Vágólapra másolva!
A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) szerint a Liga - amely a januári tisztújító közgyűlésen az 1992 óta regnáló elnök Hegedüs Csabát lecserélné Ritter Árpádra - csúsztat és valótlanságokat állít. Az MBSZ nem akar belemenni a sárdobálásba, inkább azt próbálja igazolni, hogy a birkózás jelenleg is az egyik legeredményesebb magyar sportág.

A huszonegy egyesületet, köztük a hazai élklubok zömét tömörítő Magyar Birkózó Liga (MBL) a hét elején bejelentette, hogy az MBSZ január 23-i közgyűlésén Hegedüs Csaba elnök leváltására készül. A nyílt levelet is megfogalmazó Liga szerint a jelenlegi vezetés diktatórikus módszerekkel irányít, elsorvasztja a sportágat, és elérkezett az idő a váltásra. Az MBL a közgyűlésen a kétszeres Eb-1. Ritter Árpádot indítja a századik magyar olimpiai aranyérmet (1972, München) szerzett Hegedüssel szemben.

A szövetség elnöke jelenleg Indiában tartózkodik, a Dzsalandharban zajló Nemzetközösségi Bajnokság technikai igazgatójaként, és csak december 21-én érkezik haza. Az MBSZ azonban reagált Liga nyílt levelére.

"A Liga nagy dérrel-durral kampányol a tisztújító közgyűlés előtt, csúsztat és valótlanságokat állít. Az MBSZ nem kíván beszállni egy üvöltözős, sárdobálós feleselésbe, mert azáltal magának a sportágnak a presztízse sérülhet súlyosan. A ligások a sajtótájékoztatójukon kiosztott levélben a következő megállapítást teszik: A birkózás egyre lejjebb csúszik a sportágak magyar rangsorában - erre most itt a napnál világosabb cáfolat. A Magyar Olimpiai Bizottság statisztikája szerint a 2000-2009 közötti időszakban stabilan megőrizte a negyedik helyét" - fogalmaz Szekeres István, az MBSZ sajtófőnöke, aki csatolta a MOB hagyományos, három ciklust felölelő értékelését.

Ebben a 2000. évi és azt követő két olimpián, valamint az ötkarikás játékok közötti világbajnokságokon az olimpiai versenyszámokban elért 1-6. helyezéseket veszik figyelembe.

A sorrend: 1. kajak-kenu 418 olimpiai pont, 2. vívás 192, 3. úszás 154, 4. birkózás 98, 5. öttusa 76, 6. vízilabda 63, 7. súlyemelés 59, 8. cselgáncs 45, 9-10. atlétika és torna 41-41, 11. sportlövészet 38, 12. ökölvívás 27, 13. evezés 26, 14. kézilabda 25, 15. kerékpár 14, 16. tékvandó 10, 17. asztalitenisz 4.

Az MBSZ rövid közleménye megemlíti, hogy a birkózás magasan kiemelkedik a küzdősportok közül, noha mindegyiknek a sorsát alapvetően befolyásolta a Szovjetunió felbomlásával megszaporodott utódállamok megjelenése.

Mindent egy helyen az Eb-ről