Vágólapra másolva!

Ifjúsági sakkozóink legyőzték a horvátokat

Bázakerettyén szép magyar sikerrel fejeződött be a horvátok elleni 15 táblás ifjúsági sakkmérkőzés. Öt korosztályban - 10-18 évesek  -, két-két fiú, illetve egy-egy leány mérkőzött meg egymással. Az összesített eredmény fiataljaink elsöprő fölényét hozta, 57,5-32,5 arányban nyertek. A horvát fiatalok csak a villámpartikban voltak méltó ellenfelek.

A magyar olajbányászat bölcsőjeként ismert Bázakerettyén rendezték meg december 16. és 18. között a MOL Rt. és a horvátországi INA szponzorálásával a magyar-horvát ifjúsági válogatott mérkőzést. Zala megye egyik gyöngyszeme jó házigazdája volt a találkozónak, a nemzetközi rutinszerzés nagyon fontos utánpótlásunk legjobbjai számára, és a horvát ifikkel három "műfajban" is összemérhették erejüket. Az olimpiai, illetve az ifjúsági világversenyeken megszokott tempó, a 90 perc a teljes játszmára, és lépésenként 30 másodperces első meccsek vezették be a küzdelmeket. Fiataljaink meggyőző, 10-5-ös győzelemmel tették le névjegyüket.

Forrás: [origo]

A rapid tempó, 25-25 perc, illetve 10 másodperc lépésenkénti időbeosztás a szombaton befejeződött Világkupán az örmény Levon Aronyian a rapid rájátszásban lett tornagyőztes, a gyors tempó, a fokozott idegfeszültség a legjobbaknak is sok gondot okozott. Legjobb fiatal sakkozóink ismét remekeltek, egy-két meglepetéstől eltekintve hozták a papírformát. Az első fordulót 10,5-4,5-re, majd a visszavágót 12-3-ra nyerték meg. A horvátokat a még nagyobb kudarctól a villámpartik mentették meg, az első kört 8-7-re elvesztették, de a második fordulóban már döntetlent harcoltak ki. Vasárnap délelőtt játszották le a pénteki játszmák visszavágóit, válogatottunk 9,5-5,5-re nyert, s összesítésben 57,5-32,5 arányú győzelmet aratott.

Válogatottunkban remekelt a két 14 éves korosztályban szereplő Pap Gyula és Balog Imre, százszázalékos eredményt értek el, horvát ellenfeleik 12 vereséget gyűjtöttek be. Dicséret illeti a 16 éves Ignácz Máriát, a 18 éves Erdős Viktort, a 12 éves Mihók Olivért 5 pontjáért. A 18 éves Schneider Veronika és a 14 éves Erdős Boglárka 4-4 pontot szerzett. A részletes eredményeket, a játszmákat a viadal honlapján, a www.sakk2005.hu honlapon lehet megtekinteni.

Verőci Zsuzsa

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!