Nem indult a vb-n a címvédő sakkozónő

Women's World Chess Championship 2017 in Iran Iran 2017 Tehran march CHAMPIONSHIP CHESS final day CHESS PLAYER Espinas Palace Hotel Women's World Chess Championship 2017 Tan Zhongyi Anna Muzychuk Chess Championship
TEHRAN, IRAN - MARCH 03 : Anna Muzychuk of Ukraine plays against Tan Zhongyi (not seen) of China during the final day of the Women's World Chess Championship 2017 at Espinas Palace Hotel in Tehran, Iran on March 03, 2017. Fatemeh Bahrami / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A szaúdi nők elnyomott helyzete elleni tiltakozásul nem indult a kedden kezdődött rijádi női rapid- és villámsakk-világbajnokságon a mindkét számban címvédő Anna Muzicsuk.

A 27 éves ukrán sakkozónő a közösségi oldalán úgy fogalmazott, a szaúdi nők helyzetét szabályozó törvények miatt úgy érezné magát az országban, mint egy "másodlagos teremtmény".
Muzicsuk hangsúlyozta, döntését annak tudatában hozta meg, hogy így nem fogja tudni megvédeni címeit, és a lehetséges pénzdíjaktól is elesik.

Anna Muzicsuk nem utazik oda, ahol másodlagos teremtményként kezelik Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Fatemeh Bahrami

- emelte ki Muzicsuk, hozzátéve, tisztában van vele, hogy ezért elismerések és kritikák egyaránt érhetik, ám ő kitart elhatározása mellett. Húga, a korábbi vb-győztes Marija sem utazott el Rijádba.

A vahhábita királyságban a nőkre több korlátozás vonatkozik: például csak egy férfi hozzátartozó engedélyével tanulhatnak vagy utazhatnak. Azonban folyamatban van az országban a társadalom és a gazdaság óvatos modernizálása a Vision 2030 nevű átfogó reformprogram részeként, így egy szeptemberi döntés feloldotta a nőkre vonatkozó vezetési tilalmat is. Az asszonyok jövő júniustól ülhetnek hivatalosan is volán mögé.

Az év elejétől Rijád, Dzsidda és Dammam stadionjaiba beléphetnek a nők, és a férfiaktól szeparáltan bár, de a helyszínen követhetik majd a sporteseményeket, ez korábban tilos volt számukra.

Mindent egy helyen az Eb-ről