Vágólapra másolva!
Magyar szempontból kedvező mérleggel ért véget az angliai Stockton-on-Tees-ben rendezett 9. maraton kajak-kenu világbajnokság. Válogatottunk egy arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szerzett és ezzel teljesítette a vb előtt kitűzött célokat.

"Ha végigvesszük az egyes számokat kiderül, a csapat tagjainak többsége a maximumot adta, ami ezen a hétvégén ilyen eredmények elérésére volt alkalmas" - kezdte Borsodi Géza, a magyar válogatott maratoni szakágvezetője.

"Férfi kajak egyesben Salga Istvántól a sikertelen Eb-szereplés után nagy volt a bizonyítási vágy. A táv feléig, amikor az ismert balszerencsés eset történt, esélyes volt bármilyen színű éremre. Később azonban nem maradt reménye, hogy felzárkózzon a vezető négyes mögé, ezért a másnapi párosra gondolva kiállt és feladta a versenyt. Jámbor Attila az Eb-dobogója után a vb-n is a pódiumra állhatott, ezzel mindent elmondtam az ő szerepléséről. Női egyesben nem indult magyar versenyző, kenu egyesben a veteránnak mondható Pétervári Pál ismét érmet szerzett" - mondta Borsodi.

A szakágvezető szerint egyebek mellett ez azért is dicséretes, mert egy régi típusú (kevésbé billenékeny, de lassú) hajóval érte el ezt a sikert. A cseh Bednár azon a napon jobbnak bizonyult nála.

"Férfi kajak párosban Salgáék negyedik helye nem csalódás" - jelentette ki Borsodi Géza. "A negyedik futószakasznál az egyszemélyes kiszállóhelyen az élbolyból utolsóként tudtak kijönni és két pár elhúzott tőlük, míg a spanyol világbajnok kettős jobb hajrával szorította le őket a dobogóról. Női párosunkból a győri Csay Renáta volt jobban elkeseredve, hiszen csak kevésen múlt, hogy nem lett zsinórban első. A brit Hemmings, Gilby pár az utolsó húsz méteren verte meg a Csay-Szonda duót úgy, hogy megbillent a magyarok hajója és már nem volt idő javításra. Kenu párosaink a terveknek megfelelően végig vezettek, végül a Csabai-Györe hajó magabiztosan védte meg világbajnoki címét."

Az Eb-mezőnyéhez képest jelentős változás volt a dél-afrikaiak és az ausztrálok színre lépése, ők jelentős erőt képviselnek. Azt is érdemes megemlíteni, egyre szélesedik a győzelmeket, érmeket szerzők palettája. A fent említetteken kívül főként a spanyolok, britek látványos előretörése figyelhető meg. A maratoni szakág nemzetközi megbecsülése egyre nő, ezt mutatja, hogy több sík vízi "menő" indul és nyer, így a már említett brit Anna Hemmings, aztán a norvég kajak páros (Larsen, Fjeldheim), amely legutóbb Poznanban 1000 méteren lett világbajnok.

Mindent egy helyen az Eb-ről