Vágólapra másolva!
Április 5-én, szombaton délelőtt 10 órától az Árpád híd és a Margit híd közötti budai Duna-szakaszon kerül megrendezésre a Gróf Széchenyi István evezősverseny, a sportág rangos évadnyitója. A parton a Haller Ákos, Pető Tibor kétszeres világbajnok kétpárevezős kötélhúzásban és ergométeren, azaz evezősgépen megmérkőzik az olimpiai bajnok kajaknégyes három tagjával, Vereckei Ákossal, Horváth Gáborral és Kammerer Zoltánnal.

A hagyományőrző Gróf Széchenyi István evezősversenyen immár évről évre a sportág rengeteg rajongója vesz részt, és igen színes a skála: a világbajnokoktól kezdve a diák- és egyetemi evezősökön át a szabadidős túraevezősökig, korosztályt tekintve pedig a tizenévesektől a nagyszülőkig bezárólag ülnek hajókba. A Magyar Evezős Szövetség és a Danubius Nemzeti Hajós Egylet (DNHE) 13 évvel ezelőtt régi és nemes hagyományt elevenített fel, amikor útjára indította az evezőssport hazai meghonosítója, gróf Széchenyi István nevét viselő évadnyitó versenyt. Széchenyi 1841-ben alapította meg az első magyar evezős klubot, a Hajó Egyletet, és ő rendezte az első hazai versenyt is. Sportágtörténeti kuriózum, hogy ezen, 1843. március 19-én a Lánchidat építő angol, olasz és magyar munkások vetélkedtek egymással.

Havi 500 dollár olimpiai reménységeinknek/sport/egyeni/20030213havi.htmlMásfél milliárdos támogatás az olimpiára/sport/20030205olimpia.html

Napjaink versenyén a futamgyőztesek serleget, a győztesek és helyezettek a verseny támogatóinak jóvoltából tiszteletdíjakat kapnak. Azt az evezősklubot, amely a legnagyobb létszámban nevez, valamint amely a legtöbb családi csapatot állítja rajthoz, értékes különdíjjal jutalmazzák. A szervezők azokra az érdeklődőkre is gondoltak, akik evezni még nem tudnak, de szeretnék kielégíteni mozgásigényüket. A DNHE telephelye előtt, a Hajós Alfréd sétányon az amatőrök számára is rendeznek vetélkedőket. Bárki ingyenesen részt vehet az ergométeren rendezett mini bajnokságon, rögtönzött csapatokkal benevezhetnek a kötélhúzó versenyre vagy a délutáni kispályás foci bajnokságra.

Kovács és Haller a legszuperebb magyar sportoló (2002.12.28.)/sport/20021228kovacs.htmlEvezős vb: aranyérmes a Haller, Pető páros (2002.09.21.)/sport/egyeni/20020921evezosvb.html

"Szeretnénk elérni, hogy a főváros kőrengetegében élő fiatalok közül minél többen ismerjék meg az evezés, a vízitúrázás, a hamisítatlan természet szépségeit, és válasszák a szabadidő eltöltésének e legegészségesebb változatát" - mondta dr. Domonkos Anna, a főrendező és egyben házigazda Danubius Nemzeti Hajósegylet elnökségi tagja.

A parton zajló események egyik fénypontja a két vizes sportág, az evezés és a kajak-kenu válogatott legénységének vetélkedője lesz, kötélhúzásban és ergométeren. A Haller Ákos, Pető Tibor kétszeres világbajnok kétpárevezős többek között az olimpiai bajnok kajaknégyes három tagjával, Vereckei Ákossal, Horváth Gáborral és Kammerer Zoltánnal is megmérkőzik.

A hagyományőrzés jegyében az ünnepélyes megnyitó után ismét sor kerül két hajó "megkeresztelésére". Az évadnyitón a korábbi négyszeres Európa-bajnok Pap Kornélia dedikálja könyve, a Vizek szabadja lettem... legújabb kiadását.

Fábik Tibor

Mindent egy helyen az Eb-ről