Vágólapra másolva!
Nem rengette meg a magyar sportot az a hír, hogy a még mindig csak 26 éves magyar kézilabdázó, Háfra Noémi kedden az NB I jelenleg 9. helyén álló Vác csapatába igazolt. Háfrának minden bizonnyal ez lesz az utolsó lehetősége, hogy visszaépítse magát, hogy ne úgy emlékezzünk meg róla, mint azokról a tehetségekről, akik voltaképpen semmi komolyat nem tudtak felmutatni pályafutásuk során. Háfra Noémi most újabb keresztúthoz érkezett.

Háfra Noémi sosem felejti el 2018. december 9-ét, a francia várost, Nancyt. A női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjében a magyar és a német válogatott gyilkos csatát vív egymással. A magyarok az előző meccsen súlyos, 38-25-ös vereséget szenvedtek Norvégiától, ami azt jelentette, hogy a németeket minden körülmények között le kellett győzni ahhoz, hogy a legjobb 8 között végezzen a csapat. 

Háfra Noémi
Háfra Noémi egy napja lett a Vác játékosa
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP 

9 másodperc volt hátra az összecsapásból, 

25-25 volt az állás, 

amikor a 45-ös mezben játszó, 20 éves magyar lány, Háfra Noémi a levegőbe emelkedett és következett az, amit itt most látnak. Ez volt az igazi kézilabda!

Ezzel a Háfra-góllal nyert 26-25-re Magyarország, amely az Európa-bajnokságon a hetedik helyen végzett. Akkor még nem tudtuk, mire lesz ez a helyezés jó, hónapokkal később derült ki, hogy 

ennek a gólnak köszönhetően játszhatott a magyar nemzeti csapat olimpiai selejtezőt, amelyen sikerült kijutni a 2021-es tokiói olimpiára. 

Kimondható tehát: ha nincs ez a Háfra-gól, akkor a magyar női kézilabda-válogatott sorozatban a harmadik nyári olimpiájáról maradt volna le.

Háfra Noémi: Új csillag született?

A németek ellen aratott győzelem után Háfra Noémi a következőket mondta: "A lövés előtt az jutott eszembe, hogy az előző idény végén a Vác ellen elrontottam az utolsót és ezzel a Fradi elvesztette a bajnoki címet, amit a Győr nyert így meg. Elgondolkodtam rajta, mi van akkor, ha ez újra bekövetkezik? 

Mindig mindenből tanul az ember, így az egyenes lövést választottam és sikerült. Tudtam, hogy a kapus is azon gondolkozik, hogy mit lőttem azelőtt és azt hitte, hogy ebben a stresszes helyzetben ugyanezt a lövést fogom választani.

De mindig muszáj változtatni, mert ettől leszünk jó játékosok."

Háfra Noémi a 2018-as Európa-bajnokságon robbant be a magyar női válogatottba
Fotó: AFP

Háfra Noémi ezen a meccsen robbant be igazán a sportköztudatba. Az Európa-bajnokság All Star csapatába is bekerült - annak ellenére, hogy a magyar együttes a 7. helyen zárt. Persze azok, akik a kézilabdát jól ismerték, tudták, hogy nem mindennapi tehetséggel áldotta meg ezt a lányt a sors. 

17 évesen, a 2014-15-ös magyar bajnokság döntőjének első mérkőzésén már pályára lépett a Fradiban és tagja volt az akkor bajnoki aranyérmet szerző klubcsapatnak. 

A Ferencvárosban Háfra a legnagyobb és a leginkább dédelgetett kedvenc volt akkor, amikor ott játszott. A Fradi vezetői is érezték, hogy csiszolatlan gyémántot találtak. A 2016-17-es szezonban Háfra az MTK játékosa volt, ott rendszeres lehetőséget kapott, majd amikor a Fradiban Zácsik Szandra megsérült, a népligeti klub visszarendelte Háfrát. 

Innentől kezdve Háfra a Fradi kulcsjátékosa lett, nélküle aligha volt elképzelhető a csapat játéka. A fiatal magyar játékos a meccsek során, a magyar bajnokságban és a Bajnokok Ligájában fokozatos és egyre nagyobb terhelést kapott. 

Háfra 2018-ban a magyar junior női válogatottal világbajnokságot nyert, majd ezek után lett stabil tagja a felnőtt nemzeti csapatnak. A 2018-as junior vb megnyerése után a szurkolók azt mondták, hogy Háfra nagyobb zsenije lesz a sportágnak, mint a később tényleg azzá váló norvég Henny Reistad.

Úgy tűnt, hogy a Fradi hosszú évekre nyert egy zsenit, ám 2020 novemberében váratlan dolog történt. Ekkor jelentették be, hogy Háfra nem hosszabbítja meg a szerződését, és a világ akkori legjobb klubcsapatához, a Győrhöz igazol.

Ez szinte sokkolta a Fradit, a csapatot, a szurkolókat. Ráadásul a 2020-21-es bajnokságot ismét a Ferencváros nyerte meg a Győr előtt. (Háfra mellett akkor a szintén Fradiban játszó Schatzl Nadine is a Győrt választotta.) „Háfra Noémit gyerekkora óta nevelgettük, komoly szintre ért, és olyan életút állhatott volna előtte, mint Kökény Beatrixé vagy Szucsánszki Zitáé. 

Hozzájuk hasonlóan a Fradi ikonjává válhatott volna, ezért furcsa és fájó számunkra, hogy nem szeretett volna maradni, de el kell fogadnunk, hogy ez már más világ, hogy ez már nem mindenki számára vonzó

- mondta a klub honlapján Bognár László, az FTC női kézilabda-szakosztályának az ügyvezető igazgatója.

A szurkolók azonnal nekiestek Háfrának és gyűlölködő kommentcunamit zúdítottak rá. 

A vélemények abban megegyeztek, hogy Háfrát pénzéhes árulónak nevezték, aki csak azért hagyja ott a Ferencvárost, hogy tovább hizlalja a bankszámláját. 

Nem érdekelte őket az, amit a játékos mondott: azért megy Győrbe, mert Bajnokok Ligáját akar nyerni. (Más kérdés, hogy ez egyáltalán nem sikerült Háfrának.)

A másik vélemény, amely jóval később látott napvilágot, az volt, hogy a Győr akkori edzője, a spanyol Ambros Martín tönkretette Háfrát. Sarkos, sommás megnyilvánulás ez, de a helyzet az volt, hogy a fiatal játékos nem tudott gyökeret ereszteni Győrben. Az első időszakban azzal indokolták a mellőzését, hogy "keresik a helyét" a győri csapatban. Az átigazolás előtt többen figyelmeztették Háfrát, hogy Győrben vért kell izzadnia majd azért, hogy egyáltalán pályára léphessen. 

Ott ugyanis olyan riválisai voltak, mint a norvég világbajnok, Veronica Kristiansen, a dán klasszis, Anne Mette Hansen, valamint a balkezes koreai Ryu Eun Hee. 

Háfrát azonban nem lehetett meggyőzni, ő a Fradinál nagyobb kihívásokra vágyott.

Ma már sejteni lehet, hogy nagyon rossz döntést hozott a győri átigazolással. Még akkor is így van ez, ha minden sportoló többre vágyik. Háfra azt reálisan mérte fel, hogy a Fradival aligha nyer BL-t, ezt idehaza kizárólag a Győrrel tehette volna meg. Hogy ez nem sikerült, az az ő személyes drámája.

"Amikor a Fradiból eljöttem, úgy készültem, hogy sokat fogok játszani Győrben, és alapember leszek, akire bármilyen szituációban lehet számítani. Úgy éreztem, hogy meg tudom ezeket a helyzeteket oldani, ahogyan korábban is meg tudtam. Így is álltam hozzá minden egyes meccshez, aztán végül másképp alakult. 

Őszintén szólva nagy csalódásként éltem meg, amikor egy meccsen letelt a 60 perc, és azt konstatáltam magamban, hogy ma sem kerültem pályára

- ezt nyilatkozta Háfra.

De nem csak ez derült ki ekkor. A sportoló a Kézivezérlés Extra című podcastban vallotta be, hogy korábban pánikbetegséggel küzdött. 

Kiszálltam a kocsiból, és ordítottam, hogy „segítség, segítsen valaki”, persze az autósok mentek tovább. Valaki dudált csak, de nem állt meg, én meg öntöttem magamra a vizet, mert biztos valami problémám van.

Mentőt akart hívni, de aztán egy pillanat alatt „visszakapcsolt”. Egy hónapig utána sokat sírt, halálfélelme volt, de csak az olimpia után visszatérve írt a pszichológusának, hogy baj van, és nem tudja, mi történik vele - így beszélt Háfra egy másik podcastben.

Azt is elmondta: borzalmasan zavarja, hogy a szurkolók folyamatosan őt és az édesanyját mocskolják. Háfra soha nem titkolta, hogy az édesanyjával bensőséges a kapcsolata,

 ami a drukkerek szemében úgy nézett ki, hogy a pénzéhes anyuka miatt hagyta el a Fradit Háfra Noémi. 

A játékos a folyamatos kritikák és bántások miatt lelkileg egyre inkább mélypontra került, és az is megfordult a fejében, hogy abbahagyja az élsportot.

Háfra Noéminek iszonyatosan mélyről kell most magát újra felépítenie
Fotó: AFP 

A folyamatos győri mellőzések miatt egyre többen látták borúsan Háfra helyzetét a magyar válogatottban is. Ha ugyanis nem játszik, a nemzeti együttesben sem lehet pályára küldeni. A Győrnek sem állt érdekében egy olyan játékost fizetni és a keretében tartani, aki csak a padon ül. 

Éppen ezért nem lepett meg senkit, a győri klub bejelentése, hogy a játékost a 2022-23-as szezonban a dán Odense csapatának adják kölcsön. 

Az Odense is BL-résztvevő volt, a dán bajnokság sem volt éppen gyenge. A lehetőség, amit Háfra kapott, kiválónak tűnt, de a Brest elleni BL-meccsen, 2022 októberében a magyar játékos nagyon súlyos térdsérülést szenvedett, amelynek következtében műtét és 9 hónapos kihagyás várt rá. Így a dán csapatban nem tudott pályára lépni a továbbiakban.

Felépülése után a Győr (amelynek hivatalosan még mindig a játékosa volt) bejelentette, hogy Háfra a montenegrói Buducsnoszt Podgoricában folyatja pályafutását. Ez egy újabb nagyon-nagyon rossz döntés volt, mert abban a csapatban sem kapott rendszeres játéklehetőséget. A rossz nyelvek szerint azért nem, mert a 2023-as női világbajnokságon a magyar válogatott egyik csoportellenfele éppen Montenegró volt. 

Azaz a Buducsnoszt vezetőinek nem állt érdekében Háfra újraépítése, hiszen ebben az esetben saját válogatottjuk egyik legnagyobb ellenfelének kulcsjátékosát küldték volna pályára. 

A podgoricai kaland nem tartott sokáig, mert Háfra 2023 decemberében már Németországban, a Bietigheimhez került - kölcsönbe. Sajnos azonban itt sem tudott gyökeret ereszteni. A német csapat 2024 júniusában BL-döntőt játszhatott éppen a Győr ellen. Háfra azonban egyetlen percet sem kapott, így nem léphetett pályára a budapesti MVM Dome-ban. Ugyanez volt a helyzet a Metz ellen megnyert elődöntőben is.

A német Bietigheim együttese a 2024-es BL-döntő vesztese
Fotó: AFP 

Fontos momentum volt, hogy Háfra 2024 őszén már nem volt a Győr játékosa, de a németek sem akarták megtartani. Ekkor jött a hír, hogy a kézilabdázó a Vác játékosa lesz. Ennek az igazolásnak az értelme az, hogy Háfra végre rendszeres játéklehetőséget kaphasson és vissza tudja verekedni magát a válogatottba is. Ott ugyanis - nagy világversenyeken - már régen nem láthattuk. 

Háfra így nem lehetett ott sem a 2023-as világbajnokságon, sem az idei, párizsi olimpián. 

  • Győr
  • Odense
  • Budocsnoszt
  • Bietigheim
  • Vác

Háfra Noémi most azért küzd, hogy idén decemberben a részben magyarországi rendezésű Eb-csapatban helyet kaphasson. Ha nem sérül meg, ha rendszeresen játszani fog és jó teljesítményt nyújt, akkor Vlagyimir Golovin szövetségi kapitány minden bizonnyal számítani fog rá. 

Ennél jobb dolog pedig aligha történhet Háfra Noémivel.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!