Vágólapra másolva!
Risztov Éva a 200 méteres pillangóúszás döntőjében második ezüstérmét szerezte a vizes sportok barcelonai világbajnokságán. Risztov fantasztikus hajrájának köszönhetően 2:07.68 perces országos csúcsot ért el, és mindössze tizenkét századmásodperccel maradt le a győztes világcsúcstartó lengyel Otylia Jedrzejczak mögött. A többi magyar induló közül csak Reményi Diána jutott döntőbe 200 mellen, Kovács Ágnesnek, Kerékjártó Tamásnak és Cseh Lászlónak nem sikerült finálét érő időt elérnie.

Csúcs ez az érzés! - kiálthatott volna fel akár így is csütörtök este, a 200 méteres férfi hátúszás középdöntője után Cseh László, aki azonban a túl erős kezdést követően kevéssel elmaradt a magyar rekordtól (1:59.24 p), s - az összesítésben 1:59.45 perccel a 13. időt elérve - nem jutott be a pénteki fináléba.

Az úszóversenyek ötödik napján őt szólították elsőként a rajthoz a magyarok közül, akiket ezen az estén - alkalmi számmisztikai megközelítésben - a 200-as kötött össze. Merthogy Cseh után Risztov pillangón, Kovács és Reményi mellen, Kerékjártó pedig vegyesen próbálkozhat a 200 méter hosszúságú táv minél eredményesebb leküzdésével.

Az ifjú Cseh megadhatta volna az alaphangulatát az estének, hiszen a hátpróbán 50-nél még másodikként fordult, aztán viszont a többiek jobban bírták, ő visszaesett, s futamában a 7. helyen, összesítésben pedig a 13. helyen végzett. Talán a csúcs is megvan, meg a finálés részvétel is, ha nem ragadja el az ifjonti hév az elején...

Cseh balszerencsés helyezésén sokat lamentálni nem volt idő, hiszen rögtön a hátúszók után következett a nap egyetlen magyar érdekeltségű döntője: a 200 méter pillangóé Risztov Évával. Aki nem valami fényesen rajtolt, kapaszkodhatott is a mezőny legeleje után. Féltávnál így is csak ötödik volt, 150-nél még szintén, úgyhogy nagyon kellett a risztovi hajrá, mert már veszni látszott az érem. A magyar klasszis mozgósította is rejtett tartalékait, hatalmas szívvel, bátor lélekkel küzdötte magát egyre előbbre, valósággal szárnyalt, s ha van még egy méter, a világbajnoki győzelem is az övé! Így a lengyel világcsúcstartó és világbajnok Otylia Jedrzejczak örülhetett, hogy 12 századot megőrizve előnyéből maradt a trónuson, de lehet, hogy már nem sokáig... Miként bátran állítható az is: ez a Risztov-ezüst felettébb aranyosan csillog. Különösen, hogy a pazar finis plusz jutalmaként megjavította saját országos csúcsát is: a tavaly a berlini Európa-bajnokságon produkált és ott Eb-ezüstöt érő 2:08.24-at 2:07.68 percre!

"Ha csak egy tempóval előbb kezdek hajrázni, de hát nem kezdtem..." - mondta mosolyogva, a jól végzett munka elégedettségével az arcán Risztov Éva a döntő után. "Ezúttal már a rajt előtt is mosolyogtam, hogy anyunak megmutassam, tudok ilyen is lenni... Most nagyon boldog vagyok, több okból is, legfőképpen azért, mert új magyar csúcsot értem el, emellett csak 12 századdal tudott megverni a lengyel világcsúcstartó."

A 200 méteres női mellúszásban a címvédő Kovács Ágnes a középdöntőben csak a 9. időt érte el (2:28.18 perc), így nem lehet ott a pénteki döntőben, Reményi Diána viszont nyolcadikként (2:28.12 p) még éppen befért a fináléba. A csütörtök esti "szűrő" választ adott arra a kérdésre, hogy taktikázott-e Kovács Ági a selejtezőben, avagy kedvenc száma már nem is annyira kedvence az olimpiai, világ- és Európa-bajnoknőnek, aki kellő motiváció híján és a lelki tényezők mellett szemmel láthatóan kevésbé sikeres felkészülése következményeként is nemhogy titulusa megvédésére, de még a döntőhöz kellő időre sem volt képes. Meglehet, a magyar úszósport éppen most veszítette el mellúszó klasszisát, hogy helyette - és remélhetőleg tényleg így lesz - nyerjen egy nagyszerű vegyesúszót, még ha gyaníthatóan egyelőre vegyesek is az érzések az immár biztosnak tetsző "profilváltást" illetően. Ugyanakkor minden dicséret kijár az ifjú Reményi Diánának, aki 17 évesen harcolta ki magának a jogot a vb-döntős indulásra.

A nap utolsó magyar próbálkozója Kerékjártó Tamás volt a 200 méteres vegyesúszás középdöntőjében. Sajnos ezúttal nem ment neki a versenyzés, a leggyengébb időt - 2:02.81 percet - elérve senkit nem tudott megelőzni, így tizenhatodikként végzett, s kimaradt a pénteki finálé mezőnyéből. Az amerikai Michael Phelps 1:57.52 perces világcsúcsot ért el ebben a számban. A 18 éves tengerentúli versenyző saját, 1:57.94 perces rekordját adta át a múltnak.

Mindent egy helyen az Eb-ről