A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
Vágólapra másolva!
A selejtezőkkel kedden délután megkezdődött az amerikai nyílt teniszbajnokság, a US Open idei küzdelemsorozata. A magyar szurkolók is örülhetnek, hiszen nem kevesebb mint hét magyar jut lehetőséghez. Közülük négyen mindjárt a főtáblán.

New Yorkban elkészítették az augusztus 27-én kezdődő US Open kiemelési sorrendjét, melynek értelmében a brazil Gustavo Kuerten és a svájci Martina Hingis várhatja a legkedvezőbb előjelekkel a viadalt.

A férfiak mezőnyében Kuerten még soha sem volt első kiemelt az év utolsó Grand Slam-tornáján, eddig a legjobb eredményt 1999-ben jegyezte, amikor Flushing Meadow-ban negyeddöntőt játszhatott. A második kiemelt az amerikai Andre Agassi, aki 1994-ben és 1999-ben már a csúcsra ért hazai közönség előtt, míg a harmadik pozícióban a címvédő orosz Marat Szafin áll. Ami érdekes, a 32-es listára olyan nevek is felfértek, mint az amerikai Jan-Michel Gambill (20.), a román Andrei Pavel (22.) vagy éppen az argentin Guillermo Coria (32.). A hazai közönség bízik még Pete Samprasben is, aki tavaly elvesztette a döntőt Szafin ellen (6:4, 6:3, 6:3), és most csupán a 10. kiemelt. Ilyen alacsony helyen nem állt 1990 óta, amikor is eddigi négy tornagyőzelme közül az elsőt szerezte.

A hölgyeknél a svájci Martina Hingis úgy őrzi világranglista-elsőségét, hogy 1999 januárja óta nem nyert Grand Slam-tornát. Idén sorozatban negyedik alkalommal indulhat első kiemeltként, ám eddig csupán egyszer, még 1997-ben tudott nyerni. A második kiemelt amerikai Jennifer Capriati 1991-ben, 15 évesen (!) már elődöntős volt Flushing Meadow-ban, idén pedig már két Grand Slamet is megnyert, így egyáltalán nem esélytelen.

A tenisztörténelemben eddig még soha nem fordult elő, hogy négy magyar is a főtáblán rajtoljon: idén ez a rekord is megdőlt. Kuti Kis Rita, Mandula Petra, Gubacsi Zsófia és Kapros Anikó "élből" a legjobbak között rajtolhat, de hárman még a selejtezőben is szerephez jutottak. Hegedűs Adrienn és Nagy Kyra holnap kezd, míg Marosi Katalin a 18-as pálya első mérkőzésén (magyar idő szerint 17 órai kezdettel) a jugoszláv Dragana Zariccsal meccsel.

Ami a hiányzókat illeti: A férfiaknál a holland Richard Krajicek könyöksérülés miatt nem indul el, míg Magnus Norman hónapok óta rakoncátlankodó csípője nem bírta a terhelést, így a svéd játékost meg kell műteni. Helyettük az osztrák Markus Hipfl és az argentin Mariano Zabaleta került előbbre a sorsolásnál. Kérdéses az ausztrál Patrick Rafter játéka is, a wimbledoni döntő vesztese (aki 1997-ben és 1998-ban nyert a US Openen) jobb karjának izomsérülése miatt visszalépett a héten zajló Hamlet Cuptól, így kérdésessé vált New York-i szereplése is.

A hölgyeknél a francia Mary Pierce és az olasz Tathiana Garbin sérülés miatt lépett vissza, de az igazi veszteség az orosz Anna Kurnyikova távolléte. A 19. helyen kiemelt szépség sérült, műtött lába még mindig nem javult, így felmerül a kérdés: vajon meddig bírja Anna a sok szenvedést?

Mai érdekesebb párosítások

Férfiak, selejtező:
Stefano Pescosolido (olasz) - Vincent Spadea (amerikai)
Robert Kendrick (amerikai) - Todd Woodbridge (ausztrál)
Arvind Parmar (brit) - Byron Black (zimbabwei)
Richard Fromberg (ausztrál) -Jong-il Jun (koreai)
Ronald Agenor (haiti)–Frantisek Cermak (cseh)

Nők, selejtező:
Alyssa Cohen (amerikai) - Alexandra Fusai (francia)
Marosi-Aracama Katalin - Dragana Zaric (jugoszláv)

Korábban:

Kurnyikova és Pierce kihagyja az Opent

Szafin készül a US Openre


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!