Japán enyhítené a sportolók beutazási feltételeit a tokiói olimpiára

olimpia
A general view shows the Olympic Rings at Odaiba waterfront in Tokyo on April 20, 2020. - A Japanese expert who has criticised the country's response to the coronavirus warned on April 20 that he is "pessimistic" that the postponed Olympics can be held even in 2021. (Photo by Philip FONG / AFP)
Vágólapra másolva!
A japán kormány fontolóra veszi annak lehetőségét, hogy a jövőre halasztott tokiói olimpiára és paralimpiára utazó sportolók esetében enyhítsen az országba lépés feltételein.

Az olimpiai hírekre és sportágakra szakosodott insidethegames.biz portál beszámolója a Kyodo Newsra hivatkozva közölte: a szigetország vezetése egy olyan eljárásrendszer kidolgozását tervezi, amely a sportolók és stábtagok beutazását segítené, amennyiben a koronavírus-járvány okozta fenyegetés mellett a tervek szerint megtartják 2021. július 23. és augusztus 8. között az ötkarikás játékokat, valamint az augusztus 24. és szeptember 5. között a paralimpiát.

"Egyszerűsített" olimpiára készülnek Tokióban Forrás: AFP/Philip Fong

Az olimpiára több mint 200 országból mintegy 11 ezer sportoló érkezne a japán fővárosba, ám a szigetországban február óta rendkívül szigorúak a beutazás feltételei a járvány elleni védekezés részeként. Jelenleg 129 ország vagy terület szerepel a tiltólistán. Ugyanakkor néhány közeli ország előtt az üzleti utazások érdekében megnyitotta határait Japán.

A The Japan Times úgy értesült, hogy a japán kormány, a tokiói városvezetés és a szervezőbizottság képviselői legközelebb szeptemberben egyeztetnek a játékok rendezése kapcsán. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) júniusban úgy határozott, hogy "egyszerűsített" olimpiára van szükség a világjárvány elleni védekezés, illetve a gazdaságilag nehéz időszakban fontos pénzügyi stabilitás megtartása érdekében.

Mindent egy helyen az Eb-ről