A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Moszkvában, a Mihail Botvinnik Sakk-klubban zajló Tal-emlékverseny hatodik fordulójában az éllovas Vlagyimir Kramnyik újabb győzelmet aratott. Az orosz exvilágbajnok világossal honfitársát, Jevgenyij Alekszejevet kényszerítette megadásra, egypontos előnnyel vezet. Lékó Péter világossal remizett a szicíliai védelemben Sahriyar Mamedgyarovval. Az azeri nagymester a fél ponttal megőrizte második helyét, Lékó négy riválisával holtversenyben a harmadik. Elszenvedte első vereségét a norvég Magnus Carlsen, a spanyol Alekszej Shirov minőségáldozatával szemben tehetetlen volt. Remi lett az izraeli Borisz Gelfand és az ukrán Vaszilij Ivancsuk rangadója, másodszor kapott ki az amerikai Gata Kamsky. A hetedik játéknapon Lékó sötéttel a még nyeretlen Ivancsukkal mérkőzik meg.

A szabadnap után Lékó Péter világossal újabb döntetlennel folytatta szerepelését.

Nagymesterünk kész volt, hogy nagy kockázatokat vállaljon a szicíliai védelem Peré-változatában, de az azeri Sahriyar Mamedgyarov jó érzékkel elkerülte a bonyodalmakat. Péternek gyorsan fogyott a gondolkodási ideje, de hathatós megoldást nem talált, a sorozatos egyszerűsítések pontosztozkodáshoz vezettek.

Vlagyimir Kramnyik világbajnoki címének megszerzése után 2003-tól mintegy másfél évig világossal az 1.e4-gyes megnyitásokkal kacérkodott, de belátta, hogy stílusának jobban megfelelnek a zárt rendszerek. Az orosz utánpótlás egyik legtehetségesebb nagymestere, Jevgenyij Alekszejev nem vállalta a katalán megnyitást, hanem bonyodalmakra törekedett. Kramnyik repertoárjában világossal sok érdekes ötletet, újítást is felfedezhetünk, és ennek áldozata lett Alekszejev is. A világos haderő teljes összhangban volt, míg a sötét tábor tisztjei csak tétlen szemlélők voltak, a végeredmény egy pillanatig sem volt kétséges.

Forrás: [origo]

Shirov legyőzte Carlsent

Elvesztette veretlenségét a rangos mezőny legfiatalabb résztvevője, Magnus Carlsen. A 16 éves norvég titánt nyílt spanyoljában a spanyol Alekszej Shirov érdekes minőségáldozattal győzte le. A kritikus pozíciókban Magnus többször is hibázott. Változatlanul veretlenek a torna veteránjai, Borisz Gelfand és Vaszilij Ivancsuk. Az izraeli nagymester hat remivel "büszkélkedhet", míg az ukrán sakkozó öt döntetlene mellett egyszer feladásra kényszerült. Megszerezte első győzelmét a 21 éves orosz Dmitrij Jakovenko, az amerikai Gata Kamsky túlzott kockázatokat vállalt.

A 6. forduló eredményei:
Alekszej Shirov (spanyol, 2739) - Magnus Carlsen (norvég, 2714) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 34)
Borisz Gelfand (izraeli, 2739) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2787) döntetlen (Holland védelem, 36)
Lékó Péter (magyar, 2755) - Sahriyar Mamedgyarov azeri, 2752) döntetlen (Szicíliai védelem, 35)
Gata Kamsky (ameikai, 2724) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2710) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 90)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2716) 1 - 0 (Benoni védelem,

A verseny állása:
1.Vlagyimir Kramnyik 4,5 pont
2. Sahriyar Mamedgyarov 3,5
3-7. Magnus Carlsen, Borisz Gelfand, Lékó Péter, Alekszej Shirov és Dmitrij Jakovenko 3
8-9. Vaszilij Ivancsuk és Jevgenyij Alekszejev 2,5
10. Gata Kamsky 2

A verseny táblázata

Forrás: [origo]

A 7. forduló párosítása:
Jevgenyij Alekszejev - Alekszej Shirov
Dmitrij Jakovenko - Vlagyimir Kramnyik
Sahriyar Mamedgyarov - Gata Kamsky
Vaszilij Ivancsuk - Lékó Péter
Magnus Carlsen - Borisz Gelfand

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!