Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia
Vágólapra másolva!
Varga Zsolt, a férfiválogatott szövetségi kapitánya kihirdette a párizsi olimpiára utazó 13 fős csapatot, amelyet péntek délelőtti ülésén az MVLSZ elnöksége is jóváhagyott.

A kapuban Vogel Soma és Bányai Márk, klasszikus centerként Hárai Balázs, a balkezesek oldalán Vámos Márton és Zalánki Gergő, kapásoldalon Varga Dénes, Vigvári Vince és Manhercz Krisztián, védőként és bevethető centerként Angyal Dániel, Jansik Szilárd és Molnár Erik, valamint szintén több poszton használható all-rounderként Nagy Ádám és Fekete Gergő alkotja majd a csapatot, amelyben 11 fukuokai világbajnok kapott helyet - írja a waterpolo.hu.

VARGA Zsolt
Varga Zsolt szövetségi kapitány keretet hirdetett az olimpiára
Fotó: MTI/Kovács Tamás

„Vannak előnyei és hátrányai is, hogy ilyen korán meg kell adni a névsort. A hátránya, hogy egyetlen hivatalos mérkőzés és több kétkapus edzés alapján kellett döntenem, az előnye viszont, hogy mostantól mindenki az olimpiára koncentrálhat, és a jövő heti Domino Trans-kupán a mérkőzéseken már a tizenhárom utazó játszik, ami könnyebbé teszi a játék formálását”– mondta a csapathirdetés kapcsán Varga Zsolt, a férfiválogatott szövetségi kapitánya.

Varga Zsolt hozzátette, az elmúlt évek világversenyein kialakult játékrendszerhez igazodik a keret, döntésében pedig a korábbi eseményeken mutatott teljesítmény is számított valamelyest, de természetesen a legfrissebb benyomások is sokat jelentettek.

A csapatban Varga Dénes párizsi szereplésével beállítja Gyarmati Dezső (1948-1964) és Benedek Tibor (1992-2008) magyar csúcsát, hiszen ez lesz az ötödik olimpiája, a jelenlegi keretből pedig ő az egyetlen, aki már állt a dobogó tetején, még 2008-ban.

 Hárai Balázs negyedszer készülhet, Vámos Márton, Zalánki Gergő és Manhercz Krisztián harmadszor vehet részt ötkarikás játékokon. Olimpiai újoncként került a keretbe Molnár Erik, Nagy Ádám, Fekete Gergő, Vigvári Vince és Bányai Márk is, de edzőként szintén debütál Varga Zsolt, aki 24 év után tér vissza az olimpiára, játékosként három alkalommal (1992, 1996, 2000) volt részese a nagy utazásnak.

A kapitány elmondta, hogy tartalékként a kerettel edz a továbbiakban is Kovács Péter és Vigvári Vendel, valamint Szakonyi Dániel – sérülés esetén ugyanis július 26-áig engedélyezett a csere.

A csapat jövő héten csütörtöktől szombaton a Domino Trans-kupán szerepel a Margitszigeten, ahol a francia, az olasz és a japán válogatottal mérkőzik, aztán az olaszokkal készül Szicílián és a spanyolokkal Barcelonában, majd július 25-én indul Párizsba.

Az olimpiai csapat: Angyal Dániel, Bányai Márk, Fekete Gergő, Hárai Balázs, Jansik Szilárd, Manhercz Krisztián, Molnár Erik, Nagy Ádám, Vámos Márton, Varga Dénes, Vigvári Vince, Vogel Soma, Zalánki Gergő

 

Mindent egy helyen az Eb-ről