A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Óriási botrány tört ki a magyar sportlövő-válogatottnál

Sidi Péter rio 2016 olimpia légpuska
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 8. Sidi Péter a riói nyári olimpia férfi légpuska versenyszámának döntőjében a Rio de Janeiró-i Olimpiai Sportlövőközpontban 2016. augusztus 8-án. Sidi Péter az ötödik helyen végzett. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Egészen abszurd dolgok történtek a sportlövők indiai VK-versenyén, ahol a magyar csapat tagjai nem álltak ki a viadalra, mert összevesztek egymással.

A dolog ott kezdődött, hogy a csapat bejutott a fináléba az 50 méteren rendezett versenyen, amelyen 3 pozícióban lőnek: fekve, térdelve, állva.

Már bevonult a többi együttes, amikor a magyar csapat tagjai közül ketten, Péni István és Pekler Zalán azzal vádolta meg a csapat harmadik tagját, Sidi Pétert, hogy szabálytalan a fegyvere.

Éppen ezért Péni és Pekler közölte, hogy nem lőnek együtt Sidivel. Majd jött a Nemzetközi Sportlövő Szövetség ellenőre, aki szabályosnak találta Sidi fegyverét. Péninek és Peklernek ez sem volt elég, kijelentették, hogy ők akkor sem lőnek.

Péni István, aki Sidi Péter miatt nem akart kiállni az indiai VK-versenyen Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency/Lin Shanchuan

Az esettel az amerikai ESPN is foglalkozott. Az amerikai sportoldalnak Péni István ezt mondta:

A botrány nem új keletű és nem most kezdődött. Sidi és Péni már az országos bajnokságon összevesztek, amikor Péni István óvást nyújtott be Sidi fegyvere miatt. Szerinte a puska egyik alkatrésze szabálytalan volt Sidi fegyverén. Indiában is pontosan ezért tört ki a botrány. Ezt az alkatrészt bipodnak nevezik. Arra való, hogy ezzel támasszák meg a puskát, amikor a versenyző pozíciót vált. Ebben a versenyszámban 3 pozícióban lőnek: állva, fekve és térdelve. A bipodot azonban a verseny alatt tilos használni.

Mint kiderült, Sidi a fegyveréhez ragasztotta ezt a bipodot, amelyet súlyként használt fel. Ezt azonban a szabályok nem tiltják.

Sidi az indiai VK-döntő előtt is felragasztotta a bipodot. A két másik magyar azt kérte tőle, hogy ne tegye meg, de Sidi erre nem volt hajlandó. Ekkor Péni és Pekler közölte, hogy nem állnak ki.

Sidi Péter a riói nyári olimpia férfi kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett versenyszámának alapversenyében. Most Indiában azzal vádolták meg saját csapattársai, hogy szabálytalan volt a fegyvere Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Nemzetközi Sportlövő Szövetség Indiába küldött technikai ellenőre, Yair Davidovich is nyilatkozott az ESPN-nek. Azt mondta, hogy Sidi nem járt el szabálytalanul, mert a szabályok értelmében ráragaszthatta a fegyverére a bipodot. "Nem a magyar csapat másik két tagja fogja nekünk elmagyarázni, hogy mik a szabályok" - tette hozzá az ellenőr.

Pénteken kora délután Péni István egy közleményt is kiadott a történtekről, amelyben leszögezte, hogy ő már eleve el sem akart indulni a csapatversenyben.

"A csapatversenyben nem állt szándékomban elindulni, a túlzott terhelésnek nem láttam értelmét, és ezt az álláspontot igazolja az a tény is, hogy mindössze két nemzet nevezett Magyarországon kívül. Csapattársaim többszöri kérésére végül vállaltam az indulást bizonyos feltételek teljesülése mellett. Egy csapatban előfordulhatnak súrlódások, nálunk sajnos ez évek óta jelen van.

– írja Péni, hozzátéve, nagyon sajnálja, hogy a kínos incidens miatt irányult a figyelem a magyar csapatra, egyben elnézést kér a történtek miatt a rendező országtól.

"Továbbra is mindent bele fogok adni, hogy Magyarországot sportszerű viselkedéssel és minél jobb eredményekkel képviseljem a nemzetközi versenyeken, és törekedni fogok a mostanihoz hasonló szituációk elkerülésére. A világkupán történteket ezzel lezártnak tekintem" – zárja mondandóját Péni István.

A csapat harmadik tagja, Pekler Zalán a Nemzeti Sport Online-nak nyilatkozva megerősítette Péni István szavait.

"Eredetileg valóban úgy volt, hogy nem indulunk el ebben a számban, de a többszöri kérésünkre végül Péni István is vállalta a kedvünkért az indulást, bizonyos feltételek teljesítése esetén. Sajnos a csapat harmadik tagja a selejtezőben igen, a döntőben azonban nem tartotta a szavát a feltételeket illetően, ezért közösen meghoztuk azt a döntést, hogy a döntőtől visszalépünk" – mondta a Komáromi VSE sportolója.

A Nemzeti Sport Sidi Pétert is megkereste az Újdelhiben rendezett világkupaversenyen történtekkel kapcsolatban. A komáromiak világ- és Európa-bajnoka szerint Péni István nem bíró, szereptévesztésben él.

A start előtt a bíró arról tájékoztatott minket, hogy sajnos most így fogunk versenyezni, de tegyünk meg mindent a szép lövésekért. A bemelegítés zajlott és a verseny előtt egy perccel lefújták a versenyt. Mikko Taussi, a ISSF és a legutóbbi olimpia bírója üzenetet küldött, amelyben az áll, hogy a magyar csapat kizárását főként Péni miatt hozták, és nem ellenem irányult. Willi Grill, az ISSF technikai igazgatója pénteken levelet küldött nekem és Péninek is, amiben kerek perec levezeti, hogy az én fegyverem szabályos, nincs mit taglalni rajta" - mondta a hatodik olimpiájára készülő Sidi Péter.

Sidi Péter a mostani fegyverével négy éve változatlan formában versenyez Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A légpuska versenyszám világcsúcstartója szerint Péni István szereptévesztésben él.

„Azzal pedig, hogy Péninek a vesszőparipája lett az, hogy az én fegyveremet bírálgassa, nem tudok mit kezdeni.

- tette hozzá Sidi Péter, aki hangsúlyozta, hogy a mostani fegyverével négy éve változatlan formában versenyez, és az minden világversenyen – vb-n, Eb-n, világkupákon – gond nélkül átment a kontrollokon.

A Magyar Sportlövők Szövetsége is megszólalt

Példátlan eset történt a Delhiben rendezett világkupaversenyen, amelynek sajnálatos főszereplője a három testhelyzetű csapatverseny döntőjétől visszalépett magyar csapat volt. Az eset jelentős nemzetközi visszhangot és presztízsveszteséget okozott a magyar sportlövészet számára. A Magyar Sportlövők Szövetsége a kialakult helyzetet teljes körűen ki kívánja vizsgálni annak érdekében, hogy olimpiai játékokra való felkészülés zavartalanul folyjon tovább és versenyzőink minél eredményesebben szerepeljenek Tokióban. Az ügy kivizsgálására a szövetség elnöksége bizottságot hoz létre, amely minden érintett meghallgatása után a szükséges döntéseket meg fogja hozni, áll az MSSZ által kiadott rövid közleményben.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!