Vágólapra másolva!
A világ egyik legsikeresebb kézilabda edzője, Thorir Hergeirsson decemberben távozik az olimpiai és Európa-bajnoki címvédő norvég női válogatott szövetségi kapitányi posztjáról. A norvég szövetség honlapjának hétfői beszámolója szerint a 60 éves edző nem hosszabbítja meg az év végén lejáró szerződését, vagyis a decemberi, magyar-osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságon búcsúzik - adta hírül az MTI.

Az izlandi szakvezető 2001 óta tagja a norvég női válogatott szakmai stábjának, előbb Marit Breivik másodedzője volt, a kapitányi posztot pedig 2009 óta tölti be. Az elmúlt 15 évben az olimpián két arany- és két bronz-, a világbajnokságon három arany-, két ezüst- és egy bronz-, az Európa-bajnokságon öt arany- és egy ezüstérmet nyertek az irányításával a skandináv ország legjobbjai. 

Talán 10-12 év van hátra a pályafutásomból, és ebben az időszakban valami mással szeretnék foglalkozni. Az 1990-es évek eleje óta a kézilabdában dolgozom a legmagasabb szinten. Mindennek eljön a maga ideje, és most az a helyes döntés, hogy a decemberi torna után befejezem"

 - nyilatkozta Hergeirsson. Hozzátette, számára és a szövetségnek is fontos, hogy az új edző három és fél évet dolgozhat a csapattal a következő olimpiáig. 

Fotó: AFP / AFP or licensors/Norway's head coach Thorir Hergeirsson (2ndL) reacts past players during the women's Gold Medal handball match between Norway and France of the Paris 2024 Olympic Games, at the Pierre-Mauroy stadium in Villeneuve-d'Ascq, northern France, on August 10, 2024. (Photo by Sameer Al-Doumy / AFP)

"Szomorú, de egyben érthető, hogy Thorir a lemondás mellett döntött. Harminc éve dolgozik a norvég kézilabdában, és milyen eredményeket ért el? Nyolc év alatt hét érem Marit Breivikkel, majd 16 érem kapitányként. A norvég kézilabdának nemcsak az eredmények miatt fog hiányozni, hanem a munkamódszerei miatt is"

 - fogalmazott Kare Geir Lio, a szövetség elnöke. Hozzáfűzte, mindig lelkes, szorgalmas, hozzáértő és folyamatosan fejlődni vágyó embernek, igazi csapatjátékosnak ismerte meg az izlandit.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!