Vágólapra másolva!

Almási és Berkes száz lépésben remizett a sakkbajnokságon

Szegeden, a Hotel Novotel konferencia termében lejátszották az 59. férfi sakkbajnokság második fordulóját. Almási Zoltán és Berkes Ferenc összecsapása 100 lépésben fejeződött be döntetlennel. Két világossal elért győzelem született, Erdős Viktor huszárvégjátékban nyert a pontatlanul védekező Bérczes Dávid ellen. Medvegy Zoltán gyalogáldozattal okozott zavart Prohászka Péter soraiban, junior bajnokunk másodszor kapott ki. Örökös sakkal végződött Ruck Róbert és Gyimesi Zoltán partija, Balogh Csaba és Grószpéter Attila is megosztozott a ponton.

Maratoni küzdelmet hozott Almási Zoltán és Berkes Ferenc Caro-Kann védelmű partija. A címvédő Almási futópár mellett vezérszárnyi gyalogjaiban bízott, Berkes megtalálta a jó ellenjátékot.

A 28. lépésben hozott minőségáldozata szükségtelen volt, végül sikerrel épített fel védvonalat, világos hosszas erőfeszítéseit, hogy megszerezze az áhított győzelmet, nem kísérte sikerrel.

A két elemzőtárs, Ruck Róbert és Gyimesi Zoltán jól tudta a varit, amely fonalasan örökös sakkhoz vezet. Erdős Viktor rutinja kedvező végjátékában érvényesült. A kritikus állásokban a bajnokság egyik újonca, Bérczes Dávid sorozatosan hibázott.

Hullámzott Medvegy Zoltán és Prohászka Péter összecsapása. Világos gyalogáldozattal kötéseket hozott létre, junior bajnokunk időzavarban nem talált védelmet. Grószpéter Attila a spanyol megnyitás egyik ritkább változatával lepte meg Balogh Csabát. A sorozatos cserék után a különböző színű futók biztosították számára a döntetlent.

A 2. forduló eredményei:
Medvegy Zoltán (2547) - Prohászka Péter (2508) 1 - 0 (Vezércsel, 43)
Almási Zoltán (2684) - Berkes Ferenc (2647) döntetlen (Caro-Kann védelem, 100)
Ruck Róbert (2561) - Gyimesi Zoltán (2591) döntetlen (Félszláv védelem, 33)
Erdős Viktor (2565) - Bérczes Dávid (2519) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 59)
Balogh Csaba (2595) - Grószpéter Attila (2541) döntetlen (Spanyol megnyitás, 41)

A bajnokság állása:
1-3. Balog Csaba, Erdős Viktor és Berkes Ferenc 1,5 pont
4-8. Medvegy Zoltán, Grószpéter Attila, Almási Zoltán, Gyimesi Zoltán és Ruck Róbert 1
9. Bérczes Dávid 0,5
10. Prohászka Péter 0

A 3. forduló párosítása:
Grószpéter - Medvegy
Bérczes - Balogh
Gyimesi - Erdős
Berkes - Ruck
Prohászka - Almási

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!