Vágólapra másolva!
Erdei Zsolt szombaton Bayreuthban profibox-pályafutása tizennyolcadik mérkőzését vívja. Ellenfele az összevont ranglistán mindössze a 206. helyre taksált francia - de algériai származású - Ramdane Serdjane lesz. Az összecsapás esélyese természetesen a magyar interkontinentális bajnok, aki fél szemmel már a nagy valószínűséggel január 17-én, a Budapest Sportarénában sorra kerülő, Julio César González elleni WBO-világbajnoki döntőre tekint.

Madár -aki a WBO félnehézsúlyú rangsorában a kihívók között a 3., a WBC lajstromában a 16., a BoxRec összevont ranglistáján pedig a 14. - három nappal a szombati mérkőzés előtt, két hamburgi edzés között, a délutáni szieszta idején válaszolt az [origo] kérdéseire.

- Bokszolt már Bayreuthban?
- Korábban nem is jártam még ott, remélem, kellemes emlékeim lesznek majd Wagner városáról.

- Ehhez természetesen le kellene győzni Serdjane-t, ami ujjgyakorlatnak ígérkezik, hiszen a francia fiú csak a 206. a világranglistán.
- Nyilvánvaló, hogy Serdjane nem egy világbajnok, a profi mérlege sem ijesztő. De a boksz társasjáték, ott vissza is ütnek, és amíg egy meccset le nem gongattak, s ki nem hirdették az eredményt, addig nem szabad lazítani. Úgyhogy ujjgyakorlatnak semmiképpen sem nevezném a szombati mérkőzést.

- Sokat gondol már a reménybeli világbajnoki döntőre?
- Igyekszem elterelni a figyelmemet a González-meccsről - bízom benne, hogy létre is jön -, de nehezen megy. Pedig az embernek mindig a lába elé kell néznie, mert könnyen orra bukhat. A soron következő meccsem a Serdjane elleni, s amíg azt nem nyertem meg, addig a távolabbi jövőről filozofálni nincs értelme.

- Mikor értesült először arról, hogy kihívhatja a Michalczewskit verő mexikóit, a WBO világbajnokát?
- Múlt pénteken, tehát még számomra is viszonylag friss a hír.

- Amúgy felkészültnek érzi magát egy vb-címmérkőzésre?
- Miért is ne? December 5-én lesz három éve, hogy az Universum bokszolója vagyok, 36 hónapos profi pályafutással, 17 - sőt, szombattól már 18 - összecsapással a hátam mögött megvan a tudásom és a tapasztalatom egy ilyen kihíváshoz. Őszintén szólva már hónapok óta egy vb-döntőről álmodozom, s amikor Dariusz kikapott Gonzáleztől, rögtön arra gondoltam, én lehetek az, aki revánsot vesz Michalczewski nevében. Érdekes fiú egyébként ez a González. Ott voltam a Michalczewski elleni mérkőzésén, első benyomásom az volt, hogy kimondottan lassú fickó, először nem is értettem, hogyan tudott nyerni. Aztán rájöttem, hogy a hosszú karjaival roppant veszélyes tud lenni. De nem tartok tőle!

- Mióta készül a szombati ütközetre?
- Hat hete vagyok kint Hamburgban, de előtte már Magyarországon is edzettem két hetet. Talán soha nem voltam még ilyen jó fizikai állapotban, egy gramm felesleg sincs rajtam, pillanatnyilag 78,5 kiló a súlyom, azaz fél kilóval alatta vagyok a félnehézsúly határának. Ilyen még nem volt, hogy ne kellett volna fogyasztanom.

- Mire kell vigyáznia Serdjane ellen?
- Hogy ne sérüljek meg, mert az veszélyeztetheti a januári összecsapást. Egyébként csak nyolcmenetes lesz a szombati találkozó, mivel ez nem címmérkőzés. Szeretném, ha nem tartana nyolc menetig, de ez nem jelenti azt, hogy siettetném a döntést. Egyébként klubtársam, Mario Veit nem is olyan régen bokszolt vele, le is győzte, de azt mondja, kemény, harcos gyerek.

- Igaz, hogy az ön edzője, Fritz Sdunek nem lesz ott a szorítósarokban?
- Igaz, ő már Las Vegasban tartózkodik, ott készül Vitalij Klicskóval a december 6-i, Kirk Johnson elleni nehézsúlyú világbajnoki döntőre.

Madár és Serdjane nyolc menetesre tervezett összecsapását az RTL Klub szombaton felvételről közvetíti.

Mindent egy helyen az Eb-ről