Vágólapra másolva!
A magyar férfi jégkorong-válogatott 7-3-ra kikapott a házigazda szlovák csapattól a 2026-os, milánói olimpiai kijutásról döntő pozsonyi torna második fordulójában, így eldőlt, hogy nem lehet ott az ötkarikás játékokon.

Majoross Gergely szövetségi kapitány együttese a kazahok elleni 5-2-es vereséggel kezdte a viadalt, most pedig NHL-es és KHL-es sztárokkal felálló, olimpiai bronzérmes szlovákok következtek. A házigazda nemcsak a sztárjaiban bízhatott, hanem a közel 8500 fős szurkolóseregben is, a magyar fanatikusok néhány százan voltak az arénában. 

A legfontosabb változás, hogy ezúttal nem Bálizs, hanem a Poprádon légiós Vay kezdett a kapuban. A bedobás előtt gyászszünettel emlékeztek meg az NHL-sztár Johnny Gaudreau-ról és testvérről, akiket közép-európai idő szerint péntek hajnalban gázolt halálra egy ittas sofőr az Egyesült Államokban - derül ki az MTI beszámolójából.

Bátran küzdött a magyar hokiválogatott a szlovákok ellen
Fotó: MTI/TASR/Jakub Kotian

Hamar jövő magyar emberelőnyben Nilsson lőtt a jobb felső sarokba - ez volt az első magyar kapura lövés -, Galló takarta a kilátást Hlavaj kapus elől. A vezetés csak 59 másodpercig tartott, mert Ambrus kiállításakor Hrivik csapott le a hátsó plexiről előre vágódó korongra, és közelről nem hibázott. A papírformának megfelelően nagy volt a hazai nyomás, majd kettős emberelőnyben Vay három védése mellett egyszer a kapuvas mentett.

A második harmad alaphangját a kapuvason csilingelő magyar lövés adta meg, ám innentől megint sorozatban jöttek a hazai támadások, Vay azonban vonzotta a pakkot. A 26. percben a védekező zónában eladott korongot Sukel csúsztatta a magyar kapus lábai között a gólvonal mögé. Sofron jobb lába és arca fórban megsérült, így a gólerős csatár nélkül kellett folytatni a harcot. Egy kontra végén Cingel tálalt a kapu előterébe robbanó Grman elé, ezzel már 3-1 lett. Még a szünet előtt kettős magyar emberelőny következett, komolyabb helyzet nélkül.

magyar jégkorong-válogatott
Négygólos szlovák siker a magyarok ellen a pozsonyi olimpiai selejtezőtornán
Fotó: MTI/TASR/Jakub Kotian

A záró felvonásban is gyakran egyirányú volt a játék szórványos magyar támadásokkal. A 46. percben Regenda szép cselek után emelt a jobb felső sarokba, ezzel beindult a gólfesztivál. Kevesebb mint félperc múlva Bartalis hasonlóan látványos találattal szépített. Újabb fél percre rá Hudacek lőtte ki a bal felsőt, és kisvártatva Bartalis megint betalált. Így 

1:56 perc alatt két-két gól született.

Ám a hazaiakban maradt még tartalék: előbb legnagyobb sztárjuk, Tatár egy parádés akció végén volt eredményes, majd 17 másodperc múlva Lantosi szólóból szerzett gólt.

A magyarok - immár tét nélküli összecsapáson - a szintén nullapontos osztrákok ellen zárják a tornát, a szlovák-kazah zárómeccs győztese pedig kijut a 2026-os olimpiára.

Férfi olimpiai selejtező, Pozsony, 2. forduló:
Szlovákia-Magyarország 7-3 (1-1, 2-0, 4-2)
gól: Hrivik (5.), Sukel (26.), Grman (37.), Regenda (46.), Hudacek (47.), Tatár (55.), Lantosi (55.), illetve Nilsson (4.), Bartalis (46., 48.)

Az állás: 1. Szlovákia 6 pont (9-4), 2. Kazahsztán 6 (7-3), 3. Ausztria 0 (2-4), 4. Magyarország 0 (5-12)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!