Vágólapra másolva!
Bilbaóban, a Grand Slam-döntő negyedik fordulója a világossal játszók nagy sikerét hozta. Veszelin Topalov 25 lépésben kényszerítette kapitulációra Viswanathan Anandot. A bolgár exvilágbajnok felkészüléskor javított a moszkvai Kramnyik-Lékó partiban az orosz exvilágbajnoktól látott folytatáson, az indiai világbajnok nem talált ellenszert. A szicíliai védelem sárkány-változatában csatázott Magnus Carlsen és Tejmur Radzsabov. A különböző oldalra történt sáncolás után mindketten rohamoztak, az azeri sakkozó hibázott, a 17 éves norvég csodagyerek védhetetlen mattra állította ellenfelét. Hosszú manőverezések után az örmény Levon Aronjan legyőzte az ukrán Vaszilij Ivancsukot. A fordulóról-fordulóra számolt virtuális világranglistán Magnus Carlsen az első! Az ötödik játéknapon Anand-Carlsen összecsapás lesz.

Élesedik a küzdelem a bilbaói Grand Slam-döntőn. A negyedik fordulóban a világossal játszók teljes sikert arattak. Arra kevesen számítottak, hogy a játéknap rangadója csak 25 lépésig tart, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov villámgyőzelmet aratott az indiai világbajnok Viswanathan Anand ellen.

11 lépésig lehúzták a moszkvai Tal-emlékverseny Kramnyik-Lékó játszmáját, Topalov javított a lépéssorrenden 12.Fg5-tel. Ez meglepetéssel érte Vishyt, tőle szokatlan módon jelentős időhátrányba került, míg Veszelin a házielemzésnek megfelelően azonnal húzott. Világos kikényszerítette a sötét királyszárnyi gyalogszerkezet meggyengítését, birtokba vette a nyílt d vonalat, és viharfelhők gyülekeztek Anand királya körül. A szerény 25.Bf1 lépésre a világbajnoknak fel kellett adnia a játszmát, sokkoló vereséget szenvedett a bonni világbajnoki döntő előtt.

Alaposan egymásnak esett a két ifjú titán, Magnus Carlsen és Tejmur Radzsabov. Az azeri nagymester Magnus kedvenc fegyverét, a sárkány-változatot vetette be, amivel Szocsiban, a Grand Prix utolsó fordulójában legyőzte az ukrán Szergej Karjakint. Ezúttal azonban a ritkább 10...Bb8 folytatással próbálkozott, ami meglepetéssel érte a norvég sakkozót. Az ellenkező oldalra történt sáncolás után Tejmur a vezérszárnyon rohamozott a világos király ellen, Magnus gyalogokat áldozott a sötét király elleni akció sikeréréért. Remek volt a 27.e5 áttörés, Radzsabov került nagyobb időzavarba, azonnal vesztőt húzott, amit nem használt ki Magnus de egy lépéssel később már megjátszotta a nyerő változatot.

Az örmény Levon Aronjan addig gyötörte az ukrán Vaszilij Ivancsukot, míg a torna doyenjének lankadt a figyelme. Hosszas manőverezések után Aronjan áttört az f vonalon, betört a sötét állásba, sorban ütögette le Ivancsuk gyalogjait.

A negyedik forduló eredményei:
Levon Aronjan (örmény, 2737) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781) 1 - 0 (Elfogadott vezércsel, 70)
Magnus Carlsen (norvég, 2775) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 37)
Veszelin Topalov (bolgár, 2777) - Viswanathan Anand (indiai, 2798) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 25)

A Grand Slam-döntő állása:
1. Veszelin Topalov 8 pont
2.Magnus Carlsen 7
3. Levon Aronjan 5
4-6. Viswanathan Anand, Vaszilij Ivancsuk, Tejmur Radzsabov 3

Az ötödik forduló párosítása:
Ivancsuk - Topalov
Anand - Carlsen
Radzsabov - Aronjan

Fordulóról-fordulóra változik az aktuális világranglista állása. Igazi fordulóponthoz érkeztünk azzal, hogy a 17 éves Magnus Carlsen vette át a vezetést. A hátralevő hat forduló természetesen még módosítja majd a rangsort, s nem tudhatjuk, hogy ki vezeti majd az október 1-től érvényes hivatalos világranglistát.

A világranglista élcsoportjának jelenlegi állása:
Magnus Carlsen 2791,3
Viswanathan Anand 2790,9
AlekszanderMorozevics 2787
Veszelin Topalov 2786,2
Vaszilij Ivancsuk 2781,8
Vlagyimir Kramnyik 2771,9
Levon Aronjan 2754,1
Tejmur Radzsabov 2749,5
LékóPéter 2746,6
Wang Yue 2735,5

Mindent egy helyen az Eb-ről