Vágólapra másolva!
A mexikói Michacán tartomány fővárosában, Moreliában ma tartják meg az esztendő második szuperversenyének megnyitóünnepségét és a sorsolást. A nyolc résztvevős, kétfordulós linaresi torna első félidejét immár másodszor játsszák a tengerentúlon, és az utolsó pillanatban változás történt a mezőnyben. Az azeri Tejmur Radzsabov édesapjának és egyúttal edzőjének szállodai szobáját kirabolták érkezésük másnapján. A mexikói rendezők nem voltak hajlandóak kárpótlást fizetni kárukért, és ezért az azeri nagymester visszalépett a részvételtől. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk kapott meghívást, aki korábban már háromszor ünnepelt tornagyőzelmet az andalúziai városban. A szervezők a nagymestereket és kísérőiket másik szállodába költöztették. Lékó Péterrel szerencsére semmi kaland nem történt, és felkészülten várja a rajtot.

Váratlan közjáték zavarta meg az esztendő második szuperversenyére készülő nagymestereket, kísérőiket. A mexikói rendezők a résztvevőknek elegendő időt akartak biztosítani az akklimatizációra, ezért a nagymesterek már február 10-én megérkeztek a linaresi szuperverseny első félidejének színhelyére. Egy kis mexikói városkában, Patzcuaro-ban pihenhették volna ki az utazás fáradalmait. Tejmur Radzsabov és édesapja február 10-én este csak fél órára hagyta el a hotelt, hogy gyorsan megvacsorázzanak. Visszatérve az edzőként is fiát segítő édesapa szobáját feltörve és kifosztva találták.

Radzsabov a szervezőkhöz írt levelében határozott véleményét fogalmazta meg, hogy profi betörők lehettek, akik felkészültek a cselekményre. Az azeri sakkozó rosszallását fejezte ki, hogy a helyi hatóságok semmilyen segítséget nem adtak a nyomozás sikeréhez. Radzsabov úgy ítélte meg, hogy nagyon jól felkészült a megméretésre, de a súlyos incidens után képtelen volt feledni a történteket, aludni, felkészülni a rajtra. Már február 12-én levéllel fordult a szervezőkhöz, hogy az okozott anyagi kárukat térítsék meg, több lehetőséget is felvetett, de valamennyit elutasították, és végül a visszalépés mellett döntött. Egyedül Linares polgármestere, Juan Fernandez fejezte ki együttérzését, és máris átnyújtotta a jövő évi, a 30. linaresi tornára szóló meghívót. Radzsabov reményét fejezte ki, hogy a sakkozók népes tábora megérti döntését, és rövidesen újabb nagy tornán játszik majd.

A mexikói szervezők gyorsan intézkedtek és Vaszilij Ivancsukot hívták meg, aki a torna doyenje lesz. A 37 éves olimpiai bajnok tizenharmadik "fellépésére" készül, háromszor már ünnepelték tornagyőztesként. Először újoncként 1989-ben nyert, majd sikerét 1991-ben és 1995-ben megismételte. Ivancsuk tavaly hároméves szünet után kapott ismét meghívót, és most beugróként próbál helytállni.

Verőci Zsuzsa

Mindent egy helyen az Eb-ről