Rafael Nadal meghódította Rómát, de ehhez az eső is kellett

tennis Horizontal
Spain's Rafael Nadal celebrates after winning the Men's final against Germany's Alexander Zverev at Rome's ATP Tennis Open tournament at the Foro Italico, on May 20, 2018 in Rome. / AFP PHOTO / Tiziana FABI
Vágólapra másolva!
Rafael Nadal visszafoglalta a trónt Roger Federertől. A tenisz történetének legjobb salakpályás teniszezője a rekordnak számító 32. ATP 1000-es trófeáját nyerte vasárnap Rómában. A döntőben a címvédő Alexander Zverev ellen úgy győzött 6:1, 1:6, 6:3-ra, hogy a döntő szettet 1:3-ról fordította meg. Az Italian Openen nyolcadszor győzött a spanyol, az idei 3., pályafutása 78. serlegéért pedig közel egymillió eurót kapott. 

Generációs csúcstalálkozóval zárult a római torna, de nem csak a több mint tíz év korkülönbség tette különlegessé az idei salakos szezon harmadik ATP 1000-es versenyének döntőjét. A Rómában hétszer győztes

Rafael Nadal és a címvédő Alexander Zverev egyértelműen a két legjobb formában teniszező harcos jelenleg.

Az már a döntő előtt biztos volt, hogy az egy hét múlva kezdődő Roland Garroson Nadal lesz az első és Zverev a második kiemelt, pont úgy, mint a Foro Italicóban.

Nagyon nehéz lesz Párizsban legyőzni Rafa Nadalt Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Amikor a 21 éves Zverev márciusban kikapott az első meccsén Joao Sousatól Indian Wellsben (5:7, 7:5, 4:6), kevesen gondolták volna, hogy májusban már ő vezeti az ATP 2018-as pontversenyét Roger Federer és Rafael Nadal előtt.

Nehezen indult a német szezonja, az Australian Openen a 32 között búcsúzott és a rotterdami ATP 500-as 2. fordulójában is váratlan vereséget szenvedett az olasz Andreas Seppitől (4:6, 3:6.) Miamiban még elvesztette a döntőt John Isner ellen (7:6, 4:6, 4:6), majd az épp csak visszatért Rafael Nadaltól kapott leckét a Davis-kupában (1:6, 4:6, 4:6), de a tavaszi salakos szezon meghozta a fordulatot. A vasárnapi döntő előtt ott tartott, hogy

serleggel távozott Münchenből és Madridból is, illetve 13 meccses győzelmi sorozatban van.

Ő lett az első teniszező 2018-ban, aki harminc mérkőzést tudott nyerni (Nadal 22-nél tartott, de négy versennyel kevesebbet játszott.)

de készen állok rá és mindent megteszek azért, hogy regenerálódjak"- mondta még szombaton a Marin Cilic elleni sikere után Zverev, aki az elmúlt két évben 15 kilóval lett nehezebb. A felkészülési időszakban napi három órát tölt erősítéssel, ennek is köszönheti a jelentős súlygyarapodást, aminek a játékában is jelentkeznek a pozitív hatásai.

Alexander Zverev is az esélyesek között lesz a Roland Garroson Forrás: NurPhoto/Matteo Ciambelli/NurPhoto/Matteo Ciambelli

Rafael Nadal visszafoglalhatta a trónt Roger Federertől, igaz, szombaton azt mondta, hogy nem ezért fog játszani, a győzelem, az újabb serleg fontos neki. A tenisz történetének legjobb salakpályás teniszezője a rekordnak számító 32. ATP 1000-es trófeájáért küzdött Rómában, azért, hogy az Italian Openen nyolcadszor is diadalmaskodjon. Az idei 3., pályafutása 78. serlegéért lépett pályára Alexander Zverev ellen, akitől még soha nem kapott ki, 4:0-ra álltak összesítésben.

Ami a döntő az első játszmájában történt, olyat már többször láttunk Rafael Nadaltól: egyből elvesztette az adogató játékát, majd

0:1-ről 6:1-re fordított.

A korai brék után nyert nyolc pontot sorozatban és szerválóként mindössze kettő labdamenetet engedett riválisának a folytatásban. Gyakorlatilag kiütötte a fiatal németet, aki azonban nem tört össze, nem rendült meg. Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy ekkor kezdődött a meccs, az igazi csata. A 33 perces első szett ahhoz kevés volt, hogy akár fizikálisan, vagy mentálisan felőrölje Zverevet.

Amikor a második játszma elején Zverev jelezte, hogy ő is a pályán van és a mérkőzés folyamán először hozta a saját adogatását, majd elnyerte Nadalét, maximum arra gondoltak a szurkolók a lelátón, hogy a drága jegyükért kapnak némi izgalmat, több teniszt.

Egy szép pont Zverev neve mellett:

Ehhez képest a Hamburgban született orosz meg sem állt 5:0-ig.

Nadal kicsit elbizonytalanodott, többet hibázott, mint az első szettben,

míg Zverev megtalálta az agresszívabb, támadóbb játékát, korábban megütve a labdát. A mallorcai megúszta a 6:0-t, de visszakapta, amit ő adott az első szettben. Ráadásul az sem gyakran fordul elő vele, egész pontosan 2015-ben, a Roland Garroson kapott legutóbb salakon egy 1:6-ot Novak Djokovictól. Jöhetett a döntő felvonás és sajnos az eső.

Az első esőszünetig azért folytatódott a német dominanciája: 3:1-re vezetett, amikor félbeszakadt a mérkőzés. Gyorsan visszatértek, de csak annyi időre, hogy Nadal 2:3-ra szépítsen, a csapadék java most jött, be is takarták a pályát. A kényszerpihenő 45 percig tartott és a spanyol alkalmazkodott jobban a körülményekhez. A folytatásban egyből visszabrékelt, egyenlített, mert újra ő teniszezett agresszívebben. Gyakorlatilag keretbe foglalták a történetet, mert az első játszmát 0:1-ről hozta 6:1-re, a harmadikat 1:3-ról 6:3-ra nyerte Rafael Nadal.

Game, set, match:

Ami a két henger között történt, abból Zverev meríthet erőt, a mallorcai pedig okulhat. Nem lényegtelen különbség, hogy ünneplésre csak Nadalnak van oka. Hétfőtől megint ő vezeti a férfi teniszezők világranglistáját, csak egy hétre adta át a trónt Roger Federernek és a jelenlegi legnagyobb riválisának tűnő Alexander Zverev ellen megőrizte veretlenségét.

Szvitolina nyert a nőknél

Jelina Szvitolina úgy védte meg címét a római salakpályás tenisztorna női versenyében, hogy a vasárnapi fináléban esélyt sem adott a világelső Simona Halepnek a győzelemre. A negyedik helyen kiemelt ukrán játékos az első szettben játékot sem vesztett hátproblémával bajlódó román riválisával szemben, a másodikban pedig 1:1-nél vette el ellenfele adogató gémjét, előnyét pedig végig megőrizte. Szvitolina pályafutása 12. tornagyőzelmét aratta.

Eredmény, döntő:
nők, 3,35 millió dollár (884 millió forint) összdíjazás:
Szvitolina (ukrán, 4.)-Halep (román, 1.) 6:0, 6:4