Gyerekként medvékkel birkózott és az utcán harcolt, most halhatatlan ketrecharcos lehet

Khabib Nurmagomedov v Dustin Poirier: UFC Lightweight Championship United Arab Emirates Khabib Nurmagomedov UFC lightweight championship Dustin Poirier
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - SEPTEMBER 06: Khabib Nurmagomedov (red) in action against Dustin Poirier (blue) during UFC Lightweight Championship match at Yas Island in Abu Dhabi, United Arab Emirates on September 6, 2019. Stringer / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb ketrecharc-szervezete magyar idő szerint október 24-én késő este egymásnak ereszti a könnyűsúlyú mezőny jelenlegi legnagyobb alakjait. Az egyik oldalon ott áll majd a címvédő, veretlen világbajnok, Khabib Nurmagomedov, míg a kihívója a KO-király Justin Gaethje lesz. A dagesztáni bunyós gyerekként medvékkel gyakorolta a birkózást, majd az utcán verekedett a kortársaival, míg ellenfele már négyéves korában beleszeretett a küzdősportba, később pedig egy bányában robotolva fejlesztette az állóképességét.

Az Egyesült Arab Emírségekben, a UFC által csak „Harc-sziget"-nek hívott helyen lesz a szervezet 254-es eseménye, ahol a fő mérkőzés résztvevői miatt egy rendkívül magas színvonalú összecsapásra számíthatunk.

Khabib Nurmagomedov teljesítményére nem könnyen lehet szavakat találni.

A regnáló bajnok 2008 szeptemberében kezdte profi pályafutását a ketrecben, majd 2012-ben csatlakozott a UFC-hez, és a tizenkét év alatt lehozott 28 mérkőzésén egyszer sem talált legyőzőre.

Sőt, mindegyik meccsét megnyerte, ráadásul 18 összecsapását idő előtt fejezte be. Ehhez hasonló, 4380 napos győzelmi szériát nem sokan produkáltak a történelemben a küzdősportok területén. Napjainkból Floyd Mayweathert említhetnénk, aki mind az 50 profi ökölvívó mérkőzését megnyerte.

Persze nem a semmiből építette fel ezt az egészen fantasztikus szériáját a dagesztáni bunyós. Akár azt is mondhatnánk, hogy a vérében volt a küzdelem, mert édesapja fekete öves judoka, ukrán nemzeti bajnok szambó (föld- és állóharcot egyaránt tartalmazó stílus) harcos volt, aki a birkózásban is remekelt. Ennek ellenére

a családfő eleinte nem akarta, hogy a fia is erre az ösvényre lépjen,

de hamar be kellett látnia, hogy a gyerek fogékony a bunyóra és tehetsége is van a dologhoz.

Khabib ráadásul egyáltalán nem félt a harctól, sőt, a gyerekkori barátok elbeszélései alapján mindig bátran odaállt, ha bunyózni kellett. Erről a legjobb történet még az általános iskolás korából került elő a veretlen világbajnokról.

Többször előfordult, hogy a suliban összetűzésbe került egymással több osztály. Ilyenkor, akárcsak a Trója című filmben, nem ment egymásnak több tucat gyerek, hanem mindkét oldal kiválasztotta a legjobbját a harcra, és az a két ember döntötte el a szemben álló felek közti vitákat.

Nos, ezekben az esetekben valahogy mindig Khabibra esett a választás, aki kérdés nélkül vállalta ezt a szerepet, akkor is, ha jóval nagyobb volt nála az aktuális ellenfél.

Maga a 32 éves sportoló is megerősítette egy interjúban, hogy olyan is előfordult, hogy nem is ismerte annyira azt a srácot, akiért verekedett, de egyfajta óvó testvérként mindig odaállt a másik mellé, ha harcolni kellett.

Nyolcévesen aztán már édesapja keze alatt birkózott, és ekkor örökítették meg videofelvételen az utókornak azt, ahogy

a kis Khabib egy medvével gyakorol az udvaron.

Később aztán megismerkedett a judóval és a szambóval is, hogy szélesítse küzdősport tudását és tapasztalatokat szerezzen más területeken is.

A tanulásnak meglett az eredménye, még a 20. születésnapja előtt debütált a profik között és a CFSU gáláján már az első menetben „kivégezte" ellenfelét.

Ezután sem volt megállás, 2011 végéig még tizenhétszer emelték az eredményhirdetéseknél a kezét a magasba.

A remek szériát követően egyáltalán nem volt meglepő, hogy megnyílt az út az elit mezőnyébe, azaz a UFC-be.

Khabib az új helyén is ugyanott folytatta, ahol abbahagyta, első három mérkőzéséből csak egyet hagyott a pontozókra, a másik kettőt idő előtt befejezte.

Kemény és kitartó munkával 2018 tavaszán ért fel a csúcsra, akkor hódította el a szervezet könnyűsúlyú világbajnoki övét, ami azóta is a derekát díszíti.

A földön gyakorlatilag legyőzhetetlennek tűnő „Sas" becenévre hallgató sportoló az állóharcban is sokat fejlődött az évek alatt, így komplex bunyósként rendkívül nehéz feladatot jelent mindenkinek. Sőt, eddig leginkább megoldhatatlan probléma volt az ellenfelei számára az általában hallgatag, szerény, balhék nélküli bunyós, akinek a családja, az országa és a vallása rendkívül fontos egységet képez az életében.

Nos, a pszichológiai hadviselésben is rutinos Conor McGregor pont ezt fordította ellene 2018 októberében, amikor ők ketten a ketrecben találkoztak.

Az ír szupersztár gyakorlatilag mindenbe belekötött és keményen beleállt, amit Khabib szeret és tisztel a mérkőzésüket felvezető sajtóeseményeken.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Unlucky lads

Conor McGregor Official (@thenotoriousmma) által megosztott bejegyzés,

Ennek alapvetően két dolog lett a következménye. Egyrészt a korábbi két súlycsoportos világbajnok ír „gerilla marketingjének" köszönhetően a UFC 229-es gálája lett minden idők legtöbb PPV (kattintós alapú, fizetős szolgáltatás) eladását generáló eseménye a szervezetnél.

Több mint 2,4 millióan követték a képernyőkön keresztül, ahogy Khabib lefojtja McGregort a negyedik menetben. Másrészt mindenki megdöbbenésére a bunyó ment tovább, igaz, már nem a két harcos, hanem azok stábja között.

Az óriási botrány után csak jóval később nyugodtak le a kedélyek. Sőt, az azóta már visszavonult 32 éves ír október közepén több videót is megosztott közösségi oldalán az ominózus balhéról, rendre olyan kísérőszöveggel, amivel egyértelműen Khabibot akarta hergelni. Nagy kérdés, vajon ezzel mi a célja McGregornak.

Őt ismerve akár még arról is szó lehet, hogy egy visszavágót készít elő a maga,

„úriember" módján, az érdeklődést ily módon felverve.

Khabibnak a 254-es gála kapcsán azonban egyelőre nem McGregorral kell szembenéznie, hanem Justin Gaethje-vel. A 22 mérkőzéséből 20-at megnyerő és abból 18-at idő előtt befejező amerikai harcos rendkívül kemény ellenfél lesz az oktagonban.

Ráadásul a címvédő most először fog úgy verekedni, hogy fő edzője, mentora, azaz az édesapja nem lesz ott mellette.

Khabib (jobb oldalon) nagyon közel állt az édesapjához (bal oldalon). Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Abdulmanap Nurmagomedov még július elején halt meg egy moszkvai kórház intenzív osztályán, mindössze 57 évesen a koronavírus okozta súlyos szövődményekbe. Édesapja haláláig Khabib minden nap bejárt hozzá, még úgy is, hogy csak félórát látogathatta.

Beszélni az utolsó napokban már nem tudott az apja, de nonverbális jelekkel még tudott kommunikálni a gyermekével, miközben az folyamatosan fogta a kezét.

A dagesztáni bajnok az utolsó pillanatig hitt édesapja gyógyulásában, ezért annak halála különösen nagy tragédia volt a számára.

Ez már csak azért is fontos adalék ehhez az érzelmileg is nehéznek ígérkező címvédéshez, mert Justin Gaethje nem éppen egy kispályás bunyós a UFC-nél. Négyévesen kezdett birkózni, mellette kisgyerekként focizott és basebollozott is.

Aztán a birkózószőnyeg magával ragadta, és mire leérettségizett kereken 200 meccset tudhatott már a háta mögött, amiből 191-et meg is nyert.

A középiskola befejezése után, még a főiskolai évek előtt Gaethje nem egy szokványos nyári munkát választott magának, hogy némi pénzt keressen.

Bányásznak állt, elmondása szerint heti hét napot dolgozott a tárnákban, 12 órás műszakokban.

A három hónap alatt, amit ott töltött, mindössze egyetlen egy szabadnapot vett ki magának, mert úgy érezte, hogy kellene egy nagyobbat aludnia.

Justin Gaethje (bal oldalon) félelmetes ellenfél a ketrecben. Forrás: AFP/2020 Getty Images/Douglas P. Defelice

A felsőfokú tanulmányai alatt sem hagyta abba a birkózást, és sikerült az amerikai egyetemek közötti versengésben is szép eredményeket elérnie.

Az MMA világába még 19 évesen kóstolt bele az amatőrök között, de idővel kiderült, hogy több is van benne, így 2011-ben profinak állt.

Itt sem adta lejjebb, ha ketrecbe lépett, akkor győztesen hagyta is azt el. Amatőr és profi karrierje során egy 25-0-s mérleggel nyitott, ami egészen lenyűgöző teljesítmény volt a részéről.

Aztán a UFC-nél két vereség is becsúszott egymás után, ami arra sarkalta az amerikai harcost, hogy változtasson a küzdőstílusán. A tanulópénz megfizetése óta sokkal türelmesebben és számítóbban verekszik a ketrecben, és amint az ellenfele hibázik egyet, ő rögtön megbünteti azt.

Ez a módszer eddig eredményesnek bizonyult, mert négy meccset is behúzott zsinórban, legutóbb pont azt a Tony Fergusont verte gyakorlatilag ripityára, akiről mindenki azt gondolta, hogy letaszíthatja Khabibot a könnyűsúly trónjáról.

Gaethje október elején egy interjúban azt mondta, hogy

a dagesztáni bajnokot szeretné ott megverni, ahol sebezhetetlennek hiszik az emberek, azaz a földön.

Az biztos, hogy a 31 éves amerikai önbizalomért nem megy a szomszédba, mindenesetre az ellenfele is arra készül, hogy idő előtt pontot tegyen a mérkőzésük végére.

– mondta a regnáló világbajnok, Khabib a BT Sportnak adott interjújában.

A két sportoló egyébként rendkívül tiszteli egymást, nagyjából négy és félévvel ezelőtt Gaethje segített Khabibnak egy komoly fogyasztást végigcsinálni, hogy a dagesztáni a bunyója előtti utolsó akadályt, a mérlegelést is sikeresen abszolválja.

Október utolsó teljes hétvégéjén mindenképpen történelmi mérkőzésnek lehetünk majd szemtanúi a UFC 254-en.

Ha Khabib nyer, akkor tovább építi az érinthetetlen bajnok legyőzhetetlen nimbuszát, míg Gaethje sikere azt jelentené, hogy lezárulna egy páratlanul hosszú veretlenségi sorozat, és új fejezet nyílhatna a könnyűsúlyúak mezőnyében.