A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hihetetlen családi siker az atlétikai Európa-bajnokságon

athletics Horizontal
(L-R) Norway's Henrik Ingebrigtsen, Norway's Jakob Ingebrigtsen and Norway's Filip Ingebrigtsen celebrate after the men's 1500m final race during the European Athletics Championships at the Olympic stadium in Berlin on August 10, 2018. / AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Henrik és Filip után a legfiatalabb Ingebrigtsen testvér, Jakob is Európa-bajnok lett 1500 méteren a berlini atlétikai Eb-n.

A mezőnyben ott volt a norvég testvérpár mindhárom tagja, Jakob mellett a 2012-ben Helsinkiben győztes Henrik és a 2016-ban Amszterdamban bajnok Filip is. A pénteki döntőben sokáig mindhárman az élmezőnyben haladtak, ők diktálták az iramot, ám a végére csak a végig vezető, 18 éves Jakobnak maradt elég ereje a hajrára, így csak ő állhatott fel közülük a dobogóra. Annak is a legfelső fokára, miután négy századmásodperccel megelőzte a lengyel Marcin Lewandowskit. Jakob Ingebirgtsen az Eb-k történetének legfiatalabb aranyérmese lett.

Henrik, Jakob és Filip Ingebrigtsen (balról jobbra): jó géneket örököltek Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az Ingebrigtsen fiúk esete némileg hasonlít a belga Borlée testvérek sztorijára: Jonathan, Kevin és Dylan egyaránt 400-as síkfutók, és 2016-ban mindhárman ott voltak az Eb-győztes 4x400-as belga váltóban, azaz az ő családjuk is három Eb-aranyérmest tud felmutatni.

Női 400 méter gáton a ranglistavezető svájci Lea Sprunger nyert, akárcsak férfi 400-on, ahol a brit Matthew Hudson-Smith magabiztosan lett első a Borlée testvérek előtt.

Női 800 méteren két ukrán állhatott dobogóra, a győzelemhez két percen kívüli idő is elég volt Natalija Priscsepának. Női hármasugrásban a görög Paraskevi Papahrisztu két évvel ezelőtti bronza után most aranyat nyert, míg a női gerelyhajítást - akárcsak a férfiaknál - a németek nyerték Christin Hussong Európa-bajnoki rekordjával.

Eredmények:
férfiak, 1500 m, Európa-bajnok:
Jakob Ingebrigtsen (Norvégia) 3:38.10 p
2. Marcin Lewandowski (Lengyelország) 3:38.14
3. Jake Wightman (Nagy-Britannia) 3:38.25

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!