biztossá a győri győzelmet, ami után Mala és Brattset is gólt tudott még szerezni, majd Hvenfelt szépített még. Haugsted állíthatta volna be a végeredményt, ő szerezte a meccs utolsó két  magyar gólját, de az ünneplés közben a németek még lőttek egyet, ezzel már nem foglalkozott a bravúrt bravúrra halmozó Solberg, így 30-24 lett a vége.

A Győri Audi ETO KC hatodik alkalommal nyerte meg a női kézilabda Bajnokok Ligáját. Ana Gros és Kari Brattset hat-hat, Győri-Lukács Viktória öt góllal, Silje Solberg 42 százalékos hatékonysággal, 16 védéssel járult hozzá a sikerhez.

A győriek - akik egyszer sem voltak hátrányban az egész mérkőzésen - tizedszer játszottak döntőt a legrangosabb európai kupasorozatban és hatodszor - 2019 után először - győztek. Korábban az EHF Kupában négyszer, a KEK-ben egyszer voltak finalisták, de azokat elveszítették.

Győri Audi ETO KC-SG BBM Bietigheim (német) 30-24 (17-12)
MVM Dome, v.: Cristina Lovin, Simona Raluca Stancu (románok)
gólszerzők: Gros, Brattset 6-6, Győri-Lukács 5, Szöllősi-Schatzl, Haugsted 3, Kristiansen, Fodor, Nze Minko 2-2, De Paula 1, illetve Hvenfelt 5, I. Smits, Malá, Kudlacz-Gloc 3-3, Gassama Cissokho, Döll, Dulfer, X. Smits, Faluvégi 2-2
lövések/gólok: 48/30, illetve 47/24
gólok hétméteresből: 5/5, illetve 5/3
kiállítások: 10, illetve 4 perc

A friss BL-győztes színeiben utolsó mérkőzését játszotta a nyáron távozó Line Haugsted, Szöllősi-Schatzl Nadine, Ana Gros, Stine Oftedal, Silje Solberg és Yvette Broch.
 

Az Esbjergé a bronzérem

A vasárnapi bronzmérkőzésen 37-33-ra nyert a francia Metz ellen a budapesti négyes döntőben. A Metz két éve már sikerrel vette egyszer az elődöntő veszteseinek helyosztós csatáját, akkor épp az Esbjerget múlta felül. A dán együttes az elmúlt két évben egyaránt a harmadik helyért harcolt idénybeli utolsó BL-találkozóján és mindkétszer alulmaradt.

 

Jól kezdte a Metz a találkozót, az Esbjergben a tavalyi év legjobbjának választott Henny Reistad - aki egy nappal korábban a Győr ellen csupán a második félidőre lendült játékba - a tőle megszokott remek lövőteljesítménnyel kezdett, tíz perc alatt ötször talált be, 8-5-re vezetett ekkor a csapata. Ezt követően a Metz percei következtek, visszavette a vezetést, majd újfent a dán alakulat lépett el három találattal, hogy aztán döntetlennel záródjon a sok játékmegszakítással, köztük két videózással tarkított első félidő. A kapusok egyik oldalon sem parádéztak, öt-öt védésük volt a pihenőig, Reistad tízszer, a túloldalon Alina Grijseels hétszer talált be eddig.

 

A fordulást követően is folytatódott a kiegyenlített versenyfutás, egyik csapat sem tudott nagyon eltávolodni. Az első félidőben pihentetett Nora Mörk villogott támadásban az Esbjergben. A dán együttes a hajrához közeledve kapuslehozatallal teremtett létszámfölényes helyzetet, a záró tíz percre 30-28-as előnyénél fordult az óra. Kettő volt közte az utolsó öt perchez érkezve is (33-31), a hajrára elfáradni látszó Metznek pedig már nem volt ereje a visszazárkózásra: két negyedik hely után története első bronzérmét szerezte meg az Esbjerg.

 

A világklasszisát egyaránt igazoló Mörk és Reistad 13-13 gólt vállalt (!), ezzel mindketten megközelítették a négyes döntők rekorderét, Isabelle Gulldént, aki a hétméteresekkel eldőlt 2016-os fináléban - hosszabbítással együtt - 14-szer volt eredményes. Grijseels tízszer talált be. Anna Kristensen hat védéssel vette ki a részét az Esbjerg sikeréből, a Metzben - a nyáron Győrbe igazoló - Hatadou Sako 11 lövést hárított.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!