A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
Vágólapra másolva!
A magyar a férfi vízilabda-válogatott lejátszotta harmadik mérkőzését a párizsi olimpián. Varga Zsolt együttese 17-10-re legyőzte a japán csapatot, ezzel a magyar válogatott nagyon közel került a továbbjutáshoz a csoportjából.

Varga Zsolt együttese 5-2-re hozta az első negyedet és innentől csak a gólkülönbség volt kérdés az egyoldalú mérkőzésen. A magyar csapat, amely vasárnap 13-12-re verte a franciákat, majd kedden kikapott 10-7-re a spanyoloktól, szombaton az ausztrálokkal, hétfőn pedig a szerbekkel játszik.

A férfi vízilabdatornán a 12 résztvevő két hatos csoportban szerepel, a négy-négy legjobb jut a negyeddöntőbe, ahol keresztbe játszanak majd.

Eredmény:
férfi vízilabda, B csoport, 3. forduló:
Magyarország-Japán 17-10 (5-2, 4-2, 3-2, 5-4)
gólszerzők: Vigvári 4, Varga 3, Vámos 2, Molnár, Fekete, Angyal, Hárai, Jansik, Nagy, Zalánki, Manhercz, illetve Vatanabe 3, Adacsi, Inaba 2-2, Okava, Szuzuki, Araki

Magyarország: Vogel Soma - Manhercz Krisztián, Molnár Erik, Jansik Szilárd, Vámos Márton, Nagy Ádám, Varga Dénes - cserék: Angyal Dániel, Zalánki Gergő, Vigvári Vince, Fekete Gergő, Hárai Balázs, Bányai Márk

A két csapat július közepén a Margitszigeten rendezett Dominó Trans nemzetközi felkészülési tornán találkozott, akkor a magyar együttes 16-12-re győzött. A legutóbbi tétmérkőzésen, a tavalyi világbajnokságon pedig 16-8-as siker született.

VARGA Dénes
Varga Dénes (10) is remekelt a japánok ellen
Fotó: Illyés Tibor

Molnár Erik szerezte az első találatot, aztán kimaradt japán előny után Vámos bombázott a kapuba, majd Fekete következett centerből. Zalánki kiállítását követően öt és fél perc után Vatanabe szépített jobbról, majd a másik oldalról Adacsi lőtt kapásgólt. Angyal, aztán Varga Dénes is bevette Nisimura kapuját, így háromgólos magyar előnnyel zárult a negyed (5-2).

A második játékrészben a japánok első akciójukból betaláltak, sőt egy kapufát is lőttek. Egy szépen kijátszott támadás végén Hárai megszerezte első gólját, majd Vigvári is csatlakozott hozzá, a kettő között Okava helyezett Vogel feje fölött a hálóba. 

Varga és Vigvári egyformán emberelőnyből duplázott (9-4).

Fordulás után a csapatkapitány Jansik ívelt a kapuba a kimozduló Nisimura fölött, Adacsi pedig harmadik lövéséből második gólját szerezte. Nagy és Vigvári következett, majd japán időkérést követően Inaba szépített (12-6).

ZALÁNKI Gergõ
Fotó: Illyés Tibor / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap/Saint-Denis, 2024. augusztus 1. Zalánki Gergõ (j) és a japán Inaba Juszuke a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi vízilabdatornáján, a B csoportban játszott Magyarország - Japán mérkõzésen a Párizs melletti Saint-Denis-ben lévõ Vizes Központban 2024. augusztus 1-jén. MTI/Illyés Tibor

A ráúszásnál a japánok meglepetésre elhozták a labdát és be is találtak, amire Vámos válaszolt fórból. Araki gólja után időt kért Varga Zsolt, de csak a harmadik magyar támadás volt eredményes, Zalánki villant. A mezőnyjátékosok közül utolsóként Manhercz szerzett gólt, méghozzá büntetőből. A japánok is lőhettek egy ötméterest, ezt Inaba értékesítette, Varga viszont kihagyta a túloldalon az újabb büntetőt, aztán javított egy előre ívelt labdából. A végeredményt Vigvári negyedik gólja után Vatanabe állította be (17-10).

"Ezzel most elégedett vagyok, nyilván, ha videón elemezném a meccset, akkor itt is tudnék olyan hibákat találni, amiket ki lehet még javítani, de összességében az első pillanattól fogva kontroll alatt volt a japán csapat. Segített az is, hogy a nyáron játszottunk velük kétszer, így rá tudunk jönni arra, hogy mi az, ami jól működik ellenük. 

A Dominó Trans-kupán lehetett látni, hogy az első két, sőt talán még a harmadik negyed is szenvedős volt ellenük, most viszont az első perctől kezdve megvolt az a taktikai ellenszer, amivel ők nem tudtak mit kezdeni"

 – kezdte a szövetségi kapitány Varga Zsolt, aki arról is beszélt, hogy az ausztrálok elleni mérkőzésen jóval nagyobb csatára számít.

"A japán meccsből nagyon nehéz bármit is átvinni az ausztrálok ellen, mert nagyon mást játszanak. A japánok technikás vízilabdát játszanak, kevésbé fizikálisat, ennek pont az ellentéte az ausztrál együttes, mely nagyon masszív, erőszakos. Gyorsan játszanak, óriási meggyőződéssel jönnek, ezt kell majd megtörni" - mondta a szövetségi kapitány.              

Varga arról is beszélt is, milyen a csapat mentális állapota a spanyolok ellen elbukott rangadó óta.

"Mindenki tudja, hogy ebből a csoportkörből tovább kell jutni. Minden mérkőzés nehéz, a másik csoportban is élet-halál meccseket játszanak. Úgy gondolom, az adott pillanatban döntenek az adott állapotok is, de a továbbjutás után ez a három meccs lesz, ami eldönt mindent" - vélekedett a kapitány.

A magyar válogatott további programja:
szombat:
Ausztrália-Magyarország 15.00
hétfő:
Magyarország-Szerbia 12.00

A csoport állása: 1. Spanyolország 9 pont, 2. Magyarország 6 (37-32), 3. Ausztrália 6 (22-20), 4. Franciaország 3 (34-35), 5. Szerbia 3 (30-38), 6. Japán 0
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!