Vágólapra másolva!
Szombaton délután a Corinthia Aquincum szállodában az elmúlt esztendőben legjobb eredményeket elérő ifjúsági sakkozókat köszöntötték. A junior világbajnoki ezüstérmes  Berkes Ferenc, a Világkupán való részvételt kiharcoló Balogh Csaba, a korcsoportos rapid Európa-bajnokságon a 14 éven aluli korosztályban aranyérmes válogatottunk tagjai, és a további helyezéseket elérő ifjú tehetségek, edzőik vehették át az elismeréseket.

Márkus László, a Nemzeti Sporthivatal főtanácsosa, a sakkszakág referense, Mikó Sándor, a Nemzeti Sportszövetség szakmai tanácsosa, Portisch Lajos olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója, dr. Kunos Péter, a Magyar Sakkszövetség elnöke nyújtotta át az emléktárgyakat. A sakk tavaly bekerült a NUPI által kiemelten támogatott sportágak közé, Budapesten, Szegeden, Miskolcon, Szombathelyen és Pakson beindult a regionális képzés, folyamatos az internetes fejlesztés. A www.sakkszovetseg.hu honlapról is látogatható ifjúsági sakkportálon egyre több érdekes szakmai anyag található. A legfontosabb honi sakktornák élő közvetítése is itt követhető élőben.

Portisch Lajos gratulált a junior világbajnokság ezüstérmesének, Berkes Ferencnek, felkészítésében is segédkezett, ám március 1-től, a férfi sakkbajnokságon már riválisként néznek egymással farkasszemet. A junior magyar bajnokság győztese, a 17 éves Szabó Krisztián is kiharcolta a bajnokságon való részvétel jogát. A legjobb NB I-es nevelőegyesület díját az Atomerőmű SE Paks kapta, NB II-ben az elismerést a Maróczy SE Szeged csapata érdemelte ki. Az év nagytérségi iskolája a szombathelyi Dési Huber Általános Iskola, az év kistérségi iskolája pedig a Kunmadaras Általános Iskola lett. Lukács Péter lett az év edzője, Csom Istvánt az év játékosa, Berkes Ferenc edzőjeként köszöntötték.

Sok mesélnivalója volt az elmúlt évben a felnőttek között remek eredmények egész sorát elérő Balogh Csabának. A varsói Eb-n kiharcolta a Világkupán való részvétel jogát, s az első körben éppen az ukránok nagy tehetségét, Szergej Karjakint búcsúztatta. A göteborgi sakkcsapat Európa-bajnokságon válogatottunk legjobb pontszerzője volt. A 19 éves nagymester szép sikerrel szerepelt a moszkvai Aeroflot-tornán, a versenyről kérdeztük.

- Hogy érezte magát a versenyen, miként értékeli szereplését?
- Jól szervezett volt a torna, bár a szállodában akadtak kisebb gondok. Szerencsére nem kellett elhagyni étkezés céljából sem a hotelt. A hatalmas komplexumban nyolc étterem is volt, így ez nem jelentett gondot. A moszkvai farkasordító hideggel való ismerkedés nem igazán vonzott.

- Szakmailag mennyire elégedett teljesítményével?
- Elégedett vagyok, nemcsak az eredménnyel. Hibák természetesen voltak, azok mindig vannak. Örülök annak, hogy sikerült kipróbálni egy-két új változatot, amit már a verseny előtt elterveztem. Ezek jól sültek el. Próbáltam a partikat addig játszani, amíg az állás lehetőséget kínált, öt döntetlen ajánlatot is visszautasítottam.

- Nem volt még több lehetőség a partijaiban?
- Úgy érzem, hogy kijött a realitás, érthetően sajnálom a bolgár Georgijev elleni rontásomat, időzavarban többször is hibáztam. Kirill is elismerte, hogy szerencsével nyert.

- A fiatalok ismét átütő sikert értek el. Mennyire reális a holtversenyt eldöntő speciális szabály, amely a sötét színnel játszott több partit preferálja, s csak másodszor nézi a mezőnyátlagot?
- Nagyon igazságtalannak tartom. Jó példaként mondhatom, hogy a német Arkadij Naiditsch amikor megtudta, hogy az első fordulóban világossal játszik, máris lemondott az első hely megszerzésének lehetőségéről. Zsobava első helye megérdemelt, ő nagy küzdő. Hihetetlen, hogy hat játszmát is tudott nyerni, ráadásul vereséggel kezdett. Külön érdekessége az első helyen kialakult négyes holtversenynek, hogy hárman rajtoltak vereséggel. A mezőnyátlagommal a 12. lettem volna, de így is elégedett vagyok, örülök a 20 Élő-pontnak.

- Alacsonyabb Élő-pontja miatt az azonos pontcsoporton belül mindig a legerősebb ellenfelet kapta.
- Pályafutásom során másodszor játszottam 16-os kategóriájú versenyt, ellenfeleim Élő-átlaga 2646 volt, a varsói Eb-n 13 fordulóban 2637 volt. Ezért akartam Moszkvában játszani, hogy minél erősebb nagymesterekkel vívhassak. Már tavaly is terveztem részvételemet, egy félreértés ebben megakadályozott, most időben neveztem, s jövőre is szeretnék játszani.

- Nem sok ideje maradt a március 1-jén induló bajnokság rajtjáig.
- Még egy hetem van a készülésre, áprilisban játszom az Európa-bajnokságon, tizenhatan jutnak tovább a következő, 2007-es Világkupára. Májusban pedig az esztendő legfontosabb versenyére kerül sor, a torinói sakkolimpián szereplő válogatottban szeretném tudásom legjavát adni.

Verőci Zsuzsa

Mindent egy helyen az Eb-ről