Az erdőtüzek ellenére rendben megtarthatják az Australian Opent

TOPSHOTS Horizontal panoramic FOREST FIRE POLLUTION AIR POLLUTION FIRE-FIGHTING SMOKE GENERAL VIEW FOREST FIRE-FIGHTING AIRCRAFT HELICOPTER
Melbourne közelében is kellett oltani a bozóttüzeket
Vágólapra másolva!
Az Australian Open szervezői egyelőre úgy készülnek, rendben elrajtolhat majd az év első Grand Slam-tornája Melbourne-ben.

Craig Tiley, a torna igazgatója szerint nincs ok arra, hogy elhalasszák a január 14-i rajtot. Annak ellenére, hogy a levegő minősége nem éppen a legegészségesebb Melbourne környékén, minden rendben lehet egy hét múlva.

Tiley szerint jók az előrejelzések, ők pedig mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen halasztani.

"Ahogy mindig, ezúttal is

Minden eszközt és forrást bevetünk majd, hogy ilyen téren se legyen semmilyen gond. Meteorológiai és egészségügyi szakértőket is alkalmazunk, ők pedig folyamatosan elemzik majd a helyzetet, együtt dolgozva az egészségügyi stábbal. Ugyanúgy kezeljük majd a helyzetet, mint az extrém meleg időszakokban" - mondta Tiley.

Melbourne közelében is kellett oltani a bozóttüzeket Forrás: AFP/William West

A látótávolság Melbourne környékén egyelőre helyenként nem éri el az egy kilométert, a levegő minőségindexe pedig 213-as volt hétfőn, ami azért aggasztó, mert 200 föltött nagyon egészségtelennek számít.

A selejtezők január 14-én, a főtábla küzdelmei 20-án kezdődnek majd Melbourne-ben.

"Szerencsére van három fedett stadionunk és nyolc fedett pályánk a Melbourne Parkban. Ezeknek köszönhetően szinte bármilyen időjárás esetén tudunk meccseket rendezni. A mostani körülmények természetesen szokatlanok, de közel sem olyan súlyosak, mint az ország egyes részein. A közösség számára nagyon fontos, hogy az eseményekkel, mint amilyen az Australian Open is, pénzt tudjunk gyűjteni a károk enyhítésére:"

Jelenleg is zajlanak teniszversenyek Ausztráliában. Az ATP Kupa Sydneyben, Brisbane-ben és Perth-ben, de a canberrai challenger-versenyt 450 kilométerrel odébb helyezték, focimeccseket és kosárlabda-meccseket is elhalasztottak már a tűz vagy éppen a nagy füst miatt.

Közben olyan sztárjátékosok, mint Nick Kyrgios, Novak Djokovic vagy Ashleigh Barty, már jelezték, hogy anyagilag is támogatják a károsultakat. A kezdeményezéshez azóta többen csatlakoztak, van, aki minden ász után egy bizonyos összeget utal majd át a segítségre létrehozott alapba.

Babos Tímea páldául minden idei, ausztráliai versenyen ütött ásza után 100 dollárt utal majd.