A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Magyarország csapatai arany és ezüstérmet nyertek az első Nemzetközi Beach Teqball-kupán Budapesten.

Első alkalommal került megrendezésre a tízezer dollár összdíjazású Nemzetközi Beach Teqball-kupa a Budapest melletti Lupa-tónál. Az egyedi sportinnováció, a teqball ugyan már nem ismeretlen Magyarországon, sőt nemzetközi szinten is egyre több sportklub, oktatási intézmény, világhírű labdarúgó rendelkezik teqball-asztallal, azonban a pénteki verseny nem csak a helyszín szempontjából volt egyedi, hanem a magas összdíjazás tekintetében is.

Blázsovics Ádám és Bányik Csaba nyerte meg a kupát Forrás: ArtsIllustratedStudios.pro/Csaba Vigh

A sportág fejlődését jól mutatja, hogy – bár az induló csapatokat nem csak a hőség, hanem az ellenfelek is megizzasztották – a helyszínen szurkolók rendkívül látványos és igényes labdameneteket láthattak. A 12 ország játékosainak szoros összecsapásaiból a magyar csapat, Blázsovics Ádám és Bányik Csaba kettőse került ki győztesen, ezzel megszerezve nem csak a kupát, hanem a 2.000 dolláros fődíjat is. Második szintén egy magyar páros lett: Szolga Máté és Varga Bence játéka ezüstérmet ért. A harmadik helyet a szerb csapat szerezte meg, név szerint Bogdán Marojevic és Nikola Mitro. A díjakat Borsányi Gábor, a Nemzetközi Teqball Szövetség, a FITEQ elnöke, Gattyán György alelnök és Huszár Viktor társalapító adta át.

„Akármennyi idő és energia is kell hozzá, a világ egyik legnagyobb sportjává tesszük a teqballt. Mert ez a célunk. Adni a világnak egy magyar alapítású sportot – mondta az Origónak Gattyán György, aki azt is elárulta, hogy miért imádják egyre többen ezt a játékot. – Akár a fociról, akár a teniszről, akár a röplabdáról beszélünk (a FITEQ-nek a focin kívül még négy másik részlege van, a teqpong, a teqtennis és a teqvolley, qatch – a szerk.), mivel kicsi az asztal, felgyorsul a játék és odahúzza a koncentrációt."

Gattyán György szerint a teqball népszerűsége az egyediségének köszönhető. „Nem egy meglévő eszközt használunk, hanem létrehoztunk egy teljesen új terméket, amelyen többféle sportot lehet játszani. Emiatt nagyon izgalmas mindenkinek."

Tízezer dollár volt az összedíjazás az első az első Nemzetközi Beach Teqball-kupán Forrás: ArtsIllustratedStudios.pro/Csaba Vigh

Volt szó róla korábban, hogy a FITEQ szeretné, ha a teqball egyszer olimpiai sportág lenne, de az első számú cél az az, hogy minél többen űzzék a játékot. Röviden: hogy tömegsport legyen. Az emberek pedig elkezdték felismerni azt, hogy ez a sport még fiatal (2013 óta van divatban), még nincs annyi ellenfél, könnyebben el lehet érni bajnoki címet és könnyebben el lehet jutni pénzdíjas bajnokságokra. Ehhez persze szükség van versenyzőkre, akik olyan profi szinten játsszák a teqballt, hogy meg is tudnak élni belőle. Ezért is volt különleges a Lupa-tónál megrendezett pénzdíjas kupa, mert ez volt az első lépés ahhoz, hogy ezek a tervek valósággá váljanak.

A sportág kedvelői legközelebb októberben, a franciaországi Reimsben láthatják összecsapni a világ minden tájáról érkező párosokat a második teqball világbajnokságon, ahol már százezer dollárt fognak szétosztani a résztvevők között.

A teqballról röviden

A teqball egy főként a labdarúgáson alapuló új sport és sporteszköz, amely mind a professzionális, mind az amatőr játékosok számára is kiváló a készségek fejlesztésére. A teqball a Gattyán György üzletember (a FITEQ alelnöke) cégbirodalmába tartozó Docler Holding része.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!