A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Kilenc országos csúcs, több mint húsz évjáratos rekord, továbbá 8-10 éremesély a decemberi Európa-bajnokságra - röviden így vonható meg a IV. Tippmix rövidpályás országos bajnokság mérlege. Kiss László szövetségi kapitány a decemberi Európa-bajnokságon egyértelmű aranyvárományosnak tartja Cseh Lászlót és Gyurta Dánielt - és még legalább öt-hat versenyzőtől remél döntőbe jutást.

A zárónap kisebb meglepetése, hogy az eddig remeklő Verrasztó Evelyn ezúttal "csak" két ezüstéremig jutott, legalábbis egyéniben (50 pillangón és 100 háton), váltóban ugyanis csaknem fél medencehossz hátrányt ledolgozva hozta be első helyre a Jövő SC vegyesváltóját.

"Leszek még jobb formában is" - lihegte az összesen hat aranyéremig jutó bajnoknő. "Az ötven pillangó meglehetett volna, nem jött ki jól a fal a végén, száz háton javítottam az egyéni csúcsomon, azaz elégedett lehetek."

Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, kicsit "kiborította", hogy a számot közvetlenül megelőző 400 vegyesen bátyja, Dávid nem tudta megszerezni az Eb-indulást jelentő második helyet, ám ez nem gátolta: "csak használt, hogy teljesen felhúztam magam..." Ettől aztán ő is, no és a szám győztese, Szepesi Nikolett is a régi országos rekordon belül úszott!

A nap slágerszáma egyébként valóban a fiúk 400 vegyese volt: az olasz Luca Marinnal "kiegészítve" Eb-döntőnek is beillett volna a finálé, elvégre a világranglista első nyolc helyezettje közül három is a vízben volt, Cseh László, Kis Gergő és Verrasztó Dávid.

Egyértelmű volt, hogy a nagy csata a Cseh mögötti helyért megy (Kiss László eldöntötte, hogy a tavalyi, helsinki Eb tanulságaiból kiindulva - amikor már reggel széthajtotta magát a négy magyar induló, hogy a két továbbjutó helyet megszerezze - Debrecenben csak a két legjobb állhat rajtkőre), és ezt végül hatalmas csatában Kis Gergő szerezte meg Verrasztó Dávid előtt.

A két fiatalúr becsületére legyen mondva, hogy alig harminc perccel később már 1500 gyorson remekeltek, s értek célba az első, illetve második helyen (itt is Kis nyert - a szám további pikantériája, hogy a két Gyurta fivér is elindult, Dani negyedikként, Gergő ötödikként ért célba).

A 400 vegyesre visszatérve, Cseh László megint kitett magáért: olyan idővel nyert, amivel tavaly Helsinkiben lett második Marin mögött, tehát ebből még jócskán faraghat a következő hetekben. Nem véletlen, hogy edzője, Turi György szerint "nem állunk rosszul, sőt..."

A szám világcsúcstartója kissé fáradtnak érezte magát az ob harmadik napján, de úgy vélte, "az Eb-ig hátralévő időben még gyorsulni fogok, és végre megszokom a huszonötös medence ritmusát."

A zárónap további krónikája, hogy ismét egy olyan fiatal nyert aranyat, aki még nem éri el az Eb-korhatárt: a 16 éves Kozma Dominik 200 gyorson diadalmaskodott. Boulsevicz Beatrixen viszont látszik, hogy igen nagy terhelést jelentenek neki az edzések és az, hogy elkezdte TF-es tanulmányait: fő számában, 200 pillangón sem tudott győzni.

Ugyanakkor Kiss László szövetségi kapitány Beát továbbra is az éremesélyesek között tartja számon, Kovács Emeséhez, Kis Gergőhöz, Kerékjártó Tamáshoz, Szepesi Nikoletthez, Verrasztó Evelynhez és Hosszú Katinkához hasonlóan.

A kapitány egyértelmű aranyvárományosnak tartja Cseh Lászlót és Gyurta Dánielt - és még legalább öt-hat versenyzőtől remél döntőbe jutást.

"A szintén most zajló berlini Világkupa eredményei mutatják, hogy az olimpia előtt felértékelődött a rövidpályás Európa-bajnokság: minden idők legszínvonalasabb kontinensviadalára készülhetünk Debrecenben" - értékelt Kiss László.

"Mi is tartjuk a lépést ennek megfelelően: minden idők legjobb országos bajnokságát zártuk, amit nem csak a kilenc országos csúcs és a több mint húsz új évjáratos rekord bizonyít, de az is, hogy a döntők átlagidő-eredményei sokkal jobbak voltak, mint az előző években. Ez jó jel, mert óriási versengés lesz decemberben, az angolok kivételével minden nagy nemzet komplett csapattal érkezik."

Eddig több mint 550 nevezés érkezett a szervezőkhöz - de hogy a magyarok közül konkrétan kik indulnak majd, azon Kiss László még gondolkodik: a szakvezető csak december 3-án dönt a végleges névsorról.

A harmadik nap bajnokai, férfiak
50 m hát: Sallai Márk (BHSE) 25.94
100 m pillangó: Hős Péter (Jövő SC) 53.59
200 m gyors: Kozma Dominik (Kőbánya SC) 1:50.31
400 m vegyes: Cseh László (Kőbánya SC) 4:03.63
1500 m gyors: Kis Gergő (Rája '94) 15:00.02. 4x50 gyorsváltó: UTE 1:32.89

Nők:
50 m pillangó: Bordás Beatrix (Dunaferr) 27.56
100 m hát: Szepesi Nikolett (Jövő SC) 59.54 (új országos csúcs)
200 m pillangó: Kovács Emese (Jövő SC) 2:09.62
400 m gyors: Mutina Ágnes (Jövő SC) 4:07.44
400 m vegyes: Hosszú Katinka (Baja) 4:36.09
4x50 m vegyes váltó: Jövő SC 1:54.28

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!