Vágólapra másolva!
Sportemberek nevét ritkán fedezhetjük fel a legrangosabb állami kitüntetések között. Most, augusztus 20-án azonban Sulyok Tamás köztársasági elnök a kiemelkedő sportolói és edzői pályafutása, valamint szövetségi kapitányként elért, nemzetközi szinten is kimagasló eredményei elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta Ivkovics Sztojan mesteredzőnek. Kétségtelen, az utóbbi évtizedekben nem volt nála eredményesebb kosárlabda szövetségi kapitány a férfiaknál, tavaly nyáron mondott le a posztról.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott volt szövetségi kapitánya, Ivkovics Sztojan a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, karrierje csodálatos koronájának tartja a kitüntetést, miután három Európa-bajnokságon vehetett részt, egyszer Montenegróval edzőként, kétszer a magyar válogatottal szövetségi kapitányként, mesteredzői címet kapott, játékosként kétszer, edzőként egyszer magyar bajnok volt.

Sztojan Ivkovics, Ivkovics Sztojan, Stojan Ivkovic, kosárlabda, szövetségi kapitány
Ivkovics Sztojan, a magyar férfi kosárlabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya
Fotó: Koncz Márton - Origo

Ivkovics Sztojan beszélt arról, hogy amikor 1992-ben a délszláv háború miatt Magyarországra jött, nem tudta elképzelni, mi vár rá, de az édesanyja horvát, az édesapja szerb, képtelenség lett volna a két fél közül választania. Kiderült, a szíve szerint montenegrói és magyar, mindkettő a család miatt. Ezután szóba került a beilleszkedés, az alkalmazkodás, valamint az, hogy Magyarország az otthona, itt találta meg azt, amit a háború miatt elveszített Jugoszlávia szétesésével. Az interjúból kiderül, hogy a játék befejezése után 2006-ban hamarosan már szövetségi kapitány lett.
„Egy hónap telt el a kettő között. Az volt a cél, hogy maradjunk az Eb-selejtezők A ligájában, és visszatekintve nagyon úgy tűnik, kellett egy balek, akire rá lehet húzni a kiesést. 

Ám jól sikerült a kiválasztás, remek stáb segítette a munkámat, és bennmaradtunk. Ennek ellenére nem tartott sokáig ez a munka. 

Azt ajánlottam a szövetségnek, hogy nem kérek pénzt, de csökkenjen a bajnokságban a légiósok száma a válogatott érdekében. Azt a választ kaptam, hogy ez komoly érdekeket sértene, inkább tárgyalnak velem az anyagiakról. Azt hittem, a játékosok kiállnak mellettem, tudják, mekkora tét, de egyedül maradtam."

Ivkovics Sztojan a magyar férfi kosárlabda-válogatott élén töltött második szövetségi kapitányi korszakáról is beszélt

Tizenegy évvel ezelőtt már tapasztaltabban lett szövetségi kapitány, nagy változást hozott a megjelenése a válogatottnál, amivel viszont több tyúkszemre is rálépett, rengeteg konfliktusa lett, megosztó személyiséggé vált, szélsőséges a megítélése, számos ellenséget szerzett. Erre ő így reagált az interjúban:
„Sohasem törekedtem arra, hogy mindenki szeressen, nem ez a fontos ebben a munkakörben. 

Egyeseknél örülök is, hogy gyűlölnek, mert legalább kimaradnak az életemből. Az volt a fontos, hogy mindenki értse, a válogatott nem az enyém vagy bárkié, a címer és a Himnusz minden felett áll, 

és kivételes embernek kell lennie annak, aki ezekért játszhat. Nehezen nyelték le többen is, hogy aki erre nem méltó, az nálam nem jöhet szóba."

A beszélgetés során Ivkovics elismerte, a nyilatkozataival gyakran üzent a háttérben áskálódó ellenségeinek, mert jelezni akarta, nem fél tőlük, és tudta, a játékosok figyelik őt, mennyire harcol értük.
„Fontos itt tudni, hogy 

én Magyarországon mindent a kosárlabdának köszönhetek, 

de erre ráépítettem az életemet úgy, hogy nem kell belőle megélnem, ezért tényleg nincs félnivalóm."

Ezután szóba került a leglátványosabb ügyéről, amikor 2020 elején a szövetség elnöksége felmentette, mert szerződésszegést követett el azzal, hogy vezetőedzői munkát vállalt Kaposvárott. Ivkovics Sztojan erről is részletesen beszélt az interjú során, szóba került, hogy 

a játékosok ezúttal kiálltak mellette, 

majd elárulta, mikor érezte először, hogy a változtatásoknak meglesz az eredményük. Felelevenítette második kapitányi korszakának a legszebb emlékét is, amely a 2017-es Európa-bajnokságon a románok elleni kolozsvári mérkőzés volt, és kiderült, miért lábadt könnybe a szeme utána napokon keresztül. 

Az interjú utolsó harmadában először arról esett szó, hogy miért mondott le tavaly augusztusban, mi a realitása a férfiválogatotthoz fűzött reményeknek, milyen az utánpótlás helyzete, és miért dolgozik a Kecskemét vezetőedzőjeként annak ellenére, hogy a lemondása után vissza akart vonulni, hogy a családjára figyelhessen. A beszélgetés végén arra kérdésre, hogy a kitüntetéshez sokan gratuláltak-e, ezt válaszolta:
„Meglepően sokan, rengeteg ismeretlentől kaptam üzenetet valamilyen módon, még az utcán is megállítottak emiatt. Ami a szakmát illeti, a szövetségtől senki sem gratulált, és több gratulációt kaptam megyei jogú városok vezetéseitől, mint az edző kollégáktól."

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!