Vágólapra másolva!
A sakkvilágbajnokság 11. fordulójában a nagy érdeklődéssel várt presztízscsata, Polgár Judit és Lékó Péter játszmája a 25. lépésben döntetlennel fejeződött be. A Caro-Kann védelem Panov-változatában lehúzták az elmélet egyik remire értékelt folytatását. Remek küzdelmet láttunk az angol Michael Adams és Veszelin Topalov játszmájában. A bolgár éllovas minőségáldozattal szerelte le világos veszélyesnek tűnő akcióját, majd a csata örökös sakkal ért véget. Megvillant Viswanathan Anand, az üzbég világbajnok, Rusztam Kaszimdzsanov középen rekedt királya elleni viharos támadással visszavágott az első körben elszenvedett váratlan vereségéért. Az orosz rangadót Peter Szvidler nyerte. Az orosz huszárjátékban fokozatosan játszotta túl Alekszandr Morozevicset, a végjátékban azonban bizonytalankodott, és Morozevics remizhetett volna. Szvidler hátránya az éllovas Topalovval szemben másfél pontra csökkent, és a 12. fordulóban egymás ellen játszanak, Lékó világos lesz Anand ellen.

San Luisban a hajrájához érkezett a FIDE világbajnoksága. A nagy fölénnyel vezető Veszelin Topalov sorozatban negyedik partiját is elremizte, a viadal második félidejében még nyeretlen. Remek csatában osztozott meg a ponton az angol Michael Adamsszel. Az angol nagymesternek nem megy a játék, de nem adja meg magát. Topalovnak a 24. lépésben tálalt fel megnyitási újítást, majd huszárját is áldozatul kínálta. A "mérgezett ajándékot" azonban nem lehetett leütni, a bolgár nagymester minőségáldozattal szerelte le világos akcióját. A nagyátlón dolgozott a futó, a bástya és a vezér aktivitása ellenjátékot biztosított. Adams visszaáldozta a minőséget és örökös sakkot tartott.

A világbajnokság egyik legnagyobb meglepetését az első körben Viswanathan Anandnak az üzbég világbajnoktól, Rusztam Kaszimdzsanovtól elszenvedett veresége jelentette. Az indiai exvilágbajnok villámgyors támadással egyenlített ki. Kaszimdzsanov királya középen rekedt, és ezért büntetés járt. Anand a győzelemmel immár egyedül harmadik, és még hátravan Peter Szvidler elleni csatája.

A nagy érdeklődéssel várt magyar rangadó, Polgár Judit és Lékó Péter játszmája nem hozta lázba a sakkrajongókat. Péter ezúttal Caro-Kann védelmet játszott, de olyan változatot, amelyet az elmélet remire értékel. Nem is késlekedtek a megegyezéssel. Lékó helyzete egy kicsit javult, mert az orosz meccs igazi presztízscsatát hozott. Az orosz huszárjátékben Szvidler szépen túljátszotta Alekszandr Morozevicset, gyalogot is nyert, de az előny érvényesítésében bizonytalankodott. Többször is kettős gyalogelőnyt szerezhetett volna, s végül olyan futóvégjátékra egyszerűsödött az állás, ahol Morozevics a nagyátló elfoglalásával remizhetett volna. A második időkontroll utolsó lépésekor hibázott, hihetetlen lett volna, ha ezt a partit is megmenti. Újabb időzavarban követte el az utolsó hibát.

Lékó így fél pontra megközelítette Morozevicset, de ne feledjük, hogy nagymesterünknek az esetleges holtverseny nem jó, mert elvesztette vele szemben a mini meccset. Az első négy helyezett kvalifikálja magát a következő világbajnokságra, így nagy a tét. Szvidler a nyeréssel fél pontot lefaragott Topalovval szembeni hátrányából, és a 12. fordulóban kettőjük csatája következik, Lékó világos lesz Ananddal szemben.

A 11. forduló eredményei:
Adams (angol, 2719) - Topalov (bolgár, 2788) döntetlen (Szicíliai védelem, 45)
Anand (indiai, 2788) - Kaszimdzsanov (üzbég, 2670) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 29)
Polgár Judit (2735) - Lékó Péter (2763) döntetlen (Caro-Kann védelem, 25)
Szvidler (orosz, 2738) - Morozevics (orosz, 2707) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 70)

A világbajnokság állása:
1. Veszelin Topalov 8,5 pont
2. Peter Szvidler 7
3. Viswanathan Anand 6,5
4. Alekszand Morozevics 5,5
5. Lékó Péter 5
6. Rusztam Kaszimdzsanov 4,5
7. Michael Adams 4
8. Polgár Judit 3

A verseny táblázata:

1.Lékó Péter
2763
=0 1

=

1

=

0
0

=

=

=

2.Morozevics
2707=
0 = 1

=

=0 1
0 1

=

3.Szvidler
27381 1
1 ===0= 1

=

=

4.Polgár Judit
27350 = 0
0= 10

=

0= 0
5.Anand
2788= 0=1
10= 1
=1=
6.Adams
27190

=

==0
=0

=

=

=

=

7.Kaszimdzsanov
2670

=

=

= 01 =
0 0

=

1 0
8.Topalov
27881 1 1 1=

1

1

=

=

=

=



A 12. forduló párosítása:






Mindent egy helyen az Eb-ről