Vágólapra másolva!
A Szegeden zajló 59. férfi sakkbajnokság ötödik fordulójában Almási Zoltán világossal legyőzte Ruck Róbertet. A nyeréssel a címvédő beérte Berkes Ferencet, aki remizett Balogh Csabával. Megszerezte első győzelmét Gyimesi Zoltán, feljött a holtversenyes harmadik helyre. Döntetlennel zárult Prohászka Péter és Erdős Viktor, valamint Bérczes Dávid és Medvegy Zoltán partija. Az eddig lejátszott 25 játszmából kilenc végződött döntéssel.

Második félidejébe lépett a férfi sakkbajnokság. Az ötödik fordulóban Almási Zoltán világossal nyert Ruck Róbert ellen. A szicíliai védelem Najdorf-változatában ellenkező oldalra sáncoltak, sötét centrumrobbantással és a világos király elleni vonalnyitás érdekben gyalogokat áldozott. A folytatásba azonban hiba csúszott, Almási sikerrel megszervezte királya védelmét, majd kiskombinációval nyerte meg a játszmát. Ruck második vereségét szenvedte el.

Örökös sakkal, 22 lépésben fejeződött be a játéknap másik rangadója, Berkes Ferenc és Balogh Csaba összecsapása. Gyimesi Zoltán és Grószpéter Attila a Grünfeld védelemben csatáztak. Sötét minőséget áldozott, de akciója kifulladt, anyagi előnyét a 2005-ben bajnoki címet szerzett Gyimesi biztos kézzel érvényesítette. Kalandos küzdelem végén osztozott meg a ponton Bérczes Dávid és Medvegy Zoltán. Sorozatos cserékkel gyorsan egyszerűsödött Prohászka Péter és Erdős Vitor játszmája. A bajnokság öt fordulója után Berkes, Almási, Gyimesi, Balogh és Erdős még veretlen, Bérczes, Ruck és Prohászka még nyeretlen.

A Novetel Hotel konferencia termében zajló férfi sakkbajnokság egyúttal a VI. Szeged Kupa. Szeged önkormányzata és a Magyar Sakkszövetség 2004-ben, a magyar-lengyel női válogatott mérkőzés megrendezésével kezdte meg a sikeres együttműködést, egy évvel később női bajnokságot szerveztek. 2006-ban nemzetközi női bajnokságra került sor. 2007-ben a 26. Mitropa-kupát szervezték meg, tavaly az ifjúsági csapat Európa-bajnokság küzdelmei zajlottak a Tisza-parti városban.

Az 5. forduló eredményei:
Bérczes Dávid (2519) - Medvegy Zoltán (2547) döntetlen (Vezérindiai védelem, 71)
Gyimesi Zoltán (2591) - Grószpéter Attila (2541) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 48)
Berkes Ferenc (2647) - Balogh Csaba (2595) döntetlen (Meráni-változat, 22)
Prohászka Péter (2508) - Erdős Viktor (2565) döntetlen (Királyindiai támadás, 31)
Almási Zoltán (2684) - Ruck Róbert (2561) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 34)

A bajnokság állása:
1-2. Berkes Ferenc és Almási Zoltán 3,5 pont
3-5. Gyimesi Zoltán, Balogh Csaba és Erdős Viktor 3
6-7. Grószpéter Attila és Medvegy Zoltán 2,5
8-9. Bérczes Dávid és Ruck Róbert 1,5
10. Prohászka Péter 1

A 6. forduló párosítása:
Medvegy - Ruck
Erdős - Almási
Balogh - Prohászka
Grószpéter - Berkes
Bérczes - Gyimesi

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!