Vágólapra másolva!
A római időkben épült 70 amfiteátrum közül a nimes-i a maga közel 20 ezer fős befogadóképességével nagyságát tekintve csak a huszadik a sorban, de valamennyi közül ez maradt meg a legépebben. Az "Arenes", amelyben az elkövetkezendő napokban megelevenednek az ókori gladiátorküzdelmek, hiszen a délfrancia kisvárosban esténként itt rendezik a vívó-világbajnokság döntőit. Szó se róla, lenyugöző ötlet!

Fotó: Nemzeti Sport
Mincza Ildikó is éremért ment Nimes-be

A világranglista 1-16. helyezettjei számára kevésbé rögös az Arénába vezető út, ők csak a 64-es táblán kezdenek; így a női párbajtőr és a férfi kard egyéni selejtezője alól tegnap Nagy Tímea (1.), Tóth Hajnalka (14.), Hormay Adrien (15.), illetve Ferjancsik Domonkos (5.) és Nemcsik Zsolt (11.) is mentesült. Bár Mincza Ildikó a női párbajtőr idei egyéni Európa-bajnoka, a világranglistán csak 20., így válogatottunkból tegnap Nimes-ben neki kellett a legkorábban kelnie, egészen pontosan 6 órakor. Reggel nyolckor már egy hétfős csoportban vívott, s bizony meglehetősen ijesztően kezdett: 3 asszóból 3 vereséggel. Ezután viszont három győzelem következett, majd egy negyedik is (15-10 a hongkongi Ho Ka Lai ellen), ami már azt jelentette, hogy felkerült a 64-es táblára.

- Reggel tisztességesen bemelegítettem, mégis nehezen indult a nap, s igazából nem tudom, miért - kommentálta a történteket Mincza. - Ám a három vereség után sem estem különösebben kétségbe, tudtam, hogy ezután már csak jobb jöhet.

- Főleg akkor, ha párhuzamot vonunk a vb és a koblenzi Eb között. Júliusban úgy lett Európa-bajnok, hogy az Eb-n is elvesztette az első három asszóját...
- Ez igaz, de az Eb-n egynapos volt a verseny, elkaptam a fonalat, s ez a lendület elvitt egészen az aranyéremig. De szombaton reggel először megint bele kellene lendülnöm...

A férfi kard délutáni selejtezőjében érdekelt Lengyel Balázs és Fodor Kende esetében semmiféle lendületi gond nem akadt, csoportjukban egyaránt öt győzelemmel és egy vereséggel zártak, és ők is felkerültek a 64-es táblára.

A vívó-vb nyitónapján kezdetnek nem rossz, de valljuk be, ez volt a legkevesebb, amit elvártunk. De a két szakág ma esti döntői kapcsán bizony a legtöbbre is gondolunk.

Fábik Tibor (Nimes)

Korábban:

Három érem a cél a vívó-vébén

Mindent egy helyen az Eb-ről