A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Babos Tímea és Fucsovics Márton pályafutása második Grand Slam-győzelmét aratta a juniorok között, a két 18 éves teniszező egyaránt győzni tudott a tenisz szentélyében, Wimbledonban. Fucsovics szerint a legnagyobb vágya teljesült a wimbledoni sikerrel, most már a US Open egyéni címe a célja.

Fucsovics Márton tavaly élete első Grand Slam viadalán, az US Open junior férfi párosának döntőjén aratott történelmi sikert a tajvani Cseng Peng Hszie oldalán. Az idei Australian Openen junior elődöntőt játszó magyar - amennyiben fejlődése töretlen marad - néhány év múlva a felnőttek között akár a legjobb 100-ba is bejuthat, állítják a szakemberek.

- Hogy érzi magát, milyen élményekkel gazdagodott Wimbledonban?
- Eddig nem sokat pihenhettem, mert hétfőn érkeztem meg Budapestre, délután 4-re értünk haza Nyíregyházára, de már este közönségtalálkozón vettem részt, ahol sok szurkoló várt. A wimbledoni élmények elmondhatatlanok. Az első mérkőzésen izgultam, vesztes állásból nyertem két szoros szettben, aztán nagyon magabiztosan jutottam el a döntőig. Az nagy önbizalommal töltött el, hogy az ausztrál sráccal, Benjamin Mitchellel az AusOpenen már játszottam, s simán nyertem ellene. Most jobban játszott, én is izgultam, de sikerült győzni.

- Azt nyilatkozta a minap, mindig is a wimbledoni siker izgatta, Párizs vagy Melbourne közel sem annyira? Miért? Mitől más Wimbledon?
- Mert Wimbledon az Wimbledon. Számomra az összes Grand Slam-torna közül a legkiemelkedőbb. Tavaly még nem indulhattam, mert nem fértem volna fel a főtáblára, most viszont az egyik fő pályán, majdnem telt ház előtt játszhattam. Szerencsére két páholy is magyarokkal volt tele, értem szorítottak, édesapámékat jól láttam is, hiszen az első sorban ültek.

- Ezek után egyértelműnek tűnik, hogy melyik borítást kedveli a legjobban.
- Természetesen a füvet. A gyors borítás a kedvencem, olyan a stílusom, mint Babos Timinek, agresszív és támadó, ez mindkettőnknek jobban fekszik.

Forrás: AFP

- Párosban ezúttal cseh versenyzővel indult, pedig korábban Zsiga Mátéval sokat versenyzett. Mi ennek az oka?
- Semmi rosszra nem kell gondolni, Máté nagyon jó barátom, de ő egy ITF-teammel érkezett Wimbledonba, már neki is párja volt, nekem is. De nagyon tervezzük, hogy a US Openen ismét összeállunk.

- Taróczi Balázs szerint két ilyen tehetséggel hamarosan remek Davis-kupa-csapatunk lehet.
- Remélem, igaza lesz (nevet).

- Tavaly első magyarként győzött az amerikai nyílt teniszbajnokságon a tajvani Cseng Peng Hszie oldalán. Milyen tervekkel utazik idén?
- Mivel a páros győzelmet 2009-ben behúztam, most nagyon szeretnék egyesben győzni.

- Az idei az utolsó junior éve, hogyan tovább? Van-e valamilyen terv a felnőttek közötti fokozatos indulásra, berobbanásra?
- Idén is indultam már több felnőtt versenyen, hogy gyűjtögessek pontokat. A wimbledoni siker jövőre úgy is kamatozni fog, hogy több szabadkártyát kapok ezekre a viadalokra.

Forrás: AFP

- Volt olyan pillanat az életében, amikor úgy érezte, mégsem teniszező szeretne lenni?
- Voltak nehéz pillanatok, amikor szomorú voltam egy-egy vereség miatt, de feladni még sohasem akartam.

- 2007 óta a stuttgarti First Line teniszakadémián tanul. Hogyan kell elképzelni egy ilyen akadémiát?
- Sok edző, sok játékos, saját konditerem, rengeteg pálya különböző borítással. Itthon, sajnos, nem lett volna esélyem arra, hogy olyan szinten készüljek, ami szükséges a nemzetközi sikerek eléréséhez, kint viszont minden feltétel adott. Akadnak itt olyanok, akik befizetik magukat és akadnak szerződésesek, mint én.

- A tanulmányaira jut idő?
- Nehezen, de igen. Nyíregyházán vagyok harmadikos. Ami rossz hír, hogy hiába van nyár, a vizsgaidőszak még előttem áll.

Forrás: AFP

Federer lehet a tökéletes példa

A külföldi lapok elemzése szerint a wimbledoni junior siker egyfajta teher is a teniszezők számára, hiszen nagyon kevés olyan világklasszis van, aki juniorként diadalmaskodott volna a füves szentélyben. De ez fordítva is igaz, a korábbi bajnokok felnőttként nem mindig tudtak a csúcsra érni.

Az Open-éra, azaz 1968 óta mindössze nyolcan értek mindkét korosztályban a csúcsra az angol nyílt teniszbajnokságon. A férfiaknál Björn Borg, Pat Cash, Stefan Edberg és Roger Federer, a hölgyeknél Amelie Mauresmo és Martina Hingis, míg Cara Black és Todd Woodbridgepárosban tudott diadalmaskodni. Rajtuk kívül Zina Garrison, Chris Lewis, illetve Ivan Lendl jutott el legalább fináléig.

Utoljára az 1998-as junior győztes Federer nyert felnőttként is Wimbledonban, a MOL Tehetségtámogató Program frontembere, Fucsovics Márton immáron a 12. fiatal csillag, akinek bizonyítania kell, a svájci örökébe léphet.

Az elmúlt 12 év győztesei közül a francia Gaël Monfils legalább volt már világranglista-9., honfitársa, Nicolas Mahut az idei tornán minden idők leghosszabb, 11 óra 5 perces teniszmeccsét veszítette el, de hallhattunk az osztrák Jürgen Melzerről is.

A 4. fordulóban búcsúzó Lleyton Hewitt meg is kapta a kérdést utolsó sajtótájékoztatóján, mit gondol, miért nem érnek be a fiatalok a felnőttek között. Az ausztrál annyit mondott: Nem könnyű a helyzet, hiszen Federer és Nadal minden versenyt megnyer."

Babos sikersorozata

A Roland Garros junior páros versenyének megnyerése után Wimbledonban is remekelt Babos Tímea. A magyar teniszezőnő ugyan egyéniben hallatlan pechjére éppen páros partnerével, az amerikai Sloane Stephensszel került össze és szoros mérkőzésen kiesett a nyolcaddöntőben.

Ketten együtt azonban megállíthatatlanok voltak párosban, a döntőben három játszmában verték az Irina Kromacseva, Elina Szvitolina (orosz, ukrán) duót.

"Kicsit elérzékenyültem, s nemcsak a győzelem, hanem a sok gratuláció miatt is. Fantasztikus érzés wimbledoni győztesnek lenni, s tudom, honnan jöttünk és hová tartunk" - nyilatkozta a mérkőzés után a soproni teniszező édesapja, egyben nevelőedzője.

Hazai elődök nyomában

Babos Tímeán és Fucsovics Mártonon kívül korábban több magyar teniszező is nyert a juniorok között Grand Slam-tornát. A lányok mezőnyében Kapros Anikó 2000-ben Melbourne-ben egyéniben és párosban is diadalmaskodott, de a felnőttek között hiába nyert két ITF-tornát, s jutott el 2004 májusában a világranglista 44. helyéig, a nagy áttörés nem sikerült.

Szávay Ágnes 2005-ben Párizsban és Wimbledonban is diadalmaskodott (a Roland Garroson egyéniben és párosban, Londonban pedig párosban), a felnőttek mezőnyében eleddig csupán a 4. fordulóig jutott. A 22 éves kiválóság azonban már állandósította helyét a WTA-ranglista élmezőnyében, tőle bármikor várható kiugró teljesítmény.

A fiúknál Balázs György 2004-ben az izraeli Sela oldalán nyert párosban a Roland Garroson, az egy évvel korábban még a világ harmadik legjobb junior játékosának számító magyar azonban a felnőttek között nem ért el sikert.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!