Már a külföldi szurkolók kitiltásáról beszélnek a tokiói olimpia kapcsán

Horizontal
Egyre több kérdés vetődik fel a 2021-es olimpia és paralimpia rendezése kapcsán
Vágólapra másolva!
A Német Olimpiai Sportbizottság elnöke, Alfons Hörmann biztos benne, hogy az olimpiai és a paralimpiai játékoknak Tokió ad otthont jövőre, azonban azt javasolta, hogy külföldi nézők nélkül kellene megtartani a világeseményt.

A koronavírus-járvány miatt az olimpiai játékokat 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik meg, a paralimpia időpontja pedig augusztus 24.-szeptember 5.

A szervezők körében még mindig vitára ad okot, hogy a pandémia jelenléte ellenére egyáltalán megrendezzék-e jövőre az ötkarikás játékokat. Ha beengedik a nézőket, Japánnak fel kell oldania a külföldi turisták beutazási tilalmát, amely jelen pillanatban a világ 159 országa esetében érvényes.

Hörmann álláspontja szerint nem kellene beengedni a külföldi nézőket a stadionokba. Ennek ellenére biztos benne, hogy mind a tokiói nyári és a 2022-es pekingi téli olimpia, valamint a paralimpia is megrendezésre kerül.

Alfons Hörmann szerint külföldi nézők nélkül kellene megtartani az olimpiát Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Frank Rumpenhorst

Hörmann a nemzetközi sportvilágban az elsők közé tartozott, aki felismerte, hogy a COVID-19 járvány potenciális veszélyt jelenthet a legnagyobb sporteseményre. Már 2020 januárjában - amikor a világjárvány túlnyomórészt még csak Kínában volt jelen - arra figyelmeztetett, hogy a nyári játékok megrendezése kapcsán a "legnagyobb fenyegetéssel" állunk szemben.

Az a lehetőség is felmerült korábban, hogy buborékban rendezzék meg az olimpiát, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ezt az ötletet egyértelműen elutasította.

Egyre több kérdés vetődik fel a 2021-es olimpia és paralimpia rendezése kapcsán Forrás: AFP/Thomas Coex

Alfons Hörmann mellett a NOB első embere, Thomas Bach, a tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke, Yoshiro Mori, valamint Japán miniszterelnöke Yoshihide Suga is egyetértett abban, hogy a szabályok szigorú betartásával (arcmaszkok használata, távolságtartás, kézfertőtlenítés) a fennálló járványhelyzet ellenére sikerül megtartani jövő nyáron az ötkarikás játékokat.

Forrás

Mindent egy helyen az Eb-ről