A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

A norvég sífutó a királytól kapott engedélyt, hogy indulhasson a téli olimpián

A norvég sífutó a királytól kapott engedélyt, hogy indulhasson az olimpián
Vágólapra másolva!
A norvégok legendás sífutója, Haakon Brusveen április 21-én meghalt. Az egykori sífutó 1960-ban olimpiai aranyat nyert a 15 kilométeres versenyen, de ehhez szükség volt a norvég király, Olav közbenjárására, hogy a sportoló az utolsó pillanatban tagja lehessen az olimpiai csapatnak. 

Haakon Brusveen, az 1960-as téli olimpiára csak úgy tudott eljutni, hogy egy norvég újságíró közbenjárásával Norvégia királya engedélyt adott a sportolónak, hogy csatlakozzon a Squaw Valley-i csapathoz - derül ki az Aftenposten oldaláról.

Brusveen az 50-es években remek eredményeket ért el, de nemzetközileg nem jutott el a csúcsig. A norvég bajnokságokon öt aranyat is nyert 15 és 30 kilométeren, és váltóban is aranyérmet tudott szerezni. Az 1952-es téli olimpián csak tartalék volt, 1956-ban pedig csak az ötödik helyet érte el 15 kilométeren.

A norvég sífutó a királytól kapott engedélyt, hogy indulhasson az olimpián Forrás: NTB

1960-ban Brusveen ismét csak a tartalékok között szerepelt. A játékok előtt néhány versenyen kiváló eredményeket ért el, így a közvélemény a csapatba követelte. Az Aftenposten újságírója, Sverre Fodstad a norvég uralkodóig vitte a kérdést.

- mondta a norvég király. Erre senki sem mert nemet mondani, mégiscsak az ország királya kérte ezt. A sífutót kivitték az olimpiára, és 15 kilométeres versenyen legyőzte az esélyesebbnek tartott svéd Sixten Jernberget és a finn Veikko Hakulinent.

Brusveen a Squaw Valley-i olimpia után úgy döntött, hogy áttér a biatlonra, de 1964-ben ismét a tartalékszerep jutott neki. A pályafutása befejeztével sportriporter és szakkommentátor lett. Állítólag

Ole Einar Bjørndalen, a norvégok másik legendás sífutója az egyik versenyen az ötödik mérföldnél csokoládét kapott Haakon Brusveentől,

aki épp kommentátorként dolgozott a versenyen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!