Vágólapra másolva!
Bilbaóban szeptember 2. és 13. között rendezik meg a kétfordulós, hat résztvevős Grand Slam-döntőt. Az indiai világbajnok, a világranglistát vezető Viswanathan Anand mellett az ukrán Vaszilij Ivancsuk, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov, a norvég titán Magnus Carlsen, az azeri Tejmur Radzsabov és az örmény Levon Aronjan csatázik majd a sakktörténelem egyik legerősebb tornáján, amely 21-es kategóriájú, 2769-es Élő-átlagú. A 400 ezer eurós díjalapból a győztes 150 ezret kap. "Tilos" a remiajánlat, a győzelemért 3, a remiért 1 pont jár.

A bonni világbajnoki párosmérkőzésre készülő Viswanathan Anand részvétele fémjelzi az első ízben megrendezésre kerülő Grand Slam döntőt.

A Wijk aan Zee-i Corus-torna, a Morelia/Linares verseny és a szófiai M-Tel viadal győztesei, az örmény Levon Aronjan, Anand és az ukrán Vaszilij Ivancsuk mellett nagyszerű eredményekkel, magas Élő-pontszámokkal rendelkező nagymestereket hívtak meg a rendezők. Jelentős szponzorok segítségével kiemelkedő díjazást biztosítottak. A 400 eurós díjalapból a győztes 150 ezret kap, a hatodik helyezett is 30 ezret.

A "szófiai szabály" érvényes a szupernagymesterek viadalára, tilos döntetlent ajánlani, csak háromszori tükörkép, lépésismétlés és elméleti remi állás mellett szabad békét kötni, illetve a főbíró engedélyével, amennyiben a küzdő felek kimerítették a lehetőségeket. A tornát a Plaza Nuevo-n felállított üvegkalitkában játsszák le, a járókelők is megtekinthetik a csatákat, eligazodásukat neves sakkozók kommentárjai segítik majd. Megváltozott a pontozás, a győzelemért 3, a remiért 1 pont jár.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében és világranglistás helyezésük:
Viswanathan Anand (indiai, 2798, 1)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781, 4)
Veszelin Topalov (bolgár, 2777, 5)
Magnus Carlsen (norvég, 2775, 6)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2744, 7)
Levon Aronjan (örmény, 2737, 12)

Mindent egy helyen az Eb-ről