Jöhet a 9. Grand Slam-döntő a Williams lányok között

Serena Williams, Venus Williams
NEW YORK, NY - AUGUST 28: Serena Williams (L) and Venus Williams of the United States play their women's doubles match against Timea Babos of Hungary Kristina Mladenovic of France on Day Four of the 2014 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on August 28, 2014 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City. Streeter Lecka/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A sportvilág készülhet a Williams nővérek 28. mérkőzésére: Venus után Serena William is bejutott az Australian Open döntőjébe. A két amerikai teniszező 9. Grand Slam-döntőjét játssza egymás ellen. 

Australian Open, nők, elődöntők
Serena Williams-Mirjana Lucic-Baroni 6:2, 6:1
Venus Williams-Vandeweghe 6:7, 6:2, 6:3

Az idei Australian Open női egyes fináléja lesz a tenisz történetének 9. Grand Slam-döntője, amikor Serena és Venus Williams egymás közt dönti el, melyikük lehet a boldogabb. Legutóbb 2009-ben, a wimbledoni döntőben mérkőztek meg ezen a szinten.

Serena Williams (b) és Venus Williams újra összecsap Forrás: AFP/Streeter Lecka

A 2001-es US Opennel példátlan sorozat kezdődött a teniszben: kilenc Grand Slamből, hat a Williams nővérek mérkőzésével fejeződött be. Nem mindenki örült ennek, hiányzott az izgalom, a feszültség.

Visszatérően arról ment a spekuláció, hogy előre eldöntik, ki nyerjen,

és nem küzdenek egymás ellen úgy, mint a többi mérkőzésen. Az is előfordult, hogy kifütyülték őket, ami teljesen méltatlan és igazságtalan volt.

Felesleges lenne ennyi év után kinyitni azt a dossziét, ráadásul már akkor is olyan tenisszel ajándékozták meg a szurkolókat, ami kárpótolta őket az esetlegesen elmaradt drámáért. Az eddig lejátszott nyolc egymás elleni Grand Slam-döntőjükből Serena hatot nyert meg, de senki nem győzte őt le 11 alkalommal a pályafutása során. Ezért is szokta mondani, hogy a nővére a legnagyobb riválisa. „Nem számít, mi lesz a döntőben, a lényeg, hogy egy Williams nyeri az AusOpent"- mondta Serena Williams.

Melbourne-ben kezdődött a közös sztori

Érdekes, hogy először épp Melbourne-ben kerültek egymással szembe hivatalos mérkőzésen: 1998-ban, a 2. fordulóban Venus volt a jobb (7:6, 6:1). Egy héttel korábban, Sydney-ben, Serena azt a Mirjana Lucicot verte 3:6, 6:4, 7:5-re, aki 19 évvel később megpróbálta megakadályozni, hogy bejusson pályafutása 29. Grand Slam-döntőjébe (ebben a kategóriában Chris Evert a rekorder 34-gyel, de Martina Navratilova és Steffi Graf is megelőzi az amerikait).

A lényeg, hogy egy Williams-lány nyerjen Forrás: AFP/Martin Bernetti

Micsoda 19 év volt ez! Serena Williams nyert 22 egyéni Grand Slamet, vezette a ranglistát 309 héten át és szembenézett a halállal, amikor 2010-ben tüdőembóliával került kórházba. Venus Williams ötször maradt veretlen Wimbledonban, kétszer a US Openen, összesen 73 Grand Slamen indult (abszolút csúcs), ő is volt világelső és küzdött súlyos autoimmun betegséggel, ami miatt a 110. helyig csúszott vissza a ranglistán (2011-ben).

A legtöbben, 31 évesen, ebben a helyzetben visszavonultak volna, de ő megtanult együtt élni a betegségével, vegetáriánus lett és visszaküzdötte magát a top tízbe. Mirjana Lucic-Baroni történetéről szerdán írtunk részletesen. Ők hárman, 36, 35 és 34 évesen óriásit alkottak az idei Australian Openen és másodlagos, hogy hiányzott a mezőnyből Victoria Azarenka, Petra Kvitova, vagy épp Marija Sarapova.

Venus nagy meccset jászott

„Venus hihetetlen versenyző. A kora csak egy szám. Ekkora bajnoknál nem számít, hogy 36, vagy 18 – kezdte az értékelést Coco Vandeweghe. - A mai mérkőzésen is, a fontos pontoknál, jobb volt, mint én. A 2. szettben változtatott a játékán, amire nem reagáltam elég gyorsan. A meccs után közvetlenül nagyon dühös és csalódott voltam, de aztán a csapatom tagjai egyenként megöleltek és azt mondták, büszkék rám, ami segített, hogy jobban érezzem magam"- mondta Coco Vandeweghe, aki az első játszmában remekül teniszezett, de a folytatásban nem tudott lépést tartani Venus Williams játékával.

„Mindig sokkal nagyobb elégedettséggel tölt el egy nagy meccsből győztesen kijönni.

– magyarázta Venus Williams a fokozott boldogsága egyik okát. – Úgy teniszezett, hogy védekezésre kényszerített, hiába akartam én diktálni a tempót és támadni.

Williamsék Forrás: AFP

A 2. szettben agresszívabban kezdtem szerválni és a második adogatásaimat jobban megütni. Talán annak köszönhetem a győzelmet, hogy tudok alkalmazkodni az ellenfél játékához és bár alapvetően a támadó tenisz jellemző rám, ha kell, védekezni is tudok. Az előjelek ugyan nem voltak a legjobbak Aucklandben, de álmodtam arról, hogy eljuthatok idáig, mert nagyon keményen dolgoztam előtte.

- nyilatkozta Venus Williams, aki azt is elárulta, hogy győzni akar szombaton, de soha nem használja a reváns kifejezést.

„Az én kezemben volt, hogy összejön-e a Williams-döntő, ami egy kis extra nyomást jelentett, de annál édesebb a győzelem"- nyilatkozta Serena Williams, akinek a sikerével már garantált, hogy a Williams nővérek összesen 5 550 000 ausztrál dollárral távoznak Melbourne-ből.

Mindent egy helyen az Eb-ről