Vágólapra másolva!
Megnyitotta kapuit a DVTK Stadion és a DVTK Aréna közvetlen szomszédságában a DVTK Szabadidőpark, amelynek köszönhetően egy bárki által szabadon használható szabadtéri kosárlabda pályával és teqball asztalokkal bővült a DVTK Sportliget. A szabadidőparkot az ünnepélyes szalagátvágás után a DVTK bajnoki címvédő női kosárlabda csapata avatta fel.

A szalagátvágással egybekötött hivatalos megnyitót megelőzően 15 órától egy négycsapatos U18-as mini kosárlabda torna adta meg az alaphangot, amelynek győztese a megnyitó után a DVTK HUNTHERM bajnoki címvédő női kosárlabda csapatával is összemérhette a tudását 2x5 percben. A tervek szerint egy gálamérkőzés keretében a DVTK munkavállalóinak legjobbjaival is megmérkőzött volna Völgyi Péter csapata, a mérkőzés el is kezdődött, de ezt a meccset sajnos két perc után a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső miatt le kellett fújni, és egy későbbi időpontra halasztani.

A nemzeti színű szalagot Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) főtitkára, Sántha Gergely, a DVTK elnöke, Völgyi Péter, a DVTK HUNTHERM vezetőedzője és a magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, Kányási Veronika, a DVTK HUNTHERM csapatkapitánya, valamint Csöbör Katalin és Dr. Kiss János országgyűlési képviselők vágták át.

Felavatták a DVTK Szabadidőparkot
Fotó: Csoma Árpád és Szabó Krisztián

A beruházás a jelenlegi területen korábban álló, már elavult épületegyüttes bontásával kezdődött 2024. májusában. A törmelék elszállítását és a területrendezést követően elsőként teqball (a labdarúgás és az asztalitenisz elemeinek kombinálásával kialakított sportág, amelyet ívelt asztalon játszanak) asztalok kerültek elhelyezésre a parkban, majd elindult a két szabványméretű 3x3 kosárlabda pálya építése. A kosárlabda pályák műanyag kültéri sportburkolatot kaptak, és egy-egy kétsoros lelátó is épült az oldalvonalak mellett. A két pálya egymással szemben került elhelyezésre, így arra is van lehetőség, hogy hagyományos kosárlabda mérkőzéseket is játszanak egymás ellen az arra vállalkozó csapatok.

"Mindig nagy öröm és megtiszteltetés, mikor egy közösség, illetve különböző szervezetek összefogásának maradandó eredményét, mint jelen esetben a DVTK Szabadidő Park, és azon belül a szabadtéri kosárlabda pálya átadását ünnepelhetjük" - hangsúlyozta Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) főtitkára. 

Az elmúlt hónapok munkája, elkötelezettsége és közös erőfeszítései után végre elérkezett ez a fontos pillanat, hogy egy újabb, a kosárlabda sportághoz kötődő gyöngyszemmel gazdagodott a DVTK sportlétesítményeinek köre. 

Az MKOSZ már több, mint 10 évvel ezelőtt felismerte, hogy a 3x3 szakág a magyar kosárlabdázás egyik legnagyobb kiugrási lehetősége, így nekilátott a 3x3 kosárlabdázás népszerűsítéséhez és megerősítéséhez: felvállalta a Streetball országos versenysorozat finanszírozását, megalkotta a Magyar Kosárlabdázás Napja eseményt, mely valójában a 3x3 versenysorozat döntője, és megkezdte szabadtéri pálya programját, illetve a 3x3 pályaépítések stratégiai támogatását. A program kezdete óta több, mint 150 3x3 félpálya került országszerte telepítésre, számos kosárliget került megépítésre, és ezek a pályák voltak, amik számos településen a COVID alatti terembezárások során megmentették a kosárlabda sportág utánpótlásnevelését. Ezen sorozathoz csatlakozott ma a DVTK Szabadidőpark" - tette hozzá az MKOSZ főtitkára.

"Mindenekelőtt a legfontosabbnak azt tartom kiemelni, hogy a DVTK Szabadidőparkot nem a profi sportolóknak építettük, hanem a Diósgyőrben és a környező városrészekben élő amatőr sportolók, az egészségükért tenni akaró fiatalok és idősebbek számára készült, hiszen a kormányzati szándékkal összhangban szeretnénk, ha minél többen mozognának napi rendszerességgel" - nyilatkozta Sántha Gergely, a DVTK elnöke. 

Bízom benne, hogy sokan fognak élni a lehetőséggel. Jó érzés körbe nézni, hiszen pár hónapja még egy idejétmúlt épületegyüttest láthattunk ezen a területen, most pedig itt vagyunk egy vadonatúj pályaavató megnyitó ünnepségén. 

A kapuink immáron nyitva állnak, várunk mindenkit szeretettel! Szeretném továbbá hangsúlyozni, hogy a szabadidőparkot a korábbi terveinknek megfelelően szeretnénk a jövőben tovább fejleszteni. Többek között egy kültéri kondiparkot, pingpongasztalokat, a futóknak egy rekortánt, valamint világítást is terveztünk, ezek megvalósítását a jövőbeni forrásainknak megfelelően fogjuk ütemezni" - mondta Sántha Gergely.

Fantasztikus szabadidőparkot hoztak létre Miskolcon
Fotó: Csoma Árpád és Szabó Krisztián

A streetball nagyon népszerű, és egyre nagyobb teret nyer. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom a szabadidőparkot, ami még közelebb hozza majd az embereket a sporthoz. Diósgyőrben nagyon népszerű a kosárlabda, 

a kültéri pálya pedig lehetőséget adhat a csapat és a szurkolótábor még szorosabb kapcsolódására. Mindezek mellett pedig a sportolni szeretők számára biztosítja a rendszeres mozgás lehetőségét" - tette hozzá Kányási Veronika, a DVTK HUNTHERM csapatkapitánya.

"A modern világ egyik legfontosabb kihívása az egészséges életmódnak való megfelelés, aminek fontos része a rendszeres sportolás. 

A sportoláshoz azonban az emberi akaraton és elszántságon kívül elsősorban sportpályák kellenek, ahol sportolni és edzeni lehet, és különösen fontos, hogy legyenek olyanok is, amiket térítés nélkül lehet használni. 

A környezetünk ilyenné alakítása közös felelősség, éppen ezért örülök, hogy ebben a társadalmi felelősségben a mai napon ismét csak osztozik a DVTK, ennek a pályának az átadásával. Hiszen egy korszerű sportklub nem pusztán a saját sportolóival törődik, hanem a sport általános népszerűsítése is a feladatát képezi, még akkor is, ha ez pénzbe kerül. De a sportba, és ezáltal az egészségbe történő befektetés előbb-utóbb, így vagy úgy, de mindig megtérül. Büszke vagyok rá, hogy ma Diósgyőrben felidézhetjük a DVTK szurkolók egyik kedvenc rigmusát: Nyitva van a pálya, Miskolc játszik rajta! Kívánom, hogy ez a rigmus valóra váljon, és az ez a pálya minél többet legyen nyitva, és minél több miskolci játsszon rajta a jövőben!" - zárta Dr. Kiss János, országgyűlési képviselő.

Ingyenesen használhatóak a kosárlabda pályák a DVTK Szabadidőparkban
Fotó: Csoma Árpád és Szabó Krisztián

A 3x3-as kosárlabda pályák (külön-külön és egyszerre is) és a teqball asztalok térítésmentesen vehetők igénybe a hét minden napján, időpontokat a DVTK Aréna recepcióján lehet foglalni. A részletes pályarendszabály a DVTK Szabadidőpark kerítésén olvasható.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!