Vágólapra másolva!
Pakson, a három éve elhunyt Marx György atomfizikus emlékére, a Paksi Atomerőmű Rt. szponzorálásával június 12. és 22. között hat résztvevős, kétfordulós nemzetközi versenyt rendeznek. A tavalyi, 15-ös kategóriájú torna óriási meglepetésre a verseny doyenje, a 73 éves Viktor Korcsnoj fantasztikus sikerét hozta, egypontos előnnyel végzett az élen. A svájci nagymester ezúttal címvédőként rajtol a 2616-os Élő-átlagú viadalon. Az izraeli Emil Szutovszkij és az indiai Sasikiran mellett olimpiai ezüstérmeseink, Almási Zoltán és Ács Péter, valamint a paksiak legjobbja, Berkes Ferenc ül sakkasztalhoz.

A világhíres atomfizikus, Marx György emlékére rendezendő torna az idei esztendő egyik legrangosabb hazai viadala. A verseny fővédnöke Kovács József, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója, a főtámogató a Paksi Atomerőmű Rt. A Városi Művelődési Központban a nagymesterverseny mellett nagyszabású nyílt versenyt is szerveznek, valamint a 20 éven aluliak bajnokságát is megrendezik.

Paks szép sakkhagyományokkal rendelkezik, 2000. október 21-én avatták fel a Sakkolimpiai Emlékművet, amely Pauer Gyula, Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása. Az emlékmű márványból készült sakk-királyt ábrázol. Az obeliszk talapzatán márványba vésve örökítették meg azoknak a magyar sakkozóknak a neveit, akik 1927-óta a sakkolimpiákon érmes helyezést szereztek. Az emlékmű előtti sétány Maróczy Géza nevét viseli, aki három olimpián két aranyat (1927, 1936) és egy ezüstöt (1930) szerzett a magyar válogatott első táblásaként.

A sakkcsapatuk nagyszerű eredményekkel büszkélkedhet, az idei csapatbajnokságon ezüstérmes lett a gárda, megismételve a két évvel ezelőtti sikert, tavaly a harmadik helyen végzett az együttes. A "paksi műhelyben" sok tehetséges sakkozó palánta bontogatta és bontogatja szárnyait, tavaly hetedszer nyerték meg az ifjúsági csapatbajnokságot. Junior világbajnokuk, Ács Péter a bledi sakkolimpián nagy sikerrel debütált, kilenc partiból gyűjtött 7 pontjával oroszlánrésze volt a bravúros ezüstérem megszerzésében. A 19 éves Berkes Ferenc három éve Krétán ifjúsági világbajnoki címet szerzett, 16 évesen már nagymester, tavaly elhódította a felnőtt bajnoki címet, válogatottunk oszlopos tagjává vált.

Az ötszörös bajnok Almási Zoltán a magyar ranglistán Lékó Péter és Polgár Judit mögött már hosszú évek óta a harmadik, de igen kevés versenymeghívást kap. A májusi magyar bajnokság mellett a tornán való részvétele remek lehetőség a formaellenőrzésre, és Berkeshez hasonlóan számára a viadal főpróba a július végén Göteborgban megrendezendő csapat Európa-bajnokságra.

A tavalyi torna sztárjaként egyértelműen Viktor Korcsnojt ünnepelték. Arra kevesen számítottak, hogy a hatszoros olimpiai bajnok, kétszeres világbajnoki döntős veterán nagymester, a 73 éves Viktor Korcsnoj "megleckézteti" a fiatalokat. Öt éve óriási bravúrként könyvelték el, hogy a Bieli Sakkfesztiválon a 16-os kategóriájú nagymesterversenyen Gelfand, Pelletier, Griscsuk előtt lett első. Két éve a budapesti Tehetség és Kurázsi versenyen mérsékelt teljesítményt nyújtott, állandó időzavarral küszködött, egy partit elvesztett, s nyolcat remizett. Nehéz már a korral dacolni, vonták le többen a konzekvenciát. Ehhez képest Korcsnoj hihetetlen iramot diktált, az első körben négy játszmát is megnyert, a második félidőt is +1-gyel zárta, összesen hat játszmát nyert. Szédületes eredményével 26 Élő-pontot szerzett, és visszatornászta magát a 2600 Élő-pontosok táborába. A tornagyőztes 2782-es performance teljesítményt nyújtott.

Emlékeztetőül a II. Marx György emlékverseny végeredménye:
1. Viktor Korcsnoj (svájci) 7,5 pont
2. Berkes Ferenc (magyar) 6,5
3. Alekszander Beljavszkij (szlovén) 6
4. Vladislav Nevednichy (román) 4
5-6. Portisch Lajos és Ács Péter (mindkettő magyar) 3

Az idei versenyre a címvédő Korcsnoj mellett két, igen látványos, harcos sakkot játszó külföldi nagymester részvételét sikerült biztosítani. Az izraeli 27 éves Emil Szutovszkij Bakuban született, Kaszparov földije. 1996-ban junior világbajnoki címet szerzett, 2001-ben az ukrán Ruszlan Ponomarjovval holtversenyben végzett az ohridi Európa-bajnokságon, a rapid rájátszásban Szutovszkij nyert. A bonyodalmakat kereső és vállaló nagymester egyike a legszínesebb sakkot játszóknak. A moszkvai Aeroflot verseny győzteseként kivívta a jogot, hogy a dortmundi szuperversenyen szerepelhet.

Viswanathan Anand páratlan sikereinek hatására tízmilliók kezdtek el sakkozni Indiában, és a nagy tömegből egyre többen érnek el figyelemre méltó eredményeket, szereznek nemzetközi minősítéseket. A calviai sakkolimpián a válogatott Anand vezetésével hatodik lett. Az országok rangsorában - a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga - India jelenleg a 15, Krishnan Sasikiran a honi rangsorban a harmadik 2642 ponttal. A 24 éves Sasikiran főpróbája sikeres volt, a holland sakkozás nagy "öregjével", Jan Timmannal holtversenyben végzett az első helyen a Sigemann&Co tornán.

A III. Marx György emlékverseny résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:
Emil Szutovszkij (izraeli, 2665)
Krishnan Sasikiran (indiai, 2642)
Almási Zoltán (magyar, 2628)
Viktor Korcsnoj (svájci, 2619)
Berkes Ferenc (magyar, 2617)
Ács Péter (magyar, 2525)

Verőci Zsuzsa

Mindent egy helyen az Eb-ről