Vágólapra másolva!
Már nem a nehézsúlyt, hanem saját kis ökölvívó edzőtermét takarítja ki nap mint nap a 39 éves egykori nehézsúlyú ökölvívó, David Tua. A szamoai bunyós 2003 után ismét visszavonult.

David Tua amatőrként az 1992-es olimpiai játékokon szerzett bronzérmet, majd profinak állt, és nyolc év alatt konyhai kisegítőből dollármilliomos spotemberré küzdötte fel magát. A nehézsúlyú bunyós első sorban hatalmas ütéseinek köszönhette sikereit, 52 győztes meccséből 43-at KO-val nyert, emellett volt négy veresége és két döntetlenje.

Élete legnagyobb lehetőségét 2000 novemberében kapta meg, amikor az akkori nehézsúlyú világbajnok Lennox Lewis ellen mérkőzhetett, ám a brit bunyós legyőzte őt. A mérkőzés után nehéz és költséges időszak következett Tua számára, egykori promótereivel közel hat évig pereskedett, ami több, mint négymillió dollárját emésztette fel, valamint adócsalásba keveredett, emiatt kétmillió dollárnyi összeget kellett leszurkolnia a helyi hivatalnak.

Az elmúlt másfél évben, a Monte Barrett elleni meccsekkel karrierje végleg zátonyra futott, ahogy házassága is, válása óta pedig a hírek szerint saját edzőtermében, vagy éppen édesanyjánál alszik.

"Nagyon boldog vagyok amiatt, amit véghez vittem. Nem bántam meg semmit. Nincs okom szomorkodni, egészséges vagyok, és szerintem minden nap, amit a Földön töltünk, maga a paradicsom. Sajnos ez a sportág nem olyan mint a foci, ha rossz napod van, akkor is neked kell odaállnod, más nem veheti át a posztodat. Imádom az ökölvívást, és bár talán magától a sportágtól visszavonultam, a kihívások azért megmaradnak. Szeretem és tisztelem a rajongókat, a sportágat, de a legjobban szerintem azzal lehet kimutatni a tiszteletet, ha az ember százszázalékosan tud felkészülni és teljesíteni, amire én már nem vagyok képes" - mondta az egykor rettegett szamoai ökölvívó.

Tua brutális kiütései:


Tua 2003-ban már visszavonult egyszer, de 2005-ben visszatért, azóta 12 meccset vívott, 10 győzelem, egy döntetlen és egy vereség a mérlege, az utolsó meccsén tavaly novemberben az amerikai Barrett-től kapott ki.

Profiboksz.hu

Mindent egy helyen az Eb-ről